O κυρίαρχος του «8»

Ενα ξεγυρισμένο 68,4% (13/19) στις περίφημες «επιθετικές» πάσες που αποτελούν μάλλον το πιο σπουδαίο ζητούμενο της εποχής για τους box to box του Ολυμπιακού. Η πρώτη του ασίστ – για το 2-0 του Αγιούμπ Ελ Κααμπί που κλείδωσε τη νίκη. Και κυρίως: Αυτή η ψυχραιμία, αίσθηση της ωριμότητας που αποτελεί το ποδοσφαιρικό σήμα κατατεθέν του και ας είναι ακόμη μόλις 17 ετών και 9 μηνών. Ο Χρήστος Μουζακίτης έκανε μάλλον ιδανικό ντεμπούτο στην εντεκάδα των Ερυθρόλευκων κόντρα στον Ατρόμητο. Και έβαλε ήδη σε σκέψεις τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ που σκέφτεται πολύ σοβαρά να τον διατηρήσει στην πρώτη γραμμή της μάχης: Και την Πέμπτη, κόντρα στην Μπράγκα…

Οχι, δεν υπάρχουν τέλειες συνθήκες στο ποδόσφαιρο. Και αν δεν ήταν αυτό το momentum η μεσαία γραμμή των Ερυθρόλευκων με ποδοσφαιριστές σαν τον Σαντιάγκο Εσε, τον Τσικίνιο, τον Σέρχιο Ολιβέιρα, τον Μάρκο Στάμενιτς και τον Ντάνι Γκαρθία πολύ δύσκολα θα άφηναν… χώρο, μήνα Σεπτέμβρη, στον μικρό πρωταθλητή Ευρώπης με την U-19 (Youth League). O Ολυμπιακός όμως έχει «θέματα», ο προπονητής του αναζητά λύσεις και μιας και πλέον στην εξίσωση προστέθηκε η ανάγκη για rotation καθώς τα ματς έρχονται διαδοχικά κάθε 3-4 βράδια, ο Χρήστος Μουζακίτης βρέθηκε με μια αληθινή ευκαιρία. Για εκείνο το ένα ματς – το ντεμπούτο – που δεν ξεχνά ποτέ κανείς. Ευκαιρία που άρπαξε σε σημείο που να θεωρείται επικρατέστερο σενάριο η παραμονή του στην 11άδα. Ο Εσε, ο Τσικίνιο και ο Μουζακίτης στο τρίγωνο της μεσαίας γραμμής κόντρα στην Μπράγκα του Κάρλος Καρβαλιάλ, του Αντρέ Ορτα και του Αρμίντο Μπρούμα.

Αν όντως θα συμβεί; Θα φανεί με ασφάλεια στην προπόνηση της Τετάρτης. Χθες το πρωί στον Ρέντη υπήρχε πρόγραμμα αποκατάστασης μετά το ματς. Και μάλλον ένα ακόμη «καμπανάκι» από τον Μεντιλίμπαρ για τη συνολική εικόνα κόντρα στον Ατρόμητο. «Νικήσαμε και αυτό είναι καλό. Δεν σημαίνει όμως ότι παίξαμε και καλά. Πρέπει άμεσα να βελτιώσουμε την απόδοσή μας και κυρίως να αποφεύγουμε τα εύκολα λάθη. Εάν συνεχίσουμε να κάνουμε τέτοια, ειδικά τώρα στα ματς που έχουμε μπροστά μας θα μας στοιχίσουν» είπε ο Βάσκος και το έκανε συγκεκριμένο: «Την Πέμπτη έχουμε ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι στο σπίτι μας και πρέπει να νικήσουμε με κάθε τρόπο». Απαραίτητη σημείωση: Κυριακή (6/10) στην τελευταία αποστολή πριν από τη «διακοπή» του Οκτώβρη, περιμένει το ΟΑΚΑ και ο Παναθηναϊκός για την 7η στροφή της Super League.

Η διαχείριση

Δεν διάλεξε τυχαία rotation με επτά αλλαγές από τη Λυών ως τον Ατρόμητο ο 63χρονος προπονητής. Το έκανε για να μπορεί να δώσει μια ανάσα σε παίκτες-κλειδιά και να μπορεί να τους υπολογίζει ακόμη και για 180 λεπτά στις δύο παρτίδες που ακολουθούν. Κράτησε μόνο τον Τζολάκη, το δίδυμο Ρέτσος – Κάρμο στην άμυνα και τον πιο «επιδραστικό» του συνόλου, τον Ροντινέι που όπως πέρσι, έτσι και φέτος παίζει ασταμάτητα. Τηρουμένων των αναλογιών λοιπόν το εγχείρημα πέτυχε. Με τη νίκη, το «κέρδος» με τον Μουζακίτη, τα χαμόγελα για τον Μπάμπη Κωστούλα και τον Απόστολο Αποστολόπουλο, τη διαχείριση του ρόστερ. Ο Φρανσίσκο Ορτέγκα, ο Τσικίνιο, ο Σαντιάγο Εσε, ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί του «κορμού» έπαιξαν λίγο. Ο Γουίλιαν που μπαίνει στον Οκτώβρη ως 12ος πήρε ένα ακόμη ημίχρονο προσαρμογής, ενώ ο Σέρχιο Ολιβέιρα βρέθηκε με τη σειρά του για πρώτη φορά στην 11άδα.

«Πρώτη» για Γιαζιτσί

Την Κυριακή έτρεξε μόνος του το πρωί στον Ρέντη και το απόγευμα βρέθηκε στο «Γ. Καραϊσκάκης» για να δει για πρώτη φορά την ομάδα του σε δράση. Και από χθες ο Γιουσούφ Γιαζιτσί είναι και τυπικά μέλος του ερυθρόλευκου γκρουπ. Η πρώτη του προπόνηση με τους συμπαίκτες του (με εκείνους που δεν έπαιξαν κόντρα στον Ατρόμητο). Τον τούρκο μεσοεπιθετικό, καλωσόρισε και παρουσίασε στην ομάδα ο ίδιος ο Μεντιλίμπαρ. Οσο για την πρώτη εντύπωση; Πρώτα από όλα δείχνει σε καλή φυσική κατάσταση, άρα μάλλον δεν θα χρειαστεί πολύ χρόνο για την ένταξή του. Και κατ’ επέκταση; «Ποιοτικός με την μπάλα. Με εξαιρετικά χτυπήματα στα «στημένα».

¢ Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι Γιώργος Μασούρας, Ζέλσον Μαρτίνς και Λορέντσο Πιρόλα. Αν θα προλάβουν να είναι στην αποστολή της Πέμπτης; Τυπικά θα φανεί αύριο. Πρακτικά όμως έχουν και οι τρεις καλές πιθανότητες επιστροφής. Εστω για να καθίσουν στον πάγκο.