Κέρδη 12,28% στο 9μηνο για το Χρηματιστήριο Αθηνών

Εν μέσω αρνητικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές, και με το placement του 10% των μετοχών της Εθνικής να βρίσκεται στο επίκεντρο και τους traders να προχωρούν σε βραχυπρόθεσμες κινήσεις ακολουθώντας και το εύρος τιμών (7,3-7,95 ευρώ), καθώς αρχικά η μετοχή κατέγραψε υψηλότερη τιμή στα 7,9740 ευρώ (+1,66%) πριν υποχωρήσει στα 7,677 ευρώ (-2,14%), το Χρηματιστήριο της Αθήνας εν μέσω ρευστοποιήσεων προς το τέλος των συναλλαγών έκλεισε χθες με απώλειες 1,14%, αλλά και με κέρδη 1,45% τον Σεπτέμβριο και 12,28% τους πρώτους εννέα μήνες του 2024.

Μέσα στον Οκτώβριο εκκινούν επίσης εγχειρήματα αυξήσεων κεφαλαίων όπως αυτά των Cenergy και Τράπεζας Αττικής, η έκβαση των οποίων δεν δείχνει, σύμφωνα με αναλυτές, ανεξάρτητη από τον βαθμό υπερκάλυψης της έκδοσης της Εθνικής, αλλά και της ρευστότητας της αγοράς, δεδομένου μάλιστα πως το προηγούμενο διάστημα αντλήθηκαν περί τα 3 δισ. ευρώ από ΙΡΟ (Αεροδρόμιο Αθηνών, Noval Property), private placements (Τράπεζα Πειραιώς, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος, Jumbo) και εκδόσεις ομολόγων.

Εκτός από τις διαθέσεις των μετοχικών ποσοστών και τις αυξήσεις κεφαλαίου, οι αναλυτές σημειώνουν ότι και τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών αναμένεται να έρθουν στο προσκήνιο καθώς οδεύουν προς ένα νέο ιστορικό υψηλό κερδοφορίας. Εως σήμερα, σύμφωνα με χρηματιστηριακά γραφεία, από το 60% των εταιρειών που έχουν ανακοινώσει ισολογισμούς, εκ των οποίων το 85% εμφανίζει κερδοφορία, προκύπτει μέση αύξηση λειτουργικών και καθαρών κερδών στην περιοχή του 14%-15% για το α’ εξάμηνο.

Θετική/ανοδική («bullish») για την πορεία του Χρηματιστηρίου της Αθήνας εμφανίζεται η Optima Bank, διατηρώντας ως τοπ επιλογές με συστάσεις «αγοράς» τις μετοχές των Πειραιώς με τιμή-στόχο τα 6 ευρώ, Εθνική Τράπεζα με τιμή-στόχο τα 12 ευρώ, Eurobank με τιμή-στόχο τα 2,80 ευρώ, Τιτάν με τιμή-στόχο τα 40,6 ευρώ, Cenergy με τιμή-στόχο τα 12,6 ευρώ και Metlen (η οποία θα εισαχθεί στο LSE μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2025) με τιμή-στόχο τα 49 ευρώ.

Για την Optima Bank, στους θετικούς καταλύτες σημειώνει πως το ελληνικό Χρηματιστήριο εμφανίζεται από πλευράς αποτίμησης με σημαντικό discount σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ το ασφάλιστρο κινδύνου χώρας (όπως αποτυπώνεται στα spreads των ομολόγων) συνεχίζει να μειώνεται, την ώρα που τόσο από την πλευρά της ανάπτυξης όσο και των δημοσιονομικών, η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ, ενώ και το οικονομικό μοντέλο της διαφοροποιείται με έμφαση προς τις επενδύσεις, με την υποστήριξη και του Ταμείου Ανάκαμψης. Παράλληλα, οι κεντρικές τράπεζες αναμένεται να συνεχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια και το 2025, ενώ η ελληνική οικονομία θα υπεραποδώσει της ευρωζώνης για τέταρτη συνεχή χρονιά.

Από την άλλη πλευρά, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, η εκλογική αβεβαιότητα ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, μία απότομη άνοδος του κόστους ναύλων και των τιμών της ενέργειας θα μπορούσαν να αυξήσουν τον πληθωρισμό για άλλη μια φορά, μία σημαντική διόρθωση στις διεθνείς αγορές και ενδεχόμενη περαιτέρω επιδείνωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας μας, αποτελούν τους αρνητικούς καταλύτες για την πορεία της εγχώριας αγοράς.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε χθες στα 138,059 εκατ. ευρώ, ενώ ανοδικά κινήθηκαν 31 μετοχές, 70 πτωτικά και 22 παρέμειναν σταθερές. Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, την αγορά πίεσαν χθες οι μετοχές των ΟΛΠ (-4,46%), ΟΤΕ (-3,67%), Πειραιώς (-2,65%), Jumbo (-2,28%), Alpha Bank (-2,20%), Elvalhalcor (-2,19%) και Εθνικής (-2,14%). Με οριακά κέρδη (+0,23%) έκλεισε η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, για την οποία η Euroxx Χρηματιστηριακή εξέδωσε σύσταση «αύξησης θέσεων» (overweight) με τιμή-στόχο τα 26 ευρώ. Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, ξεχώρισαν μεταξύ άλλων χθες οι ΓΚΜΕΖΖ (+9,93%), ΣΑΝΜΕΖΖ (+9,89%), ΦΒΜΕΖΖ (+9,71%) και ΚΑΙΡΟΜΕΖΖ (+9,29%).