«Ελληνοαυστραλός επενδυτής» φέρεται να παρέσυρε τον Perry Kouroumblis να ταξιδέψει στη Ρώμη

Ένας «Ελληνοαυστραλός επενδυτής» φέρεται να παρέσυρε τον 65χρονο Perry Kouroumblis να ταξιδέψει στη Ρώμη, όπου συνελήφθη, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας για τους φόνους της Easey Street, στο «ελληνοκρατούμενο» Collingwood το 1977, καθώς οι αυστραλιανές Αρχές είχαν ενημερώσει σχετικά την Interpol.

Ο Kouroumblis, υπενθυμίζεται δηλώνει «αθώος» και συμφώνησε να προχωρήσει η διαδικασία της έκδοσής του στην Αυστραλία, σύμφωνα με την Ιταλίδα δικηγόρο, Serena Tucci, που τον εκπροσωπεί ενώπιον της ιταλικής Δικαιοσύνης.

Όπως ανέφερε η κα Tucci, μιλώντας στην The Age, ο 65χρονος ομογενής, «θέλει να επιστρέψει στην Αυστραλία και να εξηγήσει τα πάντα».

«Ήταν σίγουρα έκπληκτος που είχε συλληφθεί. Μου είπε ότι ήρθε στην Ιταλία για επαγγελματικούς λόγους, για λόγους που σχετίζονται με την εργασία του. Αυτό μου είπε».

Επισήμανε δε ότι ο Kouroumblis είχε ενημερωθεί ότι η συγκατάθεσή του για την έκδοση ήταν πλέον αμετάκλητη.

«Ήθελα να βεβαιωθώ ότι κατάλαβε ποια ήταν η διαδικασία που ακολουθήθηκε σε σχέση με αυτόν και ότι πράγματι ήθελε να επιστρέψει στην Αυστραλία. Και μου το επιβεβαίωσε αυτό».

«Η παροχή συναίνεσης διευκολύνει σημαντικά τη διαδικασία έκδοσης», πρόσθεσε η ίδια.

Ο Perry Kouroumblis, υπενθυμίζεται, ήταν 17 ετών όταν έγιναν οι φόνοι της Easey Street.

Το έγκλημα φέρεται να έλαβε χώρα στις 10 Ιανουαρίου 1977 και τα πτώματά τους, καθώς και ο μικρός Gregory (ο πατέρας του οποίου ήταν στη Νάξο σύμφωνα με τις πληροφορίες της εποχής) εντοπίστηκαν στις 13 του μήνα.

Κάποιες ημέρες αργότερα, κατά το ABC, οι αστυνομικοί τυχαία σταμάτησαν τον ομογενή κοντά στην Easey Street. Τότε ζούσε με την οικογένειά του μόλις 300 μέτρα από το σπίτι των θυμάτων.

Ένα μαχαίρι βρέθηκε μέσα στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του. Ο ίδιος φέρεται να δήλωσε ότι το είχε βρει στις σιδηροδρομικές γραμμές εκεί κοντά κάτω από μια πεζογέφυρα κοντά στην Hoddle St.

Σύμφωνα με ειδικούς, η αστυνομία είχε τότε «περίπου οκτώ βασικούς υπόπτους» και ο Kouroumblis «δεν ήταν στο κάδρο» επειδή πίστευαν ότι «μία από αυτές τις γυναίκες γνώριζε τον δολοφόνο και του είχε ανοίξει την πόρτα». Εκτιμούσαν ότι ήταν απίθανο ο δράστης να είναι ένας 17χρονος ή 18χρονος.

Όλα αυτά τα χρόνια… στο παρασκήνιο, οι ερευνητές συνέχισαν να αποκλείουν περί τα 130 «άτομα ενδιαφέροντος» από τον αρχικό φάκελο της υπόθεσης μέσω εξετάσεων DNA (90 ήταν εν ζωή ενώ 41 είχαν πεθάνει και εξετάστηκαν μέσω DNA συγγενών), μέχρι που απέμεινε ένα όνομα, αυτό του Perry Kouroumblis.

Σύμφωνα με πληροφορίες -σε μία σειρά από αυστραλιανά μέσα- ο ομογενής έφυγε για την Ελλάδα το 2017, αφού η αστυνομία τον προσέγγισε για να του ζητήσει δείγμα DNA.

Εντέλει, ένα δείγμα DNA από έναν από τους συγγενείς του Perry Kouroumplis ταυτοποιήθηκε με άλλα εγκληματολογικά στοιχεία από την υπόθεση.

O αδελφός του, Tony Kouroumblis, ο οποίος ζούσε επίσης στην Bendigo St, στο Collingwood εκείνη την εποχή, απέρριψε οποιαδήποτε σύνδεση.

«Δε θα περίμενε δεκαετίες για να φύγει από την Αυστραλία αν ήταν ένοχος», δήλωσε στη Herald Sun.

«Αν επρόκειτο να κρυφτεί, δε θα έμενε εδώ για 40 και πλέον χρόνια μετά από αυτό».

Ανακοινώνοντας -προ ημερών- τη σύλληψη του 65χρονου στη Ρώμη, ο αρχηγός της αστυνομίας της Βικτώριας, Shane Patton, δήλωσε ότι οι Αρχές είχαν εκδώσει ειδοποίηση στην Interpol (red notice alert) για δύο κατηγορίες για φόνο και μία για βιασμό.

Οι ερευνητές, πρόσθεσε, «τον αναζητούσαν εδώ και αρκετά χρόνια», αλλά έπρεπε να περιμένουν να φύγει από την Ελλάδα.

«Δεν μπορούσε να συλληφθεί στην Ελλάδα. Υπάρχει ένα 20ετές, όπως καταλαβαίνω, κώλυμα (statute bar on initiation of murder charges) για την κίνηση κατηγοριών για φόνο (στην Ελλάδα λόγω παραγραφής)», είπε ο κ. Patton.

«Το ένταλμά μας δεν εκδόθηκε εντός αυτής της περιόδου των 20 ετών».

Όπως έγινε γνωστό, οι προσπάθειες μέσω της διπλωματικής οδού απέτυχαν και ο ομογενής τέθηκε σε διεθνή κατάλογο παρακολούθησης.

«Ήταν θέμα αναμονής, αν θέλετε, μέχρι να βρεθεί εκτός Ελλάδας», εξήγησε ο αρχηγός της αστυνομίας της Βικτώριας.

«Δεν γνωρίζω τον λόγο για τον οποίο ο ύποπτος βρισκόταν στην Ιταλία, ή περνούσε από ή προς τη Ρώμη», πρόσθεσε.

«Το μόνο που ξέρω είναι ότι μέσω της ύπαρξης των ενταλμάτων, μέσω της συνεργασίας με την Interpol, η ‘κόκκινη ειδοποίηση’ λειτούργησε».

Ο έτερος αδερφός του Perry Kouroumplis, Ανδρέας, ο οποίος κατά την The Age, ζούσε μαζί του στην Αθήνα, δήλωσε πάντως στην αυστραλιανή εφημερίδα, ότι ο 65χρονος ομογενής δεν ταξίδεψε στην Ιταλία ως τουρίστας, αλλά για μία πιθανή συμφωνία για κάποιο ακίνητο (potential property deal).

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ήταν παγίδα», είπε.

Αρνήθηκε ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Tony Kouroumblis, μιλώντας στην The Age, από τη Μελβούρνη, ανέφερε ότι ο Perry είχε προσεγγιστεί από έναν «Ελληνοαυστραλό επενδυτή, ο οποίος είχε δείξει ενδιαφέρον να αγοράσει ή να επενδύσει σε ένα από τα ακίνητα της οικογένειας στην Ελλάδα.

Ο επενδυτής αυτός, πρόσθεσε ο Tony, είχε καλέσει τον 65χρονο να πάει στη Ρώμη για να συζητήσουν τη συμφωνία.

«Τον συνάντησε πριν από περίπου τρεις μήνες και στη συνέχεια κανόνισε [να πάει] στην Ιταλία … (ήταν) εντελώς στημένο».

Η The Age επισήμανε ότι δεν έχει επιβεβαιώσει την ταυτότητα του «μυστηριώδους επενδυτή», ενώ η Αστυνομία Συνόρων στο Fiumicino έκανε γνωστό ότι ο Perry Kouroumblis, φαινόταν να είναι μόνος του όταν συνελήφθη στο αεροδρόμιο Fiumicino της Ρώμης στις 19 Σεπτεμβρίου.

Αλλά και εκπρόσωπος της αστυνομίας της Βικτώριας δεν αποκάλυψε αν οι αυστραλιανές Αρχές είχαν οποιοδήποτε ρόλο στο υποτιθέμενο σχέδιο για να παρασυρθεί ο Kouroumblis.

Επισήμανε ότι ο 65χρονος «παραμένει υπό κράτηση και η αστυνομία της Βικτώριας θα εργαστεί τώρα για να επιδιώξει την έκδοσή του».

Πιο συγκεκριμένα, ο Fernando Speziali, επικεφαλής της Αστυνομίας Συνόρων στο Fiumicino, είπε ότι μετά τη λήψη ειδοποίησης της Interpol στις 18 Σεπτεμβρίου -μια ημέρα πριν από τη σύλληψη- οι αστυνομικοί άρχισαν να παρακολουθούν τις πτήσεις.

«Λάβαμε μια αναφορά από την Interpol, η οποία είχε λάβει πληροφορίες από τους Αυστραλούς συναδέλφους μας, οι οποίες υποδείκνυαν την πιθανή άφιξη ενός καταζητούμενου άνδρα που ερχόταν στην Ιταλία από την Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Speziali στην The Age.

«Το όνομα δόθηκε και, μαζί με την Interpol, αρχίσαμε να ελέγχουμε και να παρακολουθούμε όλες τις πτήσεις από την Ελλάδα».

Διευκρίνισε ότι 5 αστυνομικοί στάλθηκαν για να ελέγξουν τους επιβάτες μόλις αποβιβάστηκαν από την πτήση από την Αθήνα στην οποία επέβαινε ο Perry Kouroumblis – η οποία προσγειώθηκε στις 12.30 μ.μ. στις 19 Σεπτεμβρίου – καθώς επρόκειτο για ταξίδι εντός της Ζώνης Σένγκεν που επιτρέπει σε Ευρωπαίους πολίτες να μετακινούνται ελεύθερα μεταξύ των χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Ιταλίας.

«Σταματήσαμε όλα τα άτομα που με κάποιο τρόπο αντιστοιχούσαν στην ηλικία ή τα χαρακτηριστικά του ατόμου που αναζητούσαν οι Αυστραλοί, μέχρι που εντοπίσαμε έναν επιβάτη με ελληνική ταυτότητα», είπε.

«Είχε αναγνωριστεί ως Perry από τους Αυστραλούς και εμείς τον αναγνωρίσαμε ως Perikles. Στη συνέχεια τον συνοδεύσαμε στα γραφεία μας, τον φωτογραφήσαμε, πήραμε τα δακτυλικά του αποτυπώματα και ανακαλύψαμε ότι ήταν το πρόσωπο που ενδιέφερε (the person of interest) τους Αυστραλούς».

«Είπε ότι ήρθε για Τουρισμό … Δεν μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να ερευνήσουμε τον λόγο της επίσκεψής του, εκτός αν μας ζητηθεί συγκεκριμένα από τις ξένες Αρχές», συμπλήρωσε ο κ. Speziali, επισημαίνοντας ότι ο 65χρονος ήταν «παθητικός» (passive) όταν τον πλησίασαν οι αστυνομικοί και δεν αντιστάθηκε στη σύλληψη, ούτε προσπάθησε να διαφύγει.

«Δεν ήταν ούτε συνεργάσιμος ούτε αντιστάθηκε», είπε. «Κλείστηκε στον εαυτό του, δε μοιράστηκε καμία πληροφορία».

The post «Ελληνοαυστραλός επενδυτής» φέρεται να παρέσυρε τον Perry Kouroumblis να ταξιδέψει στη Ρώμη appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.