Το αιματοβαμμένο χρονικό των πολέμων ανάμεσα σε Ισραήλ και Χεζμπολάx

Από την πρώτη εισβολή του Ισραήλ στον Λίβανο το 1982 και την «Επιχείρηση απόδοσης ευθύνης» το 1993, μέχρι τα «Απριλιανά» το 1996 και τον «πόλεμο του Ιουλίου» το 2006

Εδώ και κάποιες ώρες ο στρατός του Ισραήλ επιχειρεί εντός των εδαφών του Λιβάνου σε μία νέα κορύφωση στην κρίση ανάμεσα σε δύο χώρες που μετρούν περισσότερα από 40 χρόνια αιματοκυλίσματος, μαχών και πολέμων.

ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Ο IDF μπορεί επίσημα να έχει ζητήσει αποχή από τα εγχώρια μέσα της διάδοσης πληροφοριών, ήχου και εικόνας από τον Βόρειο Λίβανο, αλλά θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως ο στρατός του Ισραήλ επιχειρεί για ακόμη μία φορά εντός των εδαφών της όμορης χώρας στο Βορρά.

Οι σχέσεις ανάμεσα σε Ισραήλ και Λίβανο μετρούν περισσότερα από 40 χρόνια πολέμων, επιθέσεων, και χιλιάδων νεκρών αλλά και χρονιές με σημαντικές πολιτικές εξελίξεις.

1982 – Το πρώτο αίμα

Με απαρχή το 1982 το Ισραήλ εισέβαλε στον Λίβανο ως απάντηση στις επιθέσεις που εξαπέλυσε τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς προς το Βόρειο Ισραήλ η PLO – Παλαιστινιακή αρχή. Ο εμφύλιος βρισκόταν σε εξέλιξη στον Λίβανο ήδη από το 1975. Οι δυνάμεις του Τελ Αβίβ κατέλαβαν το νότιο τμήμα του Λιβάνου και έφτασαν μέχρι και τα δυτικά προάστια της Βηρυτού, περιοχή στην οποία είχε την έδρα της η PLO και πολιόρκησαν το νότιο τμήμα της πρωτεύουσας της χώρας. Μετά από ημέρες πολιορκίας η PLO του Γιάσερ Αραφάτ συμφωνεί με το Ισραήλ και αποχωρεί από τον Λίβανο με προορισμό την Τυνησία. Ο στρατός του Ισραήλ όμως δεν θα αποχωρήσει και θα υποστηρίξει τοπικούς συμμάχους προκειμένου να εγκαταστήσει φιλική προς το ίδιο κυβέρνηση στη χώρα. Την ίδια χρονιά θα λάβουν χώρα οι γνωστές και σφαγές σε Σάμπρα και Σατίλα στις οποίες δεξιές φράξιες λιβανέζων παραστρατιωτικών σε συνεργασία με τις δυνάμεις του ισραηλινού στρατού φέρεται να σκότωσαν από 2000 μέχρι 3500 Παλαιστίνιους πρόσφυγες, αμάχους μέσα σε δύο ημέρες. Είναι αυτή η κατάσταση που θα γεννήσει τη Χεζμπολάx.

“If Israeli tries to destroy all the buildings, it will find undrer, 1 stone, soldiers to destroy Israel”-Lebanese Fighter during Israel’s invasion of Lebanon 1982🇮🇱>>🇱🇧 pic.twitter.com/X2GcDLQyTf

— WarRoom Archives (@War_Rum) September 21, 2024

1983-1986 Η εδραίωση της Χεζμπολάx

Από το 1983 μέχρι και το 1986 αρκετές είναι οι επιθέσεις που σημειώνονται εντός Λιβάνου ενάντια σε ξένους αξιωματούχους και στρατιωτικούς. Πολλές από αυτές «υιοθετήθηκαν» από εξτρεμιστικές οργανώσεις της περιόδου αλλά αρκετές είναι και αυτές που αποδόθηκαν στη «νεαρή» τότε Χεζμπολάx. Το χτύπημα που φέρνει για τα καλά στο προσκήνιο τη σιιτική οργάνωση είναι αυτό που σημειώνεται στις 22 Οκτωβρίου του 1983 σε κτίρια στα οποία διέμεναν στρατιώτες από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία στη Βηρυτό. Περισσότεροι από 300 ξένοι υπήκοοι έχασαν τη ζωή τους.

1985 – Η ταχεία ανάπτυξη της Χεζμπολάx

Μέσα σε τρία χρόνια η Χεζμπολάx κερδίσει όχι μόνο σε δημοφιλία αλλά και σε ενεργή δυναμική. Η οργάνωση αναπτύσσεται, στρατολογεί σημαντικό αριθμό σιιτών μουσουλμάνων και προσφύγων από τη Γάζα και βρίσκει σημαντική χρηματοδότηση. Η Χεζμπολάx για πρώτη φορά θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον ισραηλινό στρατό καταγράφοντας μάλιστα και σημαντικές νίκες. Οι δυνάμεις της Χεζμπολάx – γνωστές και ως δυνάμεις της αντίστασης- απωθούν τον Ισραηλινό στρατό κάτω από το όριο του ποταμού Λιτάνι και τις περιορίζουν στα νότια του Λιβάνου. Το Ισραήλ για πρώτη φορά επίσημα θα ανακηρύξει τον ποταμό Λιτάνι ως το όριο της ζώνης ασφαλείας ανάμεσα στα Βόρεια σύνορά του και αυτά του Λιβάνου. Την φύλαξη της συγκεκριμένης ζώνης το Ισραήλ την ανέθεσε σε μία ομάδα κυρίως χριστιανών με την ονομασία «Στρατός του Νοτίου Λιβάνου» η οποία διατήρησε υπό ισραηλινό έλεγχο την περιοχή μέχρι και το 2000 όταν και το Ισραήλ απέσυρε όλες του τις δυνάμεις από το σημείο.

1992 – Ο πολιτικός βραχίονας της Χεζμπολάx γεννιέται

Ο εμφύλιος πόλεμος στον Λίβανο τελειώνει οριστικά το 1992 (είχε εκκινήσει το 1975) και η Χεζμπολάx κάνει την εμφάνισή της και στα πολιτικά πράγματα του Λιβάνου. Στις εκλογές η σιιτική οργάνωση θα κερδίσει μάλιστα 8 από τις συνολικά 128 έδρες του τοπικού κοινοβουλίου. Σήμερα αξίζει να σημειωθεί πως η πολιτική επιρροή της Χεζμπολάx είναι πολύ σημαντικότερη καθώς κατέχει 62 έδρες. Η Χεζμπολάx για να αυξήσει την επιρροή της εφαρμόζει ένα δικό της, αυτοχρηματοδοτούμενο, πρόγραμμα ενίσχυσης των σιιτικών – μουσουλμανικών πληθυσμών.

1993 – Ο πόλεμος των επτά ημερών

Τον Ιούλιο του 1993 το Ισραήλ εισβάλει και πάλι στον Λίβανο με την επιχείρηση που είχε την κωδική ονομασία «Επιχείρηση απόδοση ευθύνης» (σ.σ Operation Accountability) γνωστή και ως ο πόλεμος των επτά ημερών. Η επιχείρηση ήρθε ως απάντηση στις επιθέσεις της Χεζμπολάx κατά περιοχών του Βορείου Ισραήλ στις οποίες καταγράφηκαν δεκάδες θάνατοι. Από τις μάχες περισσότεροι από 110 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 500. Το σημαντικότερο πλήγμα για τον Λίβανο από τον πόλεμο των 7 ημερών ήταν οι τεράστιες καταστροφές σε υποδομές.

Recollecting 1993 Israeli aggression against Lebanon

Press TV’s @Mariampresstv reports from Beirut pic.twitter.com/jvb7ZWv7iq

— Press TV 🔻 (@PressTV) July 25, 2024

1996 – Τα «Απριλιανά» και η Κανά

Επί 17 ημέρες το Ισραήλ χτυπά και πάλι τις δυνάμεις τις Χεζμπολάx με απώτερο στόχο την απώθησή τους πίσω από τον ποταμό Λιτάνι προκειμένου να σταματήσουν οι επιθέσεις κατά των ισραηλινών εδαφών. Η επιχείρηση που για τον Λίβανο έχει την ονομασία «Απριλιανά» πήρε την κωδική ονομασία «Τα σταφύλια της οργής» από το Ισραήλ το οποίο της έδωσε τον τίτλο του μυθιστορήματος του John Steinbeck. Αυτή την φορά οι απώλειες θα είναι σημαντικές και για τις δύο πλευρές. Στις 18 Απριλίου του ίδιου έτους το Ισραήλ φέρεται να έχει βομβαρδίσει προσφυγικό καταυλισμό κοντά στο χωριό Κανά στον οποίο διέμεναν περισσότεροι από 800 εκτοπισμένοι πρόσφυγες. 106 θα χάσουν τη ζωή τους ανάμεσά τους 37 παιδιά.

Avril 1996 : Israël lance l’opération “Raisins de la Colère’ au Liban, visant à affaiblir le Hezbollah. Cette offensive militaire déclenche une vague de bombardements qui plongera le pays dans une crise humanitaire majeure. pic.twitter.com/h4T2Naw7xw

— INA.fr (@Inafr_officiel) September 27, 2024

2006 – Ο πόλεμος του Ιουλίου

17 χρόνια πριν την εισβολή της Χαμάς και το «Μαύρο Σάββατο» στα νότια του Ισραήλ η Χεζμπολάx είχε επιχειρήσει κάτι αντίστοιχο στον Βορρά. Τρεις ισραηλινοί στρατιώτες πέφτουν νεκροί από τα πυρά των ανδρών της Χεζμπολάx που εισβάλουν στα ισραηλινά εδάφη ενώ ακόμη δύο θα απαχθούν και θα οδηγηθούν πίσω στα κρησφύγετα της φιλοιρανικής οργάνωσης. Η Χεζμπολάx την άμεση απελευθέρωση λιβανέζων κρατουμένων από τις ισραηλινές φυλακές για να επιστρέψει τους δύο ισραηλινούς οπλίτες. Το Ισραήλ θα επιτεθεί με σφοδρότητα ως απάντηση. Ο πόλεμος θα διαρκέσει 34 ημέρες και περισσότεροι από 1200 θα χάσουν τη ζωή τους ενώ οι τραυματίες ξεπέρασαν τους 4000. Δύο χρόνια αργότερα Ισραήλ και Χεζμπολάx θα συμφωνήσουν να επιστραφούν οι σοροί των ισραηλινών στρατιωτών και πέντε κρατούμενοι απελευθερώθηκαν από το Ισραήλ.

❗️🇮🇱 #BREAKING

⚡The Israeli War Cabinet will meet tonight at the Kirya to discuss authorizing Prime Minister Netanyahu and Defense Minister Gallant to approve ground operations inside Lebanon.

👇Below is a brief memory from the 2006 Israel-Lebanon war.

#IsraelLebanonWarpic.twitter.com/EnvssvFFuc

— WWIII Archive (@WWIIIArchive) September 25, 2024

Πηγή: Πρώτο Θέμα