Ποδοσφαιριστές εναντίον δημοσιογράφων

Είναι πράγματι εντυπωσιακό. Νέοι σε ηλικία άνθρωποι που έχουν λύσει το οικονομικό πρόβλημα της ζωής τους κάνοντας απλά το χόμπι τους, κλοτσώντας μία μπάλα, να δηλώνουν πως βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης από τους πολλούς αγώνες. Και η σεζόν μόλις ξεκίνησε.

Αν οι σεισοπυγίδες του ποδοσφαίρου που κυκλοφορούν με τις Ferrari και πετάγονται στη Μαρμπέγια στα ρεπό τους με τα ιδιωτικά τους αεροπλάνα δεν αντέχουν άλλο, τι να πει και ο υπόλοιπος κόσμος που βγάζει τον μήνα με όσα κερδίζουν οι μπαλαδόροι σε μία ώρα;

Στις δηλώσεις τους οι κακομαθημένοι τ οποθετούν πάντοτε τον εαυτό τους στο κέντρο του κόσμου χωρίς να πουν ποτέ ούτε μία κουβέντα για τους εκατοντάδες ανθρώπους που αναγκάζονται να υπερεργάζονται για να τους προσφέρουν προβολή –άρα και χρήμα. Τεχνικοί, σεκιούριτι, δημοσιογράφοι.

Τα αποτελέσματα έρευνας που αφορούν τους τελευταίους και δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα είναι άκρως αποκαλυπτικά.

Περισσότεροι από τους μισούς δημοσιογράφους στις Ηνωμένες Πολιτείες σκέφτονται να παραιτηθούν φέτος λόγω εξάντλησης (Muck Rack).

Η έκθεση εξετάζει την κατάσταση της ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής στη δημοσιογραφία. Η βάση δεδομένων Muck Rack ρώτησε 402 δημοσιογράφους τον Αύγουστο και διαπίστωσε πως το 40% είχε προηγουμένως παραιτηθεί από άλλη δουλειά λόγω επαγγελματικής εξουθένωσης. Είναι εντυπωσιακό επίσης το εύρημα πως το 56% των δημοσιογράφων έχουν σκεφτεί να εγκαταλείψουν φέτος τη δουλειά τους.

Ακόμα και η Muck Rack που οργάνωσε τη μελέτη δεν περίμενε αυτά τα αποτελέσματα. Στην ερώτηση «ποιες ήταν οι κύριες πηγές του άγχους τους» οι δημοσιογράφοι ανέφεραν τον φόρτο εργασίας τους, τον μισθό τους και την προσδοκία ότι είναι πάντα «ενεργοί», δηλαδή ανά πάσα στιγμή έτοιμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Τα δύο τρίτα απάντησαν πως εργάζονται περισσότερες από 40 ώρες την εβδομάδα και το 80% πως εργάζεται εκτός των κανονικών ωρών εργασίας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Επτά στους δέκα είπαν επίσης πως οι ημέρες των διακοπών τους έχουν διακοπεί από τη δουλειά, ενώ το 40% των δημοσιογράφων δήλωσαν ότι ο φόρτος εργασίας τους αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για τη χρήση των ημερών των διακοπών τους.

Σε άλλη έρευνα που διεξήχθη μεταξύ 2020-2022 αλλά δημοσιοποιήθηκε στις αρχές του χρόνου αναφέρθηκε πως οι κύριες αιτίες εξουθένωσης είναι η αίσθηση που έχουν οι δημοσιογράφοι πως αυτό που κάνουν είναι ασήμαντο, αισθάνονται κολλημένοι, υπάρχει έλλειψη σαφούς επικοινωνίας με τα αφεντικά και παράλογες προθεσμίες. Και ύστερα λένε οι ποδοσφαιριστές πως θα κάνουν απεργίες γιατί παίζουν σε πολλούς αγώνες. Μια τρηματώδης (τουλάχιστον) προσέγγιση.