Εκαναν τη δουλειά περπατώντας

Το παιχνίδι Αστον Βίλα – Μπάγερν Μονάχου, που θα δούμε απόψε από το Μega για τη δεύτερη αγωνιστική της League Phase του Τσάμπιονς λιγκ, υπόσχεται πολλά γκολ – πολλά γκολ. Το συγκεκριμένο ματς υπήρξε στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 τελικός του τότε Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Είχε λήξει με έναν μάλλον ανέλπιστο θρίαμβο της Αστον Βίλα, αλλά οι παίκτες που θα είναι απόψε πρωταγωνιστές του ματς αμφιβάλλω αν αυτό το γνωρίζουν: στους περισσότερους ονόματα όπως αυτά του Γκάρι Σόου, του ταχύτατου Τρέβορ Μόρλεϊ, του σέντερ φορ Πίτερ Γουίδ, του τρεχαλιτζή Γκόρντον Κάουανς και του αρχηγού Ντένις Μόρτιμερ, που έδωσαν κάποτε στους Χωριάτες του Μπέρμιγχαμ το μεγάλο τρόπαιο δεν λένε μάλλον τίποτα. Η εφετινή Αστον Βίλα έχει ειδικότητα στις ανατροπές, ενώ η Μπάγερν Μονάχου ξανάγινε η ομάδα που όταν παίρνει φόρα δεν σταματάει. Το γεγονός ότι και οι δύο κέρδισαν άνετα την πρώτη αγωνιστική (οι Αγγλοι την Γιουνγκ Μπόις και οι Βαυαροί τη Δυναμό Ζάγκρεμπ) σημαίνει ότι δεν θα έχουν και άγχος. Και το ότι δεν κέρδισαν στα πρωταθλήματά τους στο τελευταίο ματς (η Μπάγερν την Μπάγερ Λεβερκούζεν και η Αστον Βίλα την Ιπσγουιτς) σημαίνει ότι ίσως είχαν και λίγο το μυαλό τους στο αποψινό τους ραντεβού. Δεν θα πλήξουμε.

Απόψεις

Μετά από πολύ καιρό που έχει ξεκινήσει να μας παρουσιάζει τις απόψεις του μέσω των γνωστών βίντεο με τα οποία τοποθετείται για τις αποφάσεις των διαιτητών στα ματς της Κυριακής, ο γάλλος αρχιδιαιτητής μας Λανουά ανακάλυψε ένα λάθος έλληνα διαιτητή: πάλι καλά που δεν χτύπησαν καμπάνες. Ο Λανουά επισήμανε αυτό που την Κυριακή είδε όλη η Ελλάδα, εκτός του διαιτητή Παπαπέτρου που ήταν στο ματς Ολυμπιακός – Ατρόμητος στο «Καραϊσκάκης», ότι δηλαδή το μαρκάρισμα του Σουηδού Μπρόρσον στον Γουίλιαν ήταν αντιαθλητικό και θα έπρεπε ο ποδοσφαιριστής του Ατρομήτου να τιμωρηθεί με κόκκινη κάρτα. Ο αρχιδιαιτητής επισήμανε μάλιστα ότι στην προκειμένη περίπτωση το VAR φώναξε τον Παπαπέτρου για να ξαναδεί τη φάση, αλλά αυτός δεν άλλαξε την απόφασή του και κακώς έπραξε. Η ερώτηση είναι τι θα γίνει τώρα που το λάθος επισημάνθηκε. Θα τιμωρηθεί ο Παπαπέτρου, έστω και σιωπηρά; Κατά τη γνώμη μου αποκλείεται. Πρώτον, γιατί ο Λανουά δεν τιμωρεί κανέναν διαιτητή, όσο σοβαρό κι αν είναι το λάθος του, και, δεύτερον, γιατί δεν έχει διαιτητές! Οι μόλις 18 που υπάρχουν στους πίνακες δεν φτάνουν καλά-καλά για να καλύψουν τις ανάγκες κάθε αγωνιστικής. Οι διαιτητές το γνωρίζουν και γι’ αυτό βλέπουμε όσα βλέπουμε.

Προσωπικότητα

Είναι δύσκολη η διαιτησία του ελληνικού πρωταθλήματος; Μολονότι κατά καιρούς οι διαιτητές μας διαμαρτύρονται γιατί υποτίθεται ότι πιέζονται από τις ομάδες, τους παράγοντες, τον οπαδικό Τύπο κ.τ.λ., εν τούτοις η αλήθεια είναι πως για έναν διαιτητή επιπέδου τα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος είναι πανεύκολα. Είναι παιχνίδια αργά και με πολλές στημένες φάσεις – ματς στα οποία ο διαιτητής σπάνια καλείται να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Την περασμένη αγωνιστική ήρθαν δύο γερμανοί διαιτητές για δύο – υποτίθεται – δύσκολα ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος. Και ο Οσμερς, που ήταν στην Τούμπα στο ΠΑΟΚ – Αρης (0-1) και ο Στέγκερμαν που ήταν στην Opap Aρένα για το ΑΕΚ – Παναθηναϊκός (2-0) έβγαλαν τα παιχνίδια καλά-καλά χωρίς να ιδρώσουν. Στη Γερμανία για τα ματς της Μπουντεσλίγκα τρέχουν σαν μαραθωνοδρόμοι. Εδώ έκαναν τη δουλειά περπατώντας. Για έναν απλό λόγο: γιατί έχουν προσωπικότητα. Αυτό είναι που λείπει από τους έλληνες διαιτητές. Και δεν το αποκτάς στα σεμινάρια. Ή το έχεις ή δεν το έχεις.

Κλήσεις

Προχθές είχαμε από τον ομοσπονδιακό προπονητή Ιβάν Γιοβάνοβιτς τις κλήσεις των διεθνών για τα παιχνίδια με την Αγγλία και την Ιρλανδία, που είναι στο πρόγραμμα σε λίγες μέρες. Οι διαφοροποιήσεις σε σχέση με τις πρώτες κλήσεις ποδοσφαιριστών που είχε κάνει ο κόουτς είναι ελάχιστες. Κλήθηκε για πρώτη φορά ο Δημήτρης Κουρμπέλης, κι αυτός είναι το μόνο νέο πρόσωπο. Επέστρεψαν ο Παναγιώτης Ρέτσος και ο Γιώργος Μασούρας, που όμως είχαν κληθεί και τον Σεπτέμβρη, απλά τότε αποκλείστηκαν τελικά εξαιτίας τραυματισμών. Εμειναν εκτός ο Αλεξόπουλος και ο Γαλανόπουλος, που δυστυχώς δεν βρίσκει θέση στις αποστολές της ΑΕΚ.

Σημάδι

Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλές αλλαγές το θεωρώ καλό σημάδι. Ο νέος ομοσπονδιακός προπονητής φαίνεται να πιστεύει στην αξία του κλειστού γκρουπ. Εχει πολύ γρήγορα καταλήξει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να δίνει ευκαιρίες σε ποδοσφαιριστές που στις ομάδες τους δεν είναι βασικοί (Μανδάς, Ντόι, Μάνταλος κ.τ.λ.), γεγονός που πάντοτε προκαλεί συζητήσεις. Αλλά είναι καλύτερο αυτό από το να βλέπεις κάθε φορά στα Εθνική δέκα καινούργιους ποδοσφαιριστές. Διότι οπότε αυτό έχει συμβεί, ο ομοσπονδιακός προπονητής δείχνει ότι έχει ανοιχτά τα μάτια του και παρακολουθεί πολλούς και την ίδια στιγμή τού είναι αδύνατον να φτιάξει μια ομάδα. Κανένας ομοσπονδιακός προπονητής δεν κατάφερε να τους κάνει όλους ευτυχισμένους, αλλά δεν πρέπει να είναι αυτός ο σκοπός του. Ο σκοπός του πρέπει να είναι να δημιουργήσει μια ομάδα με παίκτες που εμπιστεύεται, κι ευτυχώς ο Γιοβάνοβιτς αυτό το καταλαβαίνει. Δεν κρατάει επίσης κακίες. Με τον Κουρμπέλη οι σχέσεις του στον ΠΑΟ δεν ήταν οι καλύτερες. Αλλά μόλις ο ποδοσφαιριστής άρχισε να αγωνίζεται στο πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας τον φώναξε.

Ποσότητα

Την υποχρέωση να παρουσιάσουν βελτιωμένες ομάδες σε σχέση με πέρυσι έχουν και οι προπονητές μπάσκετ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, δηλαδή ο Αταμάν και ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Στον τελικό του σούπερ καπ στη Ρόδο, τον οποίο ο Ολυμπιακός κέρδισε πιο εύκολα από όσο δείχνει το τελικό 85-84, οι δύο Αιώνιοι φάνηκαν κομμάτι ανέτοιμοι. Δεν είναι παράξενο: και στις δύο ομάδες υπάρχουν αρκετοί παίκτες που αγωνίστηκαν τον Ιούλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες και δεν έχουν κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία. Για την ανετοιμότητα φταίνε σίγουρα και κάποιοι τραυματισμοί: τα δυο εφετινά αποκτήματα του ΠΑΟ, ο Οσμάν κι ο Μπράουν, δεν θα λείπουν από τη δωδεκάδα του ΠΑΟ και ο Μπαρτζώκας περιμένει πώς και πώς τον Μιλουτίνοφ και τον Φαλ, αλλά και τον Μακ Κίσικ. Το πότε θα είναι πανέτοιμες οι δύο ομάδες ωστόσο είναι δύσκολο να το πεις. Το πλήθος των αγώνων στην Ευρωλίγκα, που αυτή την εβδομάδα ξεκινάει, έχει ως συνέπεια όλες οι ομάδες να χάνουν παίκτες από τραυματισμούς. Στο μπάσκετ η ποσότητα των παικτών νομίζω πλέον ότι μετράει περισσότερο από την ποιότητα.