Καταδικάζει η Αυστραλία… με την προσοχή στραμμένη στο «εσωτερικό μέτωπο»

Η Αυστραλία καταδίκασε την πυραυλική επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, ενώ την ίδια ώρα επικρατεί έντονη ανησυχία για την κατάσταση στο… εσωτερικό μέτωπο.

Η συνοχή της αυστραλιανής κοινωνίας έχει δοκιμαστεί συχνά λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή και εκφράζονται φόβοι για το ενδεχόμενο ταραχών στις σχεδιαζόμενες δημόσιες συγκεντρώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς σε ισραηλινό έδαφος, στις 7 Οκτωβρίου.

Ήδη άλλωστε «λάδι στη φωτιά» έριξε η εμφάνιση σημαιών της, χαρακτηρισμένης ως τρομοκρατικής οργάνωσης, Χεζμπολάχ και πορτρέτων του νεκρού ηγέτη της, Χασάν Νασράλα, σε φιλοπαλαιστιανιακές εκδηλώσεις που έγιναν στη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ το περασμένο Σαββατοκύριακο.

ΚΑΤΑΔΙΚΗ

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός, Anthony Albanese, με ανάρτησή του στο διαδίκτυο αρχικά, καταδίκασε την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και επισήμανε ότι «πρόκειται για μια εξαιρετικά επικίνδυνη κλιμάκωση – η Αυστραλία και η παγκόσμια κοινότητα έχουμε απευθύνει σαφείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση».

«Περαιτέρω εχθροπραξίες θέτουν σε κίνδυνο τους αμάχους».

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και ενθαρρύνουμε τους Αυστραλούς στο Ισραήλ να ακολουθήσουν τις συμβουλές των τοπικών Αρχών».

Σχετικά με τα αναφερόμενα σχέδια για δημόσιες συγκεντρώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε ότι δεν πρέπει να γίνει «τίποτα που να μοιάζει με εορτασμό».

Κάλεσε τους φιλοπαλαιστινιακούς διαδηλωτές να επανεξετάσουν τα σχέδιά τους, υποστηρίζοντας ότι, ακόμα και αν οι προθέσεις τους είναι ειρηνικές, «η 7η Οκτωβρίου δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για διαδηλώσεις».

«Καταλαβαίνω ότι για πολλούς Αυστραλούς με οικογένεια, είτε αυτή βρίσκεται στο Ισραήλ, είτε στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, είτε στο Λίβανο, αυτή είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος».

«Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να ‘ανεβάσουμε τη θερμοκρασία’. Είναι η ώρα να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι η κοινωνική συνοχή στην Αυστραλία έχει αξία».

Επιβεβαίωσε ότι ο ίδιος θα παραστεί σε μια ολονυκτία στη Μελβούρνη στη μνήμη των θυμάτων, αλλά δεν απάντησε στο αν θα πρέπει να απαγορευτούν νέες φιλοπαλαιστινιακές και φιλοϊσραηλινές συγκεντρώσεις τις επόμενες ημέρες, λέγοντας ότι οι αποφάσεις αυτές είναι θέμα της Αστυνομίας, την οποία υποστηρίζει.

Την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ καταδίκασε και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Peter Dutton, αλλά επέκρινε τον πρωθυπουργό, για «αδυναμία» στη δική του καταδίκη.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή συνεχίζει να μας απασχολεί όλους, δήλωσε ο κ. Dutton, από το Σίδνεϊ.

«Καταδικάζω απολύτως τις ενέργειες του Ιράν … Το Ισραήλ είναι η μόνη δημοκρατία σε αυτό το μέρος του Κόσμου. Νομίζω ότι ο τρόπος με τον οποίο ο πρωθυπουργός αντέδρασε ή δεν αντέδρασε εδώ, έκανε πιο επισφαλή την κατάσταση και για εμάς εδώ στην Αυστραλία».

«Ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να ορθώσει το ανάστημά του, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ορθώσει το ανάστημά τους … όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ο Καναδάς, για να καταδικάσει τις ενέργειες και να διασφαλίσει ότι θα ληφθούν αποφάσεις που θα μας κρατούν ασφαλείς και εδώ στην Αυστραλία».

Ο κ. Dutton κατηγόρησε τον κ. Albanese ότι απομακρύνεται από τη διακομματική θέση που υιοθέτησαν οι προκάτοχοί του για την υποστήριξη του Ισραήλ.

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι προσπάθειες της απομάκρυνσης Αυστραλών πολιτών από τον Λίβανο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

«Εργαζόμαστε, μεταξύ άλλων με εταίρους όπως ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο, για να διασφαλίσουμε ότι οι Αυστραλοί που θέλουν να φύγουν από τον Λίβανο μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν», έκανε γνωστό η υπουργός Εξωτερικών, Penny Wong.

«Ορισμένοι Αυστραλοί μπόρεσαν να επιβιβαστούν σε εμπορικές πτήσεις τη Δευτέρα και τη νύχτα. Έχουμε εξασφαλίσει επιπλέον θέσεις για πτήσεις την Πέμπτη».

«Εργαζόμαστε για να αποκτήσουμε πρόσβαση σε περισσότερες πτήσεις τις επόμενες ημέρες.

«Το Υπουργείο Εξωτερικών και Εμπορίου επικοινωνεί με τους Αυστραλούς που έχουν μεριμνήσει να εγγραφούν (στη ‘λίστα κρίσεων’ του ΥΠΕΞ) με ενημερώσεις».

«Οι Αυστραλοί που βρίσκονται στο Λίβανο και επιθυμούν να φύγουν θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι έχουν εγγραφεί» στη σχετική λίστα (https://crisis.dfat.gov.au/crisisportal/s/).

ΣΗΜΑΙΕΣ ΤΗΣ ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ

Στο «εσωτερικό μέτωπο», στο μεταξύ, οι σημαίες της, χαρακτηρισμένης ως τρομοκρατικής οργάνωσης, Χεζμπολάχ, που εμφανίστηκαν στη Μελβούρνη και στο Σίδνεϊ, (αλλά και πορτρέτα του δολοφονημένου ηγέτη της οργάνωσης, Χασάν Νασράλα) στο πλαίσιο συγκεντρώσεων, που έγιναν ανά την Αυστραλία για την «National Day of Action for Gaza», «δοκιμάζουν» τους νέους νόμους περί επίδειξης συμβόλων μίσους, αλλά και την… πολιτική συνοχή.

Ο κ. Albanese έκανε λόγο για «ανησυχητικά σημάδια» και τόνισε ότι δε θέλει να δει «ριζοσπαστικές ιδεολογίες και συγκρούσεις» στην Αυστραλία.

«Η πολυπολιτισμικότητα και η κοινωνική μας συνοχή δεν μπορούν να θεωρηθούν δεδομένες και είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να τονίζουμε ότι αυτό ισχύει και καθώς προχωράμε μπροστά».

«Θεωρούμε τη Χεζμπολάχ τρομοκρατική οργάνωση, όπως θεωρούμε και τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει ‘χώρος’ για να θρηνήσουμε έναν ηγέτη τρομοκράτη και ανησυχούμε πολύ για ορισμένα από τα τρομοκρατικά σύμβολα».

«Η σημαία της Χεζμπολάχ είναι ξεκάθαρα ένα σύμβολο μίσους και δεν θα έπρεπε να επιδεικνύεται εδώ στην Αυστραλία».

«Είναι εντελώς απαράδεκτο … Η Χεζμπολάχ και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις [όπως] η Χαμάς, δεν κάνουν τίποτα για να προωθήσουν τα συμφέροντα του λαού που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν, και γι’ αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο».

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο (υπουργός Εσωτερικών και Μετανάστευσης) Tony Burke έλαβε τα μέτρα που έλαβε, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η AFP και οι αρχές θα ερευνήσουν».

Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία (AFP), όπως έγινε γνωστό, διεξάγει έρευνες σχετικά και ο κ. Burke ζήτησε να ενημερωθεί από για κάθε μη Αυστραλό πολίτη που «εμπλέκεται» ώστε να μπορέσει να ακυρώσει τη βίζα του, καθώς θα έχει αποτύχει στο τεστ χαρακτήρα (character test) αν «υποκινούν τη διχόνοια».

Η αναπληρώτρια αρχηγός της AFP, Krissy Barrett, δήλωσε ότι οι έρευνες αποσκοπούσαν στο να διαπιστωθεί αν οι σημαίες της Χεζπολάχ, παραβίαζαν τους νόμους που απαγορεύουν την επίδειξη συμβόλων μίσους.

Οι νόμοι αυτοί ψηφίστηκαν τον Ιανουάριο κυρίως ως απάντηση στην επίδειξη ναζιστικών συμβόλων, αλλά καλύπτουν επίσης τα σύμβολα οργανώσεων που περιλαμβάνονται στον επίσημο κατάλογο περί τρομοκρατίας της χώρας, όπως η Χεζμπολάχ.

Η νομοθεσία προβλέπει διάφορες προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται για να εξασφαλιστεί μια καταδίκη, οι οποίες δεν έχουν επί του παρόντος, «πάει» ξανά στο Δικαστήριο.

«[Δεν είναι] μόνο η απλή επίδειξη του συμβόλου- υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που πρέπει να συνοδεύουν την επίδειξη», εξήγησε η κα Barrett.

«Πρέπει να γίνεται σε συνθήκες υπό τις οποίες ένα ‘λογικό’ άτομο θα θεωρούσε ότι η συμπεριφορά είτε υποστηρίζει την υποκίνηση άλλων να ασκήσουν βία ή να χρησιμοποιήσουν βία [ή] θα μπορούσε να υποκινήσει άλλους να ταπεινώσουν ή να εκφοβίσουν με βάση τη θρησκεία…».

«Το πλαίσιο γύρω από τη συμπεριφορά είναι εξαιρετικά σημαντικό … Αν κρατούν τη σημαίας; Τι (συνθήματα) λένε; … Τι φορούν; Τι είδους κινήσεις κάνουν;».

«Η νομοθεσία είναι διαθέσιμη και στους συναδέλφους μας στις Πολιτείες και τις Περιοχές…», κατέληξε.

Η Αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας έκανε μάλιστα γνωστό ότι συνέλαβε μια 19χρονη που φέρεται να κρατούσε σημαία με σύμβολα της Χεζμπολάχ στο Σίδνεϊ, ενώ όπως ανακοίνωσε η αρχηγός της πολιτειακής Αστυνομίας, Karen Webb, εκκίνησε δικαστική διαδικασία για να μην επιτραπεί φιλοπαλαιστιναική διαδήλωση της, Palestine Action Group, τη Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου.

Ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Chris Minns, υποστήριξε το αίτημα της Αστυνομίας, μία κίνηση που βρήκε σύμφωνο και τον κ. Dutton.

Όσον αφορά στη Βικτώρια, η πολιτειαή Αστυνομία ανακοίνωσε ότι «σέβεται το δικαίωμα για ειρηνική διαμαρτυρία, ωστόσο δεν θα γίνει ανεκτή οποιαδήποτε παράνομη συμπεριφορά. Η Αστυνομία της Βικτώριας δεν έχει την εξουσία να αρνηθεί τη διεξαγωγή μιας διαμαρτυρίας, εφόσον αυτή είναι νόμιμη. Στη Βικτώρια δεν υπάρχει σύστημα αδειών για διαδηλώσεις».

Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που έγιναν το περασμένο Σαββατοκύριακο, κατά τις οποίες εμφανίστηκαν και σημαίες της Χεζμπολάχ, προκάλεσαν έντονες επικρίσεις.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του Jewish Community Council of Victoria, Naomi Levin, δήλωσε ότι είναι «εξαιρετικά ενοχλητικό» να βλέπει κανείς τη σημαία μιας οργάνωσης που «έχει διαπράξει πολυάριθμες … δολοφονίες Εβραίων ανθρώπων όχι μόνο στο Ισραήλ αλλά και σε όλο τον Κόσμο».

Ο πρόεδρος του Islamic Council of Victoria, Adel Salman, καταδίκασε την επίδειξη της εν λόγω σημαίας, η οποία, όπως είπε, πραγματοποιήθηκε «από μια απόλυτη μειοψηφία ανθρώπων».

Είπε ότι οι συγκεκτρώσεις αφορούσαν «’καθαρά’ την υποστήριξη των Παλαιστινίων».

«Αυτές οι διαμαρτυρίες περί Χεζμπολάχ δεν είναι ευπρόσδεκτες», πρόσθεσε.

«ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ»

Ο κ. Dutton, παρεμβαίνοντας επί του ζητήματος απαίτησε από τον κ. Albanese να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου προκειμένου να «περάσει» νομοθεσία ώστε να απελαύνονται από την Αυστραλία άτομα που υποστηρίζουν την Χεζμπολάχ.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης φέρεται να δήλωσε μάλιτα ότι είναι δουλειά της κυβέρνησης να κατευθύνει την Αστυνομία πώς να εφαρμόσει τους (υπάρχοντες) νόμους.

«Η κατεύθυνση λαμβάνεται τελικά από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό, και αν ο υπουργός λέει στον αρχηγό [της AFP] ότι δεν θέλουμε να δούμε συλλήψεις, ή είμαστε απλώς ευχαριστημένοι αν επιβάλλετε – ξέρετε, διατηρείτε την ειρήνη αλλά δεν επιβάλλετε τον νόμο, αυτό πρέπει να γίνει γνωστό δημοσίως».

Ο κ. Albanese «απάντησε» ότι είναι «δουλειά της κυβέρνησης να ψηφίζει νόμους και δουλειά της Αστυνομίας να τους εφαρμόζει».

«Αυτό που είναι σημαντικό στην Αυστραλία είναι ότι έχουμε κράτος δικαίου και διαχωρισμό των εξουσιών».

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με τα σχόλια του κ. Burke, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Dutton ότι προσπαθεί να «ρίξει περισσότερο κηροζίνη στη φωτιά» στη δημόσια συζήτηση γύρω από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «ο Peter Dutton δεν έχει δει ποτέ ένα θέμα στο οποίο να μην προσπαθεί να προωθήσει τη διαίρεση».

«Και αυτό είναι το χαρακτηριστικό που είχε ο Peter Dutton σε όλη του την πολιτική καριέρα. Δεν είναι δυνατό να μην καταλαβαίνει ότι υπάρχει διαχωρισμός των εξουσιών σε αυτή τη χώρα».

Ο κ. Burke τόνισε επίσης ότι οι νόμοι που ψηφίστηκαν ήδη είναι «η ισχυρότερη δήλωση σχετικά με τη ρητορική μίσους που έχει κάνει ποτέ το Κοινοβούλιο», αλλά θα πρέπει «να δοκιμαστούν ενώπιον των δικαστηρίων».

Ο υπουργός Δικαιοσύνη, Mark Dreyfus, σχολίασε ότι η κυβέρνηση έχει «εμπιστοσύνη στις αστυνομικές μας δυνάμεις για την εφαρμογή του νόμου».

«Σε μια δημοκρατία όπως η δική μας, είναι εντελώς ανάρμοστο να προτείνουμε ότι η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Αυστραλίας θα πρέπει να συλλαμβάνει ανθρώπους κατόπιν εντολής πολιτικών».

«Οποιοδήποτε πρόσωπο δείχνει υποστήριξη σε τρομοκρατικές οργανώσεις, μεταξύ άλλων επιδεικνύοντας σύμβολα που χρησιμοποιούνται από τρομοκρατικές οργανώσεις, ενδιαφέρει ενεργά την ASIO (Υπηρεσία Πληροφοριών της Αυστραλίας)».

«ΜΙΣΟΣ»

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, σημειώνεται, διόρισε τη Δευτέρα τον Aftab Malik ως ειδικό σύμβουλο της (Islamophobia envoy) για την οσλαμοφοβία, σχεδόν δύο μήνες μετά τον διορισμό της Jillian Shirley Segal AO ως «anti-Semitism envoy».

Ο κ. Burke δήλωσε ότι «η εξεύρεση του κατάλληλου προσώπου [είχε] πάρει αρκετό χρόνο», αλλά και οι δύο θέσεις ήταν «ιδιαίτερα σημαντικές» για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω θρησκείας, διότι επί του παρόντος δεν υπάρχει νομική προστασία κατά της ρητορικής μίσους με θρησκευτικά κίνητρα, όπως υπάρχει για τη φυλετική καταγωγή.

Ο κ. Dutton σχολίασε ότι ήταν «ευτυχής για την ύπαρξη ενός ειδικού συμβούλου», αλλά ότι δεν πιστεύει ότι η ισλαμοφοβία αποτελεί ανάλογη απειλή με τον αντισημιτισμό.

«Αυτό που βλέπουμε στη χώρα μας αυτή τη στιγμή δεν είναι τα επίπεδα της ισλαμοφοβίας που είναι εκεί που είναι ο αντισημιτισμός», είπε.

Το Islamophobia Register of Australia και το Executive Council of Australian Jewry παρακολουθούν τα αναφερόμενα περιστατικά ισλαμοφοβίας και αντισημιτισμού, αντίστοιχα, χρησιμοποιώντας διαφορετικές μεθοδολογίες.

Κάθε ομάδα δημοσίευσε μια προκαταρκτική έκθεση που επικεντρώθηκε στον άμεσο απόηχο της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου πέρυσι και ανέφερε ότι τα περιστατικά μίσους είχαν αυξηθεί σημαντικά.

«Πρέπει πάντα να θυμόμαστε, ότι, ενώ δεν έχει συμβεί εδώ στην Αυστραλία, η σφαγή στο Christchurch έγινε από έναν Αυστραλό», δήλωσε ο κ. Burke.

«Η ισλαμοφοβία μπορεί να οδηγήσει σε μορφές τρομοκρατίας και βίαιου εξτρεμισμού που είναι απολύτως φρικτές».

Τον περασμένο Αύγουστο, υπενθυμίζεται, ο επικεφαλής της ASIO, Mike Burgess αναβάθμισε το επίπεδο της τρομοκρατικής απειλής από πιθανό (possible) σε ενδεχόμενο (probable), εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων εντός συνόρων, την ώρα που η κατάσταση στη Μέση Ανατολή «έβραζε» (λιγότερο ακόμα τότε).

Ο κ. Burgess επέστησε την προσοχή, ειδικά σε πολιτικούς και ΜΜΕ για τη ρητορική που χρησιμοποιούν, σε μία εποχή που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν τον «μεγαλύτερο επιταχυντή του βίαιου εξτρεμισμού».

«Όλοι πρέπει να προσέχουμε τη γλώσσα που χρησιμοποιούμε, διότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της ‘πύρινης’ γλώσσας και της ‘ανάφλεξης’ έντασης και βίας», προειδοποίησε.

The post Καταδικάζει η Αυστραλία… με την προσοχή στραμμένη στο «εσωτερικό μέτωπο» appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.