Τα ονόματα των ομάδων δεν θα έχουν ίχνος «έθνικ» απόχρωσης

ΣΤΙΣ 18 Οκτωβρίου αρχίζει το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα Αυστραλίας ή A–League όπως είναι ευρύτερα γνωστό. Φέτος θα μετέχουν 13 ομάδες με την προσθήκη άλλης μιας ομάδας από τη Νέα Ζηλανδία, της Auckland City. Βλέποντας τις ομάδες που μετέχουν να αυξάνονται, είναι φυσικό οι πιο παλιοί να διερωτόμαστε τι έγιναν οι παραδοσιακές ομάδες που γνωρίζαμε και στηρίζαμε πριν εμφανιστεί το A–League. Για να είμαστε πιο ειλικρινείς, βέβαια, με τους εαυτούς μας θα πρέπει ίσως να πούμε: «πριν εξαϋλωθούν οι παραδοσιακές ομάδας και έρθει η A–League ως μια αναγκαιότητα».

ΕΙΝΑΙ πολλοί εκείνοι που υποστηρίζουν ότι το ποδόσφαιρο στην Αυστραλία όπως παραδοσιακά το γνωρίζαμε, βασίζονταν σε ομάδες που ήταν σε άμεση σύνδεση και εκπροσωπούσαν διάφορες παροικίες μεταναστών, κάτι που δεν άρεσε στο «αγγλοσαξονικό κατεστημένο», που επιδίωξε την εξάλειψη των ονομάτων αλλά και των ίδιων των ομάδων με διάφορους τρόπους. Ένας βασικός τρόπος για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο ήταν η αποφυγή χρήσης ονομάτων που παρέπεμπαν σε χώρες εκτός Αυστραλίας.

ΥΠΑΡΧΕΙ βέβαια και μια άλλη προσέγγιση του θέματος που λέει ότι τα παραδοσιακά σωματεία δεν κατάφεραν να συγκροτήσουν ένα αξιόπιστο σύνολο από πλευράς διοργάνωσης, οικονομικής ευρωστίας και διοίκησης και οδηγήθηκαν νομοτελειακά στην υποβάθμιση του εθνικού πρωταθλήματος και, κατά συνέπεια, στην ανάγκη μιας νέας αρχής την οποία έφερε η A–League.

ΑΥΤΑ όλα βέβαια είναι θέματα του παρελθόντος και ο καθένας μπορεί να τα αξιολογήσει όπως θέλει. Εμείς σήμερα θέλουμε να εστιάσουμε σε ένα θέμα σχετικό με τα παραπάνω που είναι η προαναγγελθείσα δημιουργία της δεύτερης «τη τάξει» Εθνικής Κατηγορίας ποδοσφαίρου μετά την A–League.

ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ σχέδιο προέβλεπε έναρξη της διοργάνωσης αυτής μαζί με την A–League από φέτος, αλλά το εγχείρημα μετατέθηκε για τον Απρίλιο του 2025. Η προοπτική μιας τέτοιας διοργάνωσης μπορεί να ανοίξει και πάλι την πόρτα σε ιστορικές ομάδες με ελληνικές ρίζες να επιστρέψουν στην «βιτρίνα» του αυστραλιανού ποδοσφαίρου.

ΜΕΤΑ την πιο πάνω απαραίτητη εισαγωγή, μπαίνω στο θέμα που είναι η σύνθεση της Δεύτερης Εθνικής Κατηγορίας ή National Second Tier (NST) όπως θα λέγεται στα αγγλικά – προσωρινά ελπίζω γιατί το όνομα δεν είναι καθόλου «πιασάρικο».

ΤΑ ΙΔΡΥΤΙΚΑ σωματεία αυτής της διοργάνωσης είναι: Preston Lions, South Melbourne, Avondale, APIA Leichhardt, Marconi Stallions, Sydney Olympic, Sydney United 58 και Wollongong Wolves. Η προοπτική είναι να προστεθούν άλλες δύο ή τέσσερις ομάδες.

ΒΛΕΠΟΥΜΕ δηλαδή να επανέρχονται όλες οι ομάδες της πριν από την A–League εποχή. Η Avondale που ίσως ακούγεται «άγνωστη» είναι μια ομάδα που ιδρύθηκε το 1984 και στηρίζεται από την ιταλική παροικία της περιοχής Keilor. Επίσης, η Sydney United 58 δεν είναι άλλη από την Κροάτια Σίδνεϊ.

ΜΕ ΤΑ παραπάνω δεδομένα εξασθενεί το επιχείρημα ότι το «αγγλοσαξονικό κατεστημένο» επιδιώκει την εξάλειψη ομάδων με «έθνικ» ρίζες, αλλά για να εδραιωθεί μια τέτοια άποψη θα πρέπει να δούμε πώς θα λειτουργήσει αυτή η Δεύτερη Εθνική Κατηγορία. Στο σημείο αυτό αρχίζουν οι ανησυχίες και ίσως τα προβλήματα.

ΚΥΡΙΟ πρόβλημα θα αποτελέσουν, κατά πολλούς, τα κριτήρια συμμετοχής. Καθεμία από τις ομάδες που θα συμμετέχουν σε αυτό το πρωτάθλημα θα πρέπει να ξεκινήσει με κάποιο κεφάλαιο. Το ακριβές ποσό πλησιάζει τα 5 εκατομμύρια (όπως λέγεται). Κάτι που πολλοί θεωρούν απαγορευτικό. Αλλά δεν είναι δυνατόν να ξεκινήσει ένα τέτοιο εγχείρημα χωρίς να υπάρχει ένα σοβαρό οικονομικό υπόβαθρο στις ομάδες που θα συμμετέχουν.

ΑΝ Η Δεύτερη Εθνική Κατηγορία πρόκειται να αποτελέσει, όπως θέλουν οι εμπνευστές της, τον συνδετικό κρίκο μεταξύ πολιτειακών πρωταθλημάτων και A–League, τότε θα πρέπει να υπάρχουν τα οικονομικά εχέγγυα που θα προσελκύσουν παίκτες και προπονητές στις ομάδες που θα συμμετέχουν.

ΑΝΗΣΥΧΙΑ, επίσης, προκαλεί το γεγονός ότι, ενώ μιλάμε για το δεύτερη τη τάξει εθνικό πρωτάθλημα, δεν διευκρινίζεται τι θα κάνει ο πρωταθλητής αυτής της διοργάνωσης. Θα ανεβαίνει αυτόματα στην A–League; Θα δίνει αγώνες play-off με την τελευταία ομάδα της κατάταξης της A-League για άνοδο στην ανώτερη Κατηγορία; Αυτό είναι κάτι που πρέπει να ξεκαθαρίσει πριν οριστικοποιηθεί το θέμα της Δεύτερης Κατηγορίας.

ΧΩΡΙΣ την προοπτική προβιβασμού της πρωταθλήτριας της Δεύτερης Κατηγορίας, το όλο εγχείρημα θα είναι άνευ ουσίας. Θα μοιάζει σαν μια διοργάνωση που στήνεται για να μην παραπονούνται οι ομάδες που αποκλείστηκαν από την A-League όταν αυτή εγκαινιάστηκε. Σαν να μας λένε δηλαδή: «Άντε πάρτε και εσείς μια διοργάνωση εθνικής εμβέλειας για να μη αισθάνεστε παρακατιανοί». Η προοπτική ανόδου για την πρωταθλήτρια θα αποτελέσει τον πόλο έλξης για επενδυτές ώστε να καταφέρουν οι ομάδες να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα για τη συμμετοχή τους κεφάλαια και χορηγίες.

ΦΥΣΙΚΑ τα ονόματα των ομάδων δεν θα έχουν ίχνος «έθνικ» απόχρωσης. Η Ελλάς Μελβούρνης, για παράδειγμα, θα λέγεται South Melbourne Gunners. Το τι θα φωνάζουν οι οπαδοί από την εξέδρα βέβαια είναι άλλη υπόθεση. Το ίδιο ισχύει και για το Preston ή την Κροάτια του Σίδνεϊ. Στο θέμα αυτό δεν μπορεί να υπάρξουν κανονισμοί και περιορισμοί, αλλιώς θα δικαιωθούν όσοι ισχυρίζονται ότι υπάρχει προκατάληψη για ομάδες με μη αγγλοσαξονικές ρίζες.

Ο ΚΑΙΡΟΣ, φυσικά, θα δείξει για το πώς θα εξελιχθεί το εγχείρημα αλλά εμείς μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι θα ξαναδούμε τις ιστορικές μας ομάδες στην κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση.

The post Τα ονόματα των ομάδων δεν θα έχουν ίχνος «έθνικ» απόχρωσης appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.