Στις 26 Οκτωβρίου οι κάλπες στο Κουίνσλαντ

Σε υπηρεσιακή λειτουργία (caretaker mode) τέθηκε η κυβέρνηση του Κουίνσλαντ, καθώς ο πρωθυπουργός, Steven Miles, επισκέφτηκε το πρωί της Τρίτης την κυβερνήτη, Jeannette Young, προκηρύσσοντας και επίσημα πολιτειακές εκλογές για την 26η Οκτωβρίου.

Ενώ οι Εργατικοί έχουν κερδίσει τις 11 από τις τελευταίες 12 εκλογικές αναμετρήσεις στο Κουίνσλαντ, το Φιλελεύθερο Εθνικό Κόμμα (Liberal National Party of Queensland – LNP) φαίνεται να βρίσκεται σε τροχιά νίκης, με βάση τις δημοσκοπήσεις τουλάχιστον.

Η πιο πρόσφατη έρευνα της Freshwater Strategy -τα αποτελέσματά της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα- έδειχνε ότι το LNP του ηγέτη της πολιτειακής αντιπολίτευσης, David Crisafulli, προηγείται των Εργατικών του Miles με ποσοστό 56% έναντι 44%, σε επίπεδο δύο κομμάτων.

O κ. Miles -που ανέλαβε την αρχηγία του Εργατικού Κόμματος του Κουίνσλαντ και την πρωθυπουργία μετά την παραίτηση της Annastacia Palaszczuk, περίπου 10 μήνες πριν- αναγνωρίζει ότι «κάθε εκλογική αναμέτρηση στο Κουίνσλαντ είναι πραγματικά δύσκολη».

Αλλά δηλώνει βέβαιος ότι «τα σχέδια που θα περιγράψουμε στους πολίτες τις επόμενες εβδομάδες είναι καλά για το μέλλον της Πολιτείας μας».

«Θέλω τέσσερα χρόνια με το δικό μου δικαίωμα να υλοποιήσω τις πολιτικές και το όραμα που έχω για την Πολιτεία μας», τόνισε.

Τα βασικά θέματα που θα κριθούν στην κάλπη των πολιτειακών εκλογών είναι σαφή: Η εγκληματικότητα των νέων, η στέγαση, η υγεία και οι πιέσεις του κόστους ζωής.

Ο κ. Crisafulli αναφέρθηκε σε αυτά τα ζητήματα ως τις «γραμμές μάχης» για τη νίκη.

Ο κ. Miles έχει θέσει το κόστος διαβίωσης το επίκεντρο της εκστρατείας του, με τις εκπτώσεις ύψους 1.000 δολαρίων για το ηλεκτρικό ρεύμα και τα εισιτήρια των 50 σεντς για τα μέσα μαζικής μεταφοράς να αποτελούν την «κληρονομιά» της μέχρι τώρα, σύντομης, θητείας του ως πρωθυπουργού.

Ο κ. Crisafulli παραμένει, δημοσκοπικά, ο επικρατέστερος υποψήφιος, και φαίνεται να κερδίζει με τη σκληρή εκστρατεία του κατά της εγκληματικότητας.

«Θέλουμε να περιορίσουμε την εγκληματικότητα των νέων προτού αρχίσει. Θέλουμε να έχουμε λιγότερα θύματα σε αυτή την πολιτεία», αναφέρει.

Παρά το γεγονός ότι το Κουίνσλαντ θεωρείται «συντηρητική» Πολιτεία, οι Εργατικοί βρίσκονται στην εξουσία τα τελευταία 25 χρόνια σχεδόν, με εξαίρεση τη μονοετή κυβέρνηση του Campbell Newman του LNP.

Ο Newman, υπενθυμίζεται, πέτυχε μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές νίκες στην ιστορία της Αυστραλίας στις εκλογές του 2012, με το LNP να κερδίζει 78 από τις 89 έδρες μετά από 14 χρόνια στην αντιπολίτευση.

Η νίκη ήταν βραχύβια πάντως, καθώς οι ψηφοφόροι είδαν με… άσχημο μάτι την απόφαση της κυβέρνησης να απολύσει 14.000 δημόσιους υπαλλήλους και απέρριψε την εκστρατεία επανεκλογής του Newman για την πώληση κρατικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 37 δισ. δολαρίων.

Οι Εργατικοί ανέλαβαν και πάλι την εξουσία το 2015 υπό την Palaszczuk, η οποία αύξησε την πλειοψηφία της στις εκλογές του 2017 και του 2020, υπηρετώντας ως πρωθυπουργός για περισσότερα από 8 χρόνια, πριν παραιτηθεί τον Δεκέμβριο του 2023.

Με το… προεκλογικό ρολόι να μετρά αντίστροφα, Miles και Crisafulli, θα αναμετρηθούν πρόσωπο με πρόσωπο, σε debate, αύριο, Πέμπτη.

Ο κ. Crisafulli είναι πρώην δημοσιογράφος. Γεννήθηκε στο Ingham, περίπου μια ώρα από το Townsville, από Ιταλούς γονείς.

Εξελέγη στο πολιτειακό Κοινοβούλιο ως βουλευτής Mundingburra, έδρα στο Townsville, το 2012 και διετέλεσε υπουργός Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Έχασε την έδρα του το 2015 και μετακόμισε με την οικογένειά του στην Gold Coast, όπου εξελέγη στην έδρα Broadwater το 2017.

Διετέλεσε «σκιώδης υπουργός» στα χαρτοφυλάκια Περιβάλλοντος, Επιστήμης και Τουρισμού υπό την επικεφαλής του LNP, Deb Frecklington.

Ο κ. Miles είναι πρώην συνδικαλιστικό στέλεχος (με PhD για το Συνδικαλιστικό Κίνημα). Γεννήθηκε στο Μπρίσμπαν. Ο πατέρας του εργαζόταν στο κονσερβοποιείο Golden Circle και η μητέρα του ήταν επιθεωρήτρια Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Εξελέγη στο πολιτειακό Κοινοβούλιο στην έδρα Mt Coot-tha το 2015, προτού «μεταπηδήσει» στη Murrumba το 2017.

Έχει διατελέσει υπουργός Υγείας, υπουργός Περιβάλλοντος και αναπληρωτής πρωθυπουργός, πριν αναλάβει τα ηνία από την κ. Palaszczuk.

Το Κουίνσλαντ, σημειώνεται, διαφέρει από πολλές Πολιτείες στο ότι το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού ζει εκτός της πρωτεύουσας.

Κατά την τελευταία απογραφή, μόνο το 49% των κατοίκων της Πολιτείας ζούσαν στην ευρύτερη περιοχή του Μπρίσμπαν (σε σύγκριση με περίπου το 70% των κατοίκων της Βικτώριας στη Μελβούρνη και το 66% των κατοίκων της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ).

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι και οι δύο ηγέτες ξεκίνησαν την προεκλογική εκστρατεία τους από την Περιφέρεια.

Γι’ αυτούς που ψηφίζουν στο Κούινσλαντ, οι αιτήσεις για επιστολική ψήφο είναι πλέον «ανοικτές» στον ιστότοπο της Εκλογικής Επιτροπής της Πολιτείας (www.ecq.qld.gov.au).

Η πρόωρη ψηφοφορία ξεκινά τη Δευτέρα 14 Οκτωβρίου σε περισσότερα από 200 εκλογικά κέντρα σε όλο το Κουίνσλαντ.

Η επίσημη ημέρα των εκλογών είναι το Σάββατο 26 Οκτωβρίου. Οι κάλπες θα είναι ανοιχτές από τις 8 πμ. έως τις 6 μμ.

The post Στις 26 Οκτωβρίου οι κάλπες στο Κουίνσλαντ appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.