Chalmers: Πλέονασμα 15,8 δισ. δολάρια χάρη στην υπεύθυνη οικονομική διαχείριση

Η «υπεύθυνη οικονομική διαχείριση» της κυβέρνησης απέφερε πλεόνασμα -για δεύτερη συνεχή χρονιά- στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, παρά το γεγονός ότι οι φορολογικές εισπράξεις μειώθηκαν, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Jim Chalmers.

Το τελικό αποτέλεσμα είναι κατά περίπου 6,5 δισ. δολάρια καλύτερο από το πλεόνασμα των 9,3 δισ. δολαρίων που προβλεπόταν τον Μάιο.

Η βελτίωση αυτή προήλθε σχεδόν εξ ολοκλήρου από τη μείωση των δαπανών, σύμφωνα με την κυβέρνηση, με τις πληρωμές ως ποσοστό της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας να είναι περίπου 2% κάτω από αυτό που προβλεπόταν πριν από δύο χρόνια.

Οι εξοικονομήσεις αυτές, σημειώνεται, προέκυψαν καθώς λιγότερα χρήματα δόθηκαν στις Πολιτείες και τις Περιοχές.

Από την άλλη καταγράφηκε πτώση των εσόδων, εν μέρει λόγω της μείωσης των εισφορών από τον φόρο εισοδήματος και τον φόρο εταιρειών, καθώς και των εσόδων από δασμούς για εισαγωγές.

Η κυβέρνηση έχει επιτύχει δύο διαδοχικά πλεονάσματα -για πρώτη φορά από τους προϋπολογισμούς του 2006-7 και του 2007-8- τα οποία εν πολλοίς προήλθαν από τις ισχυρές τιμές των βασικών εμπορευμάτων που εξάγει η χώρα και τη μεγαλύτερη είσπραξη φόρου εισοδήματος από την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων, τουλάχιστον κατά τους προηγούμενους μήνες.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν ο επόμενος ομοσπονδιακός προϋπολογισμός θα έχει έλλειμμα, όπως προβλέπεται, ο κ. Chalmers παραδέχθηκε ότι οι συνθήκες στην αγορά εργασίας εξασθενούν και αυτό θα έχει συνέπειες για τον προϋπολογισμό.

«Δεν εφησυχάζουμε σχετικά με τις δημοσιονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Ορισμένες από αυτές εντείνονται αντί να χαλαρώνουν», δήλωσε.

Υπενθυμίζεται ότι με την προσοχή στραμμένη στον υψηλό πληθωρισμό τα δύο τελευταία οικονομικά έτη, η κυβέρνηση έβαλε «στην τσέπη» το μεγαλύτερο μέρος των πλεονασμάτων, με τις δαπάνες να περιορίζονται σε μεγάλο βαθμό σε «στοχευμένες» ελαφρύνσεις των πιέσεων του κόστους ζωής (ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω ενίσχυση των πληθωριστικών τάσεων).

Ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών ωστόσο, και με τον πληθωρισμό να δείχνει σημάδια υποχώρησης, η κυβέρνηση ίσως αλλάξει στρατηγική, ειδικά βλέποντας ότι στις δημοσκοπήσεις μένει πίσω.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Το μεγαλύτερο από το αναμενόμενο πλεόνασμά μας κατά το έτος που μόλις πέρασε οφείλεται εξ ολοκλήρου στη μείωση των δαπανών, με τις φορολογικές εισπράξεις να είναι επίσης χαμηλότερες», εξήγησε ο κ. Chalmers.

«Αυτού του είδους η υπεύθυνη οικονομική διαχείριση θα ήταν αγνώριστη για τους προκατόχους μας».

Η υπουργός Οικονομίας, Katy Gallagher, επισήμανε ότι οι «πειθαρχημένες» δαπάνες επέτρεψαν στην κυβέρνηση να επενδύσει περισσότερο «αλλού».

«Η εμφάνιση συνεχών πλεονασμάτων αποτελεί βασικό μέρος του σχεδίου μας για την απομάκρυνση της πίεσης από τον πληθωρισμό, ενώ παράλληλα παρέχει ανακούφιση στις οικογένειες, οι οποίες γνωρίζουμε ότι βρίσκονται υπό πίεση», είπε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, συνολικά, η δημοσιονομική θέση, έχει βελτιωθεί σωρευτικά κατά 172,3 δισ. δολάρια σε σύγκριση με την προεκλογική πρόβλεψη.

Ακόμα, το καθαρό χρέος της Αυστραλίας ανερχόταν σε 491,5 δισ. δολάρια στο τέλος του οικονομικού έτους, λιγότερο από ό,τι όταν οι Εργατικοί ανέλαβαν την εξουσία τον Μάιο του 2022, όταν ανερχόταν σε 517 δισ. δολάρια.

Οι ειδικοί που μίλησαν στο SBS συμφώνησαν ότι η κυβέρνηση «αντιστάθηκε στον πειρασμό» να ξοδέψει χρήματα εν μέσω επικρίσεων ότι τα νοικοκυριά δεν τα βγάζουν πέρα.

Ο Δρ John Hawkins, λέκτορας Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καμπέρα, δήλωσε ότι ένα μέρος των πληρωμών ύψους 10,2 δισ. δολαρίων που εξοικονομήθηκαν ήταν «εκτός του ελέγχου» της κυβέρνησης.

«Ο λόγος που το πλεόνασμα είναι λίγο μεγαλύτερο …  είναι κυρίως καθυστερήσεις σε διάφορα πράγματα».

«Έτσι, για παράδειγμα, σε ορισμένα έργα μεταφορών, υπήρξε κακοκαιρία, οπότε δεν έγιναν τόσα έργα όσα περίμεναν, και έτσι δεν δαπανήθηκαν αρκετά χρήματα όπως αναμενόταν».

Αυτά περιλαμβάνουν καθυστερήσεις στις συμφωνίες με τις Πολιτείες και τις Περιοχές και καθυστερήσεις αυτών στην επίτευξη ορόσημων των προγραμμάτων Εκπαίδευσης, Στέγασης, Υγείας, Νερού και Περιβάλλοντος.

Η κα Gallagher παραδέχθηκε ότι ένα «σημαντικό κομμάτι» του πλεονάσματος ήταν αποτέλεσμα της χαμηλότερης από την αναμενόμενη ζήτησης για μία σειρά από προγράμματα.

Σε αυτά περιλαμβάνονται η Φροντίδα Ηλικιωμένων, το Εθνικό Πρόγραμμα Ασφάλισης Αναπηρίας (NDIS), οι πληρωμές για εμβολιασμό κατά της COVID-19, οι κρατήσεις (onshore detention) και άλλα.

Παρά το γεγονός ότι ορισμένες από τις δαπάνες μετατέθηκαν σε μελλοντικούς προϋπολογισμούς, ο Δρ Hawkins συμφώνησε ότι το αποτέλεσμα δείχνει «πειθαρχία» από την κυβέρνηση.

Η γερουσιαστής Jacqui Lambie υποστήριξε πάντως ότι τα νοικοκυριά που τα βγάζουν πέρα δύσκολα με την ακρίβεια «δε δίνουν δεκάρα» για τα πλεονάσματα.

«Κανείς δε μιλάει για πλεόνασμα, και αν μιλούσαν και τα καταλάβαιναν πραγματικά (τι σημαίνουν), θα έλεγαν, λοιπόν, τι θα λέγατε να μας δώσετε λίγο από αυτά, ώστε να μπορέσουμε να βάλουμε ψωμί και γάλα στο τραπέζι για τα παιδιά μας», είπε στην εκπομπή Today του Nine.

Ο «σκιώδης υπουργός» Οικονομικών, Angus Taylor, επισήμανε ότι «τα νοικοκυριά έχουν πάει πίσω», τονίζοντας ότι το βιοτικό επίπεδο των πολιτών κατέρρευσε επί Εργατικών.

Ο κ. Chalmers απέρριψε τις επικρίσεις, επισημαίνοντας ότι τα νοικοκυριά εξοικονομούν χρήματα μέσω των αλλαγών που έγιναν στις φορολογικές περικοπές τρίτου σταδίου (stage 3 tax cuts), την ελάφρυνση των λογαριασμών ενέργειας, τη φθηνότερη μέριμνα για παιδιά, αλλά και τα πιο φτηνά φάρμακα κατά την έως τώρα θητεία της κυβέρνησης Albanese.

«Αυτά τα πλεονάσματα αφορούν την καταπολέμηση του πληθωρισμού, τη δημιουργία ‘χώρου’ για την ελάφρυνση του κόστους διαβίωσης, τη δημιουργία ενός αποθέματος ασφαλείας έναντι της παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας και επίσης την αποπληρωμή του χρέους των Φιλελευθέρων που κληρονομήσαμε, ώστε να πληρώνουμε λιγότερους τόκους γι’ αυτό», εξήγησε.

Η κυβέρνηση, είπε, θα εξοικονομήσει 80 δισ. δολάρια μόνο από τις πληρωμές τόκων, καθώς το χρέος μειώνεται. Χρήματα, που σύμφωνα με τους ειδικούς μπορούν να επενδυθούν σε σχολεία ή νοσοκομεία στο μέλλον, χωρίς να χρειαστεί να φορολογηθούν οι πολίτες περισσότερο.

The post Chalmers: Πλέονασμα 15,8 δισ. δολάρια χάρη στην υπεύθυνη οικονομική διαχείριση appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.