Εκρήξεις γύρω από ισραηλινές πρεσβείες σε σκανδιναβικές πρωτεύουσες

Εκρήξεις γύρω από ισραηλινές πρεσβείες σε σκανδιναβικές πρωτεύουσες – Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί – Όλο και περισσότερα περιστατικά

Η αστυνομία στη Δανία και τη Σουηδία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ερευνoύν επιθέσεις γύρω από ισραηλινές πρεσβείες στις πρωτεύουσές τους, οι οποίες έλαβαν χώρα καθώς οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή αυξάνονται.

ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Στη Δανία, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τρία άτομα συνελήφθησαν μετά από δύο εκρήξεις που αναφέρθηκαν στην «άμεση εγγύτητα» της ισραηλινής πρεσβείας στην Κοπεγχάγη τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Η σουηδική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι η ισραηλινή πρεσβεία στη Στοκχόλμη είχε γίνει στόχος πυροβολισμών την Τρίτη λίγο πριν τις 18:00 (19:00 ώρα Κύπρου).

Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί και στα δύο περιστατικά.

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν υπάρχει σχέση» μεταξύ των εκρήξεων και της ισραηλινής πρεσβείας, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Δανίας Γιάκομπ Χάνσεν για τα επεισόδια της Κοπεγχάγης.

Η υπηρεσία πληροφοριών της Δανίας, PET, δήλωσε ότι παρακολουθεί τα γεγονότα «στενά» και βοηθά την αστυνομική έρευνα.

«Είμαστε επίσης σε διάλογο με την ισραηλινή πρεσβεία για την ασφάλεια και αξιολογούμε συνεχώς την κλίμακα των μέτρων ασφαλείας που έχουν ήδη εφαρμοστεί σε σχέση με μια σειρά από εβραϊκές τοποθεσίες», ανέφερε η PET σε δήλωση στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η σουηδική αστυνομία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι πληροφορίες αναφέρουν ότι το κτίριο της πρεσβείας χτυπήθηκε από πυροβολισμούς.

«Βρήκαμε ευρήματα που υποδηλώνουν πυροβολισμούς στην πρεσβεία του Ισραήλ, αλλά δεν θέλουμε να αποκαλύψουμε ποια ακριβώς ευρήματα έχουν γίνει, καθώς υπάρχει μια συνεχιζόμενη έρευνα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Ρεμπέκα Λάντμπεργκ, αξιωματούχος Τύπου της αστυνομίας της Στοκχόλμης.

Η αστυνομία δεν είχε προβεί σε συλλήψεις, αλλά η Λάντμπεργκ είπε ότι η αστυνομία συγκεντρώνει και αναλύει υλικό από τις πολλές κάμερες παρακολούθησης στην περιοχή.

Από το ξέσπασμα του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς τον Οκτώβριο του 2023, έχουν αναφερθεί αρκετά περιστατικά που φαίνεται ότι στοχεύουν ισραηλινά συμφέροντα στη Σουηδία.

Πηγή: ΚΥΠΕ