Έτοιμη η Κύπρος σε περίπτωση περαιτέρω εξελίξεων στην περιοχή. Αυξημένα μέτρα στα αεροδρόμια, ετοιμότητα και στο ΚΣΕΔ (pics)

Μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια – Σε ετοιμότητα και το ΚΣΕΔ – Σε πλήρη εφαρμογή το Σχέδιο Εστία εν αναμονή σχετικών αιτημάτων

Έτοιμη η Κύπρος με το Σχέδιο Εστία σε εφαρμογή, λόγω και τον ραγδαίων και τρομακτικών εξελίξεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής μετά και τη χθεσινοβραδινή πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΕΔΩ

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος μιλώντας μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το Σχέδιο Εστία βρισκόταν σε πλήρη ετοιμότητα μετά την αντίστοιχη επίθεση τον Απρίλιο.

«Είχαμε μέχρι αυτή τη στιγμή ένα επίσημο αίτημα, έχουν παρασχθεί διευκολύνσεις σε 9 κράτη που έχουν ζητήσει τη συνδρομή μας. Να εξηγήσουμε ότι όσο είναι ανοικτά τα αεδρόμια στις χώρες που επηρεάζονται δεν έχουμε κρατικά οργανωμένες εκκενώσεις. Το Σχέδιο αφορά βοήθεια προς τα κράτη. Εφόσον και όσο τα αεροδρόμια παραμένουν ανοικτά, εάν κάποιος θέλει να είναι αυστηρά τυπικός το Εστία δε βρίσκει εφαρμογή. Εάν η κατάσταση οδηγηθεί σε σημείο που κλείσουν οι αερολιμένες εμείς είμαστε σε ετοιμότητα, το Σχέδιο είναι ενεργοποιημένο» είπε ο κύριος Κόμπος.

Πάντως στη Λάρνακα και συγκεκριμένα στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης όλα είναι έτοιμα. Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία υπάρχουν αντίσκηνα σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο να χρησιμοποιηθούν για περίθαλψη κλπ με την άφιξη επιβατών από τις χώρες της περιοχής που επηρεάζονται από τις εξελίξεις.

Την ίδια ώρα, αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας στα κυπριακά αεροδρόμια.

«Είχαμε 12 πτήσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, οι 5 έχουν ήδη αναχωρήσει για τον προορισμό τους. Από τις υπόλοιπες είχαμε ένα σύνολο 1858 επιβάτες, έχουν αναχωρήσει οι 804. 349 διαμένουν σε ξενοδοχεία και φιλοξενούνται μέχρι να καταστεί δυνατή η αναχώρηση του, 705 θεωρούνται ότι είναι στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Έχουν γίνει όλες οι πρόνοιες ώστε να τύχει διαχείρισης αυτό το ζήτημα» ανέφερε νωρίτερα ο Υπουργός Εξωτερικών.

Δεν έβρισκαν τρόπο να εγκαταλείψουν τον Λίβανο, επιβιβάστηκαν σε εμπορικό πλοίο και κατέπλευσαν Λεμεσό