Ο Σολτς, ο Στουρνάρας, η UniCredit και η Commerzbank

Μπορεί ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς να επέκρινε την απόφαση της UniCredit να αυξήσει το ποσοστό της στην Commerzbank και να την αποκάλεσε «εχθρική» κίνηση, εντούτοις, ο έλληνας κεντρικός τραπεζίτης φαίνεται να έχει διαφορετική άποψη. «Η διασυνοριακή συγκέντρωση των τραπεζών δεν θα πρέπει να θεωρείται ένα πολιτικό ζήτημα. Είναι ένα τεχνικό ζήτημα», είπε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στους «Financial Times». «Δεν θα πρέπει να έχει σημασία εάν πρόκειται για μια γερμανική τράπεζα ή για μια ιταλική τράπεζα. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι είναι μια ισχυρή ευρωπαϊκή τράπεζα». Οπως είπε ο Γ. Στουρνάρας στους «FT», ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας αποδυναμώνεται από το γεγονός ότι είναι κατακερματισμένος και περιορίζεται από τα εθνικά σύνορα. Το γεγονός ότι οι αμερικανικές τράπεζες εμφανίζουν καλύτερες επιδόσεις είναι κυρίως αποτέλεσμα του μεγαλύτερου μεγέθους και της στενότερα ενοποιημένης αγοράς τους, εξήγησε. «Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκούς τραπεζικούς πρωταθλητές, οι οποίοι να μπορούν να ανταγωνιστούν τους αμερικανούς ανταγωνιστές τους και χρειαζόμαστε διασυνοριακή ενοποίηση για να έχουμε ισχυρότερες τράπεζες», δήλωσε ο έλληνας κεντρικός τραπεζίτης, θυμίζοντας ότι η πρόσφατη απόκτηση του 9% της Alpha Bank από την UniCredit υπήρξε ευπρόσδεκτη από όλες τις πλευρές στην Ελλάδα.

Το ψηφιακό DNA του Κτηματολογίου

Στον αναπτυξιακό, κοινωνικό και τεχνολογικό χαρακτήρα της μεγάλης μεταρρύθμισης του Κτηματολογίου, μιας εκκρεμότητας από την εποχή του… Καποδίστρια, αναφέρθηκε χθες στη Βουλή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρεμβαίνοντας στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης και την απλοποίηση των διαδικασιών με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Και πράγματι, το νομοσχέδιο έχει ψηφιακό DNA και η αξιοποίηση της τεχνολογίας θα συμβάλει στην επιτάχυνση και την ποιότητα των διαδικασιών. Αλλωστε με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης θα γίνεται ο πρώτος νομικός έλεγχος των συμβάσεων, κάτι που δίνει τη δυνατότητα να συγκρίνονται υφιστάμενα κείμενα με ισχύοντες κανόνες ώστε να προχωρά η έγκριση ή η βελτίωση μιας πράξης. «Είναι η πρώτη φορά που η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται, είναι το πρώτο απτό παράδειγμα του πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βελτιώσει κάθετα την παραγωγικότητα της δημόσιας διοίκησης», είπε ο Πρωθυπουργός, θέτοντας ως ορίζοντα για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου το 2025.

Τέλος χρόνου για το Κοινωνικό Τιμολόγιο

Ο χρόνος τελειώνει για όσους θέλουν να παραμείνουν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) ρεύματος. Η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης λήγει αύριο 3 Οκτωβρίου, κάτι που σημαίνει πως όσοι δεν «προσέλθουν» εγκαίρως στην ειδική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ θα απενταχθούν αυτόματα από το καθεστώς μειωμένων χρεώσεων. Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο περιλαμβάνει πλέον 3 κατηγορίες (ΚΟΤ-Α, ΚΟΤ-Β και ΚΟΤ-Γ) μετά και την προσθήκη ενός νέου μειωμένου τιμολογίου για τις πολύτεκνες οικογένειες, από τις αρχές του έτους. Για την ένταξη στο ΚΟΤ-Γ προβλέπονται διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια, ενώ παράλληλα δεν λαμβάνονται υπόψη περιουσιακά κριτήρια.

Ποιες λευκές συσκευές αποχωρούν

Σε αποχώρηση από την αγορά των μεγάλων ηλεκτρικών συσκευών στην Ελλάδα προχωρά, σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία Siemens έως το τέλος του 2024. Η διαδικασία αποχώρησης αναμένεται να ξεκινήσει με τη διακοπή διανομής λευκών συσκευών όπως ψυγεία και κουζίνες. Ωστόσο θα παραμείνει με μικρές οικιακές συσκευές και άλλα προϊόντα που εμπορεύεται. Στην Ελλάδα το χαρτοφυλάκιο της Siemens διαχειρίζεται η BSH και η κίνηση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτελεί απόφαση της εταιρείας που έχει ως στόχο τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας, όπως ήταν και η πώληση από την BSH το 2023 του εργοστασίου της Pitsos, το οποίο από το 2021 είχε διακόψει τη λειτουργία του.

Προϊόντα-μαϊμού

Σε πρόστιμα ύψους 512.000 ευρώ, πέντε συλλήψεις και καταστροφή 40.013 τεμαχίων απομιμητικών προϊόντων προχώρησε η Διυπηρεσιακή Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), του υπουργείου Ανάπτυξης, στην Κέρκυρα. Οι έλεγχοι στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας πραγματοποιήθηκαν από 26 έως 28 Σεπτεμβρίου 2024, σε συνέχεια ελέγχων που πραγματοποίησε η υπηρεσία το προηγούμενο διάστημα αξιοποιώντας σχετικές  πληροφορίες.