Μητσοτάκης και Βέμπερ σε τροχιά σύγκρουσης

Ως ανοιχτή κόντρα μεταξύ του Μάνφρεντ Βέμπερ και του Κυριάκου Μητσοτάκη «διαβάζεται» η διάσπαση στην κορυφή της κεντροδεξιάς ευρωοικογένειας του ΕΛΚ, με εμπλοκή του Θανάση Μπακόλα. Του Νο 2 του ΕΛΚ και επί χρόνια στενού συνεργάτη του έλληνα Πρωθυπουργού. Οπως αποκάλυψε το Politico, την περασμένη Παρασκευή, ο Μπακόλας ενημέρωσε την ηγεσία του ΕΛΚ ότι θα έπρεπε να αποπέμψει τον Τομ Βαντενκεντελάερ, έναν βέλγο πρώην ευρωβουλευτή που είχε μόλις πριν από λίγες εβδομάδες, ως προσωπική επιλογή του Βέμπερ, αναλάβει τη θέση του «διευθυντή συντονισμού εθνικών κομμάτων – μελών». Ωστόσο, όπως ισχυρίστηκε ο Μπακόλας σε ένα e-mail που αποκάλυψε το δημοσίευμα, ο Βέμπερ παράλληλα επιχείρησε να επιβάλει κι ένα νέο οργανόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο ο Βαντενκεντελάερ θα ενεργούσε αντ’ αυτού, ως επικεφαλής του επιτελείου του κόμματος. «Δεν μπορώ να εφαρμόσω τις εντολές του προέδρου», έγραψε στην εσωτερική αλληλογραφία τους ο Μπακόλας, αποφασίζοντας να πάρει το πράγμα στα δικά του χέρια, επικαλούμενος το καταστατικό του κόμματος και τη βελγική νομοθεσία για να διαγράψει, ως αντικαταστατικό, το οργανόγραμμα Βέμπερ.

Του Κώστα Μητρόπουλου

Διαμάχη με πολιτικό βάθος

Βέβαια, πίσω από τα νομικά επιχειρήματα και την αφορμή που έδωσε η υπόθεση Βαντενκεντελάερ, η κόντρα που ανέδειξε η «ανταρσία» του Μπακόλα είναι βαθιά πολιτική και αφορά την κατεύθυνση του ΕΛΚ και τις προσωπικές φιλοδοξίες του Βέμπερ. Στο ρεπορτάζ του Politico σημειώνεται πως ο πρόεδρος του ΕΛΚ, αφού απέτυχε να συγκεντρώσει τη στήριξη που ήθελε για να διεκδικήσει μία από τις κορυφαίες θέσεις των ευρωθεσμών, αποφάσισε να συσσωρεύσει εξουσία μέσα από τον κομματικό μηχανισμό του. Με αποτέλεσμα να κατηγορείται πλέον από τους «συντρόφους» του για συγκεντρωτισμό και για το ότι ωθεί σε πολιτική «εξορία» κάθε εσωτερικό επικριτή και αντίπαλό του. Καθώς και για το φλερτ του με την ευρωπαϊκή Ακροδεξιά που έχει σύρει το ΕΛΚ σε μια πιο σκληρή γραμμή, στα πρότυπα της Μελόνι. Με αυτή την κριτική στάση φέρεται να συμφωνεί και ο Μητσοτάκης, που… απογοήτευσε τον Βέμπερ όταν δεν τον στήριξε για να πάρει την προεδρία της Κομισιόν από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι σύμμαχοι Μπακόλα

Παρ’ όλα αυτά, ο Βέμπερ είναι, πράγματι, από τους ισχυρότερους παράγοντες των Βρυξελλών. Γι’ αυτό και η… ανυπακοή του Μπακόλα θεωρείται κίνηση άνευ προηγουμένου. Και φυσικά δεν κινήθηκε μόνος. Ούτε έχει τη στήριξη μόνο του Μητσοτάκη. Οι εκτιμήσεις λένε ότι κι άλλοι ηγέτες του ΕΛΚ, όπως ο Ντόναλντ Τουσκ, ο Φινλανδός Πέτρι Ορπο και ο Γερμανός Φρίντριχ Μερτς, θα τον στηρίξουν στην προσπάθεια… χαλιναγώγησης του Βέμπερ. Εάν πάντως δεν το κάνουν, σημειώνει το Politico, τότε ο Βέμπερ θα κερδίσει αυτό το παιχνίδι εξουσίας.

Αίτημα άρσης ασυλίας Τσίπρα, Αποστολάκη

Στη Βουλή θα διαβιβαστεί μέσα στην εβδομάδα η δικογραφία που αφορά την υπόθεση της μη υλοποιηθείσας σύμβασης για την αναβάθμιση πέντε αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3Β Orion του Πολεμικού Ναυτικού, με αίτημα την άρση της ασυλίας του Αλέξη Τσίπρα και του Ευάγγελου Αποστολάκη. Η έρευνα του Αρείου Πάγου αγγίζει, επίσης, ως ύποπτο και τον πρώην υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο, για τον οποίο θα σχηματιστεί ξεχωριστή δικογραφία καθώς δεν καλύπτεται πλέον από τη βουλευτική ασυλία. Καλοί γνώστες των αμυντικών θεμάτων αναφέρουν την υπόθεση αυτή ως ένα σίριαλ που βαστάει τουλάχιστον από το 2014, καθώς η απόφαση για την αναβάθμιση των παροπλισμένων P-3 έχει εγκριθεί όχι από ένα αλλά από δύο ΚΥΣΕΑ. Ενα της κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά. Τότε αποφασίστηκε η διερεύνηση της αναβάθμισης και εστάλη το Letter of Request (διερευνητική επιστολή) στη Lockheed Martin. Η προσφορά της εταιρείας, όμως, εστάλη αφού άλλαξε η κυβέρνηση. Η οποία προσφορά προκάλεσε αντιδράσεις, και εσωτερικές στο «Πεντάγωνο» και πολιτικές. Η συμφωνία προχώρησε, ωστόσο, με τις υπογραφές των μελών του ΚΥΣΕΑ της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα, η οποία και κατέβαλε το 2015 την προκαταβολή για να ξεκινήσει, υποτίθεται, το πρόγραμμα. Που δεν ξεκίνησε, τελικά, ποτέ.

Δήλωσε άγνοια για τα Μπολσόι

Σας έχω γράψει από καιρού για την ενόχληση της διπλωματικής αποστολής της Ουκρανίας στην Αθήνα για τις δύο παραστάσεις που θα δώσουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα ρωσικά μπαλέτα Μπολσόι. Τα νεότερα είναι ότι υπήρξε συνάντηση της ουκρανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας με τον υφυπουργό Πολιτισμού Ιάσονα Φωτήλα, κατά την οποία τους απάντησε ότι δεν υπάρχει νομική βάση για να ακυρωθούν οι παραστάσεις. Πληροφορούμαι, ωστόσο, ότι προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση (για να το θέσω κομψά) η επιμονή του υφυπουργού ότι δεν είχε λάβει καμία ενημέρωση για τη διαμαρτυρία των Ουκρανών, παρότι είχαν στείλει τρία σχετικά σημειώματα μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, από το οποίο τους είχαν επιβεβαιώσει ότι τα προώθησαν αρμοδίως.