Συνάντηση Συνδέσμου Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών με τους Προέδρους των ΕΟΑ

Για επιτάχυνση αδειοδότησης αναπτύξεων συζήτησε με ΕΟΑ ο Σύνδεσμος Επιχ. Ανάπτυξης Γης -Συζήτησαν για επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων

Η ανάγκη για εκσυγχρονισμό και επιτάχυνση του συστήματος αδειοδότησης αναπτύξεων, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης γνωριμίας που πραγματοποίησε το Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, με τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ), κατά την οποία συμφωνήθηκε να γίνουν από κοινού ενέργειες ώστε να εφαρμοστεί η αυτόματη έκδοση της πολεοδομικής άδειας για αναπτύξεις χαμηλού ρίσκου (μέχρι 20 διαμερίσματα) σε καθορισμένο χρόνο.

Σε δελτίο Τύπου του Συνδέσμου Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, προστίθεται πως κατά τη συνάντηση έγινε συζήτηση αναφορικά με τις πολλαπλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΕΟΑ και οι επιπτώσεις που έχουν αυτές στον κλάδο των ακινήτων, ενώ παράλληλα συζητήθηκαν εισηγήσεις προς επίλυση τους, έτσι ώστε να παραμείνει πρωταγωνιστής ο κλάδος ακινήτων ως πυλώνας της οικονομίας.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο ήταν χαρακτηριστική η αναφορά ότι η Κύπρος είναι το μοναδικό παράδειγμα παγκοσμίως, που το ίδιο το κράτος καθυστερεί την ανάπτυξη, με πολλαπλές οικονομικές συνέπειες και απώλειες επενδυτών.

Αναφέρεται επίσης πως η αυτόματη έκδοση της πολεοδομικής άδειας για αναπτύξεις χαμηλού ρίσκου (μέχρι 20 διαμερίσματα) σε καθορισμένο χρόνο, θα μεταθέτει την ευθύνη στους ιδιώτες μελετητές, με αυστηρές ποινές και με δειγματοληπτικό έλεγχο από ελεγκτές δόμησης.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν οι Πρόεδροι των ΕΟΑ Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, Λεμεσού Γιάννης Τσουλόφτας, Αμμοχώστου Γιάννης Καρούσος, ο Αντιπρόεδρος του ΕΟΑ Λάρνακας Άλκης Αναστασιάδης και ο Διευθυντής Αδειοδοτήσεων του ΕΟΑ Λεμεσού Ηρακλής Αχνιώτης.

Ολοκληρώνοντας τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, Γιάννης Μισιρλής, διαβεβαίωσε τους Πρόεδρους των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, ότι τα μέλη του Συνδέσμου, αξιοποιώντας την εμπειρία, την τεχνογνωσία και τις γνώσεις τους, είναι έτοιμα να συμβάλουν στην προσπάθεια και να ενισχύσουν το έργο τους, με κάθε δυνατό τρόπο. Τέλος, συμφωνήθηκε όπως πραγματοποιηθεί ξανά συνάντηση εντός μερικών μηνών, έτσι ώστε να συζητηθεί η πρόοδος στα ζητήματα που καταγράφηκαν.