Μια Ελληνίδα που προσφέρει χαρά στους μικρούς φροντιστές σε όλη την Αυστραλία

Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά στην Αυστραλία αναγκάζονται να αναλάβουν ευθύνες φροντιστή, στερούμενα την ευκαιρία να απολαύσουν την παιδική τους ηλικία όπως οι συνομήλικοί τους. Η αποστολή του CaringKids είναι να προσφέρει σε αυτούς τους μικρούς ήρωες κάτι ως ανταπόδοση.

Η Margaret Skagias ίδρυσε το CaringKids τον Νοέμβριο του 2014 ως μια φιλανθρωπική οργάνωση με επίκεντρο την ανάδειξη της τεράστιας συνεισφοράς των μικρών Αυστραλών που έχουν ευθύνες φροντιστή (ιδιαίτερα όσων είναι από 5 έως 12 ετών).

«Οι μικροί φροντιστές είναι παιδιά που φροντίζουν ένα μέλος της οικογένειας που πάσχει από ασθένεια ή αναπηρία», είπε η κα Skagias στον «Νέο Κόσμο».

Μια μικρή που φροντίζει μέλος της οικογένειάς της λαμβάνει ένα joy box

Η διευθύντρια του CaringKids ανέφερε ότι η έμπνευση για την ίδρυση της φιλανθρωπικής οργάνωσης προήλθε από την εμπειρία της ως κοινωνική λειτουργός, όπου ήρθε σε στενή επαφή με τους μικρούς φροντιστές, οργανώνοντας κατασκηνώσεις ανακούφισης για να διασκεδάσουν και να γνωρίσουν άλλα παιδιά που βρίσκονται σε παρόμοιες καταστάσεις.

«Αυτά τα παιδιά φρόντιζαν άτομα με νοητική ή σωματική αναπηρία, ίσως με ψυχική ασθένεια ή με ανίατη ασθένεια», είπε.

«Ο κόσμος δεν γνωρίζει πόσα κάνουν για τα αδέρφια ή τους γονείς τους, οπότε σκέφτηκα ότι αν μπορούσα να κάνω κάτι παραπάνω γι’ αυτά, θα το έκανα.»

Περίπου τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυση της φιλανθρωπικής οργάνωσης, ανακάλυψαν τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν να βοηθήσουν καλύτερα αυτά τα παιδιά, εμπνεόμενοι από κάποιες δωρεές που έλαβαν με τη μορφή γραφικής ύλης, παιχνιδιών και παζλ.

«Συνειδητοποιήσαμε ότι τα παιδιά που προσπαθούμε να βοηθήσουμε χάνουν τις παιδικές εμπειρίες», είπε η κα Skagias.

Oμάδα του CaringKids πανέτοιμη να σκορπίσει χαρά στους μικρούς ήρωες φροντιστές

«Αναλαμβάνουν πολλές ευθύνες ενηλίκων, αλλά δεν έχουν αρκετό χρόνο για να είναι παιδιά και έτσι προέκυψε η ιδέα του joy box (κουτί της χαράς)».

Το joy box είναι το σήμα κατατεθέν του CaringKids, γεμάτο με παιχνίδια, σχολική γραφική ύλη και αθλητικό εξοπλισμό, το οποίο αποστέλλεται απευθείας στην πόρτα των μικρών φροντιστών σε όλη την Αυστραλία. «Τα φτιάχνουμε εδώ και περίπου έξι χρόνια και έχουμε δημιουργήσει περίπου 2.000 από αυτά μέχρι σήμερα», είπε η κοινωνική λειτουργός η οποία κατάγεται από την Κορινθία, την Τρίπολη και την Αρκαδία.

Το CaringKids διαθέτει ένα εργαστήριο παιχνιδιών όπου κατασκευάζονται τα joy boxes, ενώ συνεργάζεται και με άλλες φιλανθρωπικές οργανώσεις που παρέχουν άμεση υποστήριξη στους μικρούς φροντιστές, προσφέροντας υπηρεσίες όπως συμβουλευτική, οργάνωση προγραμμάτων για τις σχολικές διακοπές ή ή ευκαιρίες για ξεκούραση.

«Συνεργαζόμαστε με αυτές τις οργανώσεις, που μας ενημερώνουν πού ζουν οι μικροί φροντιστές, ποιοι είναι, ποια είναι τα ενδιαφέροντά τους και πώς μπορούμε να τους προσφέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερη χαρά με κάθε κουτί», είπε η κα Skagias.

Η φιλανθρωπική οργάνωση έχει σημειώσει σημαντική ανάπτυξη, αυξάνοντας τη δράση της από την κατασκευή και αποστολή 40 κουτιών ετησίως, στην αποστολή τους σε περίπου 700 παιδιά το 2023.

Η εξέλιξη αυτή έχει ενισχυθεί θεαματικά χάρη στην αύξηση των δωρεών παιχνιδιών και άλλων αντικειμένων από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων χονδρεμπόρων παιχνιδιών, γεγονός που της επέτρεψε να αναδιανείμει πάνω από 60.000 παιχνίδια, παζλ και γραφική ύλη.

«Η επιδίωξή μας είναι να επεκταθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Ο επόμενος άμεσος στόχος μας είναι να στείλουμε joy boxes σε 1.000 παιδιά μέσα σε έναν χρόνο και να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε από εκεί.»

Ομάδα εθελοντών ετοιμάζει τα joy boxes για τους μικρούς φροντιστές

Τα joy boxes αποτελούν μια πολύτιμη υπενθύμιση της παιδικής τους ηλικίας για αυτά τα παιδιά, που συχνά επισκιάζεται λόγω των προκλήσεων που φέρνουν οι ευθύνες τους ως φροντιστές.

Η κα Skagias εξήγησε ότι οι μικροί φροντιστές δίνουν προτεραιότητα στη φροντίδα των αγαπημένων τους προσώπων, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το σχολείο, το παιχνίδι ή την κοινωνικοποίηση με φίλους, και συχνά στερούνται δραστηριότητες που άλλα παιδιά θα απολάμβαναν υπό διαφορετικές συνθήκες. «Το κάνουν αυτό πρόθυμα και με όλη την αγάπη και τη συμπόνια για το άτομο που φροντίζουν», είπε.

«Ωστόσο, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ορισμένα παιδιά που αφιερώνουν πολλές ώρες στη φροντίδα την εβδομάδα, χάνουν κάποιες από τις παιδικές εμπειρίες που άλλα παιδιά θεωρούν δεδομένες ή δεν έχουν αρκετό χρόνο για να ασχοληθούν με τα μαθήματά τους.»

Η ιδρύτρια του CaringKids ανέφερε ότι μία από τις πιο ικανοποιητικές πτυχές της υπηρεσίας είναι ότι δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να νιώσουν ότι τα βλέπουν και ενδιαφέρονται γι’ αυτά, καθώς συχνά αισθάνονται αόρατα και ότι οι ανάγκες τους περνούν απαρατήρητες.

«Όταν τα παιδιά λαμβάνουν ένα joy box, είναι μια πολύ χαρούμενη στιγμή. Είναι κάτι ξεχωριστό που καταλαβαίνουν ότι προορίζεται για αυτά, απλώς βλέποντας το όνομά τους στο κουτί», είπε η κοινωνική λειτουργός.

«Δίνει επίσης στους γονείς την ευκαιρία να τους μιλήσουν για το τι σημαίνει να είσαι μικρός φροντιστής και να τα αναγνωρίσουν για όλα όσα προσφέρουν φροντίζοντας τα αγαπημένα τους πρόσωπα.»

Η κα Skagias υπογράμμισε ότι η υπηρεσία βασίζεται στις προσπάθειες των πολλών εθελοντών (περίπου 40-50), καθώς και στη συμβολή επιχειρήσεων, άλλων φιλανθρωπικών οργανώσεων και φορέων.

«Αφιερώνουμε πολύ χρόνο σκεπτόμενοι ποια είναι τα καλύτερα αντικείμενα για να συμπεριλάβουμε στα κουτιά και πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε τα παιδιά όσο το δυνατόν περισσότερο. Στη συνέχεια, οι εθελοντές μας δημιουργούν κάθε κουτί ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του κάθε παιδιού», ανέφερε.

Η ιδρύτρια της φιλανθρωπικής οργάνωσης εξέφρασε τη χαρά που αισθάνονται κάθε φορά που τα παιδιά στέλνουν φωτογραφίες και βίντεο για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους για το joy box, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ενός κύκλου θετικών συναισθημάτων.

«Είναι πάντα υπέροχο να βλέπεις τα χαμόγελά τους, την ευτυχία τους, καθώς και τα μηνύματα από τους γονείς τους, που συγκινούνται από το γεγονός ότι άγνωστοι αφιέρωσαν χρόνο για να αναγνωρίσουν τις προσπάθειες του παιδιού τους», ανέφερε.

«Νομίζω πως είναι μια συγκινητική στιγμή για την οικογένεια, που αγγίζει τόσο αυτούς όσο και τους εθελοντές που δημιουργούν τα κουτιά.»

Η κα Skagias σημείωσε ότι αντλεί μεγάλη ενθάρρυνση από την ανάπτυξη της οργάνωσης, καθώς από την αρχή ήθελε να στρέψει την προσοχή σε αυτά τα παιδιά, ώστε να μπορέσουν να λάβουν περισσότερη υποστήριξη, κατανόηση και αναγνώριση.

«Φέτος ελπίζουμε να φτάσουμε τα 1.000 joy boxes, αλλά στα επόμενα χρόνια θέλουμε να επεκταθούμε ακόμη περισσότερο, καθώς υπάρχουν πάνω από 200.000 παιδιά στην Αυστραλία που φροντίζουν κάποιον με ασθένεια ή αναπηρία», ανέφερε η κα Skagias.

«Μερικά από αυτά τα παιδιά αναλαμβάνουν την ευθύνη μόνα τους, καθώς είναι τα μοναδικά άτομα στο σπίτι που φροντίζουν ένα άτομο με ασθένεια ή αναπηρία και αυτά τα παιδιά χρειάζονται τη στήριξή μας, την αναγνώριση και τη φροντίδα που τους αξίζει.»

*Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το CaringKids, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα τους: https://caringkids.org.au/](https://caringkids.org.au

The post Μια Ελληνίδα που προσφέρει χαρά στους μικρούς φροντιστές σε όλη την Αυστραλία appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.