Εκκένωση Αυστραλών από τον Λίβανο μέσω Κύπρου

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξασφάλισε 80 θέσεις για Αυστραλούς πολίτες που επιθυμούν να εγκαταλείψουν τον Λίβανο σήμερα και άλλες 500 θέσεις σε εμπορικές πτήσεις προς την Κύπρο, οι οποίες αναχωρούν το Σάββατο, όπως έκανε γνωστό η υπουργός Εξωτερικών, Penny Wong, καθώς η κατάσταση στη Μέση Ανατολή επιδεινώνεται ραγδαία.

Η κα Wong κάλεσε τους 1.700 Αυστραλούς και τα άμεσα μέλη των οικογενειών τους που είναι εγγεγραμμένοι στον σχετικό κατάλογο «κρίσεων» του Υπουργείου Εξωτερικών και Εμπορίου (DFAT) να εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία για να εγκαταλείψουν τον Λίβανο.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αποκαλούν τον Λίβανο σπίτι τους, άνθρωποι που έχουν αυστραλιανή υπηκοότητα, αλλά διαμένουν στον Λίβανο και αισθάνονται πολύ διχασμένοι (για το αν θα φύγουν) … Τώρα δεν είναι η ώρα να περιμένετε και να δείτε (τι θα γίνει), τώρα είναι η ώρα να φύγετε», επισήμανε η ΥΠΕΞ.

«Ανησυχούμε πολύ για την κλιμάκωση της κατάστασης. Εάν κλείσει το αεροδρόμιο της Βηρυτού, οι επιλογές για αναχώρηση γίνονται ακόμη λιγότερες», πρόσθεσε και επισήμανε ότι από τις 80 θέσεις που εξασφαλίστηκαν για σήμερα, μόνο οι 35 έχουν «κλείσει».

Ένα αεροπλάνο της RAAF (Royal Australian Air Force) προσγειώθηκε στην Κύπρο το πρωί για «ρυθμίσεις έκτακτης ανάγκης».

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προτρέπει τους Αυστραλούς να εγκαταλείψουν τον Λίβανο εδώ και μήνες, καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση έχει μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ.

Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 15.000 Αυστραλοί πολίτες παραμένουν στο Λίβανο, αλλά ο πραγματικός αριθμός μπορεί να φτάσει και τους 30.000, αλλά μόλις 1.700 έχουν δηλώσει ενδιαφέρον να φύγουν στη σχετική «πύλη» του ΥΠΕΞ (https://crisis.dfat.gov.au/crisisportal/s/).

Επίσης, οι Αυστραλοί που χρειάζονται επείγουσα προξενική βοήθεια μπορούν να επικοινωνούν με το 24ωρο Κέντρο Έκτακτης Ανάγκης στο 1300 555 135 (εντός Αυστραλίας) ή στο +61 2 6261 3305 (από το εξωτερικό).

Η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα κέντρο διαχείρισης στην Καμπέρα.

ΚΑΤΑΔΙΚΗ, ΑΛΛΑ…

Η κα Wong καταδίκασε την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και αναγνώρισε το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί απέναντι στο χτύπημα αυτό, αλλά δήλωσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να καλεί για κατάπαυση του πυρός στην περιοχή.

Την περασμένη εβδομάδα, πριν από την επίθεση του Ιράν, η Αυστραλία «ένωσε τη φωνή της» με τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Κατάρ για να καλέσει σε κατάπαυση του πυρός 21 ημερών ώστε να επιτραπεί «μια διπλωματική διευθέτηση».

Μετά την το χτύπημα στο Ισραήλ ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Joe Biden εξέφρασε «πλήρη αλληλεγγύη και υποστήριξη προς το Ισραήλ και τον λαό του και επιβεβαίωσε την ακλόνητη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την ασφάλεια του Ισραήλ» σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τα μέλη της G7.

Λίγο αργότερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Biden δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει «το δικαίωμα να απαντήσει, αλλά θα πρέπει να απαντήσει αναλογικά».

Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας, Richard Marles, αρνήθηκε να πει αν η κυβέρνηση Albanese πιστεύει ότι ήταν το σωστό για το Ισραήλ να προβεί σε αντίποινα κατά του Ιράν.

«Δε θέλουμε να δούμε να γίνονται βήματα που οδηγούν σε κλιμάκωση αυτής της σύγκρουσης και γι’ αυτό ακριβώς καταδικάζουμε τις ενέργειες του Ιράν να εκτοξεύσει αυτούς τους πυραύλους», δήλωσε στο ABC την Πέμπτη.

«Δεν αρνούμαστε το δικαίωμα των χωρών να αμυνθούν, αλλά αυτή είναι η στιγμή για διπλωματία».

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Peter Dutton, επέκρινε τη στάση αυτή.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενεργεί ενάντια στο εθνικό συμφέρον και δήλωσε ότι «βρίσκεται πλέον σε αντίθεση με τους κύριους εταίρους μας και τους κύριους φίλους μας», συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

«Η έκκληση για κατάπαυση του πυρός αυτή τη στιγμή, όταν το Ισραήλ αμύνεται, νομίζω ότι ‘μιλάει’ πολύ άσχημα για αυτή την κυβέρνηση», τόνισε.

«Το Ιράν αποτελεί σημαντική απειλή για το Ισραήλ … έχουν οι ίδιοι σημαντική ικανότητα να σκοτώνουν πολλούς ανθρώπους και το Ισραήλ πρέπει να είναι ισχυρό και είναι ισχυρό…».

«Το Ισραήλ είναι σύμμαχος της χώρας μας… [και] ένας φίλος μας, και δέχεται επίθεση αυτήν τη στιγμή. Το να μιλάμε για κάποιο μοντέλο ‘κατευνασμού’ δεν πρόκειται να λειτουργήσει».

Ο κ. Dutton δήλωσε πάντως ικανοποιημένος από την ενημέρωση που έλαβε σχετικά με τα σχέδια που είχε καταρτίσει η κυβέρνηση για την εκκένωση των Αυστραλών από τον Λίβανο.

«Ενθαρρύνω όλους τους Αυστραλούς να ακούσουν τη συμβουλή [για] να φύγουν από τον Λίβανο το συντομότερο δυνατό», είπε.

The post Εκκένωση Αυστραλών από τον Λίβανο μέσω Κύπρου appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.