Το Βέλγιο αποφάσισε να απαγορεύσει στους μαθητές τη χρήση κινητών τηλεφώνων στο σχολείο

Το μέτρο θα ισχύει από το νηπιαγωγείο έως το τέλος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης – Θα εφαρμοστεί από την έναρξη του σχολικού έτους 2025-2026

Η κυβέρνηση της ομοσπονδίας Βαλλονίας-Βρυξελλών αποφάσισε να απαγορεύσει τη χρήση κινητών τηλεφώνων και άλλων αντίστοιχων συσκευών στο σχολείο, για να προστατεύσει τους μαθητές από τις αρνητικές επιπτώσεις της συνεχούς παρουσίας στο διαδίκτυο.

Το μέτρο, που θα εφαρμοστεί από την έναρξη του σχολικού έτους 2025-2026, θα ισχύει από το νηπιαγωγείο έως το τέλος της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

«Οι συστάσεις του ΠΟΥ και της UNESCO απαιτούν την απαγόρευση των τηλεφώνων στις τάξεις και για τους εφήβους άνω των 15 ετών», δήλωσε η Υπουργός Παιδείας Βαλερί Γκλατινί.

Είναι σημαντική η διαφύλαξη της σωματικής και ψυχικής υγείας των μαθητών κάνοντας μεταρρυθμίσεις σε ό,τι έχει σχέση με τις οθόνες, ειδικά στο σχολείο, ανέφερε ο Ίβ Κοπετιέ, γαλλόφωνος Υπουργός Υγείας.

«Πρέπει να είμαστε θαρραλέοι και να αναλάβουμε δράση. Δεν είναι θέμα απόρριψης της τεχνολογίας, αλλά ρύθμισης της χρήσης της ώστε να μην γίνει κίνδυνος για τους νέους μας» επισήμανε.

Η απαγόρευση δεν θα καλύπτει τις εκπαιδευτικές χρήσεις των smartphones μέσα στην τάξη και θα υπάρχουν εξαιρέσεις, όπως για παιδιά με ιατρικές παθήσεις που πρέπει να μείνουν σε επαφή με τις οικογένειές τους.

Πηγή: ΑΠΕ