Σε «καλές» πρακτικές του Οδυσσέα θα κινηθεί ο νέος Γενικός Ελεγκτής – Τι λέει για τη μεταρρύθμιση στην ΕΥ

Επίσημη πρώτη για το νέο Γενικό Ελεγκτή Ανδρέα Παπακωνσταντίνου – Κρατά τις καλές πρακτικές Οδυσσέα Μιχαηλίδη – Θα δημοσιεύει ειδικές εκθέσεις – Πότε τον προσέγγισε ο ΠτΔ – Τι λέει για τη μεταρρύθμιση στην Ελεγκτική Υπηρεσία

Τις «καλές» πρακτικές του τέως Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη θα ακολουθήσει και ο ανάδοχος του Ανδρέας Παπακωνσταντίνου ωστόσο σημείωσε ότι έχει τον δικό του τρόπο έκφρασης και θα κρατήσει αυτόν.

Μιλώντας σήμερα στο κρατικό ραδιόφωνο ο κύριος Παπαναστασίου ερωτηθείς για τον χρόνο που του πήρε να απαντήσει στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας είπε ότι δε χρειάστηκε πολύς.

«Είναι μία πρόκληση για μένα να ανταποκριθώ σε αυτό το ρόλο, όμως όταν ο Πρόεδρος απευθύνθηκε σε μένα δεν έβαλε ούτε ουρές, ούτε υποσημειώσεις». Διαμήνυσε μάλιστα πως, «η ανησυχία μου ήταν ότι θα αναλάβω ένα δύσκολο ρόλο και αν θα είχα τα εργαλεία για να κάνω σωστά τη δουλειά μου. Δεν μπήκαν περιορισμοί ή επιθυμίες του Προέδρου που έπρεπε να ικανοποιηθούν. Για μένα ήταν σημαντικό αυτό για να ξεκινήσω αμέσως».

Νωρίτερα ερωτηθείς εάν θα διατηρήσει τη σχέση του με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όπως έπραττε από το προηγούμενο πόστο του ο κύριος Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως θα τη διατηρήσει στα πλαίσια του νέου μου ρόλου. «Αν εννοείται αν θα είμαι εγώ που θα βγάζω τις ειδήσεις, δεν θα το κάνω, θα υπάρχει λειτουργός. Οι δικές μου παρεμβάσεις θα είναι συγκεκριμένες».

Κληθείς να απαντήσει πότε του έγινε η πρόταση είπε  «αυτό έγινε την Κυριακή, δύο μέρες πριν να ανακοινωθεί η απόφαση για διορισμό μου. Με πήρε τηλέφωνο από τη Νέα Υόρκη, με έπαιρνε και δεν απαντούσα γιατί δεν είχα τον αριθμό του. Μου έστειλε μήνυμα ότι είναι ο Πρόεδρος και να τον πάρω. Τον πήρα τηλέφωνο, μου είπε τη σκέψη του. Προβληματιζόταν, δεν είχε αποφασίσει. Την επομένη είχε αποφασίσει, με ενημέρωσε το Προεδρικό και την Τρίτη το πρωί έγινε ανακοίνωση».

Όσον αφορά το θέμα της μεταρρύθμισης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας ερωτηθείς εάν του τέθηκε ως προϋπόθεση ο κύριος Παπακωνσταντίνου είπε ότι ο Πρόεδρος δεν είχε αναφερθεί σε αυτό το θέμα. «Η αλήθεια όμως την επόμενη όταν πήγα στο Προεδρικό και ήταν εκεί η Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, κυρία Πική, με τον υπεύθυνο του γραφείου του Προέδρου τον κύριο Χαραλάμπους έγινε αναφορά στη μεταρρύθμιση. Ζήτησα να ενημερωθώ Ήταν σύντομη η συνάντηση. Είχα πει ότι θα τοποθετηθώ όταν λάβω πλήρη ενημέρωση. Θα είμαι θετικός εάν είναι δεν επηρεάζει την ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, δεν την περιορίζει στο να έχει φωνή. Βασικές προϋποθέσεις. Θα έχω συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης για να συζητήσουμε συγκεκριμένα αυτό το θέμα».

Ερωτηθείς εάν θα συνεχίσει τις πρακτικές του Οδυσσέα Μιχαηλίδη να εκδίδει ειδικές εκθέσεις  και όχι μια ογκώδη στο τέλος του χρόνου που θα παραδίδει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανέφερε ότι αυτό πρέπει να θεωρείται δεδομένο. «Τις καλές πρακτικές θα τις συνεχίσουμε και θεωρώ οι ειδικές εκθέσεις και θεωρώ είναι μία καλή πρακτική. Από χθες έχω ενημερώσει την Ελεγκτική Υπηρεσία ότι συνεχίζουμε κανονικά».

Κληθείς να αναφερθεί στην επικοινωνία που είχε με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη έπειτα από αίτημα του ιδίου του κύριου Παπακωνσταντίνου είπε ότι ήταν πολύ πρόθυμος να τον βοηθήσει και να τον ενημερώσει. «Δεν θέλω να επέλθω σε λεπτομέρειες».

Ερωτηθείς εάν ο τρόπος του θα είναι πιο προσεκτικός από ότι του προκάτοχου του όπως ανέφεραν αυτοί που τον επέκριναν ανέφερε ότι «Έχω το δικό μου τρόπο έκφρασης, θα τον κρατήσω αυτό. Αυτός αναμφιβόλως δεν μπορεί να είναι ο ίδιος με του κύριου Μιχαηλίδη. Θα ακολουθήσω τη δική μου πορεία, όπως έκανα τόσα χρόνια. Δεν έχω κανένα προβληματισμό για τον τρόπο έκφρασης».