Στη Βηρυτό το C-130 για επαναπατρισμό Ελλήνων και Κυπρίων: 60 ονόματα στη λίστα επιβατών

Στη Βηρυτό το C-130 για τον επαναπατρισμό Ελλήνων και Κυπρίων – 60 ονόματα στη λίστα επιβατών – Οι περισσότεροι πολίτες της ΚΔ – Στην ευρύτερη περιοχή πλέει η ελληνική φρεγάτα “Σπέτσαι” από κοινού με γερμανικές και γαλλικές μονάδες

Εντός ολίγων ωρών αναμένεται να προσγειωθεί στον Λίβανο το ελληνικό μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 για την πρώτη επιχείρηση επαναπατρισμού Ελλήνων και Κύπριων πολιτών, οι οποίοι επιθυμούν να αναχωρήσουν από τη δοκιμαζόμενη χώρα της Μέσης Ανατολής.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΕΔΩ

 Κανονικά οι πτήσεις από Κύπρο προς Ισραήλ

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ΕΡΤ, o αριθμός των επιβαινόντων αναμένεται να είναι περί τους 60 με τους περισσότερους εξ αυτών να είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό το μεταγωγικό αναμένεται να απογειωθεί το μεσημέρι από τη Βηρυτό με πρώτο προορισμό την Κύπρο, απ’ όπου στη συνέχεια θα πετάξει για την ελληνική πρωτεύουσα. Έως αργά χθες το βράδυ τα αιτήματα των Ελλήνων που επιθυμούσαν να εγκαταλείψουν τη χώρα ήταν περίπου 50.

Στους 45 οι Κύπριοι

Στους 45 ανέρχονται τελικά οι Κύπριοι που εξέφρασαν ενδιαφέρον για επαναπατρισμό στην Κύπρο από τον Λίβανο, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεόδωρο Γκότση.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Γκότσης είπε ότι η μεταφορά τους θα γίνει με το C-130, το μεταγωγικό αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που παραχώρησε η Ελλάδα στην Κύπρο, μετά από αίτημα του Υπουργού Άμυνας.

Αναφορικά με το πότε θα γίνει η μεταφορά, ο κ. Γκότσης είπε ότι αναμένονται περισσότερες εξελίξεις εντός της ημέρας.

Κυβερνητικές πηγές είχαν αναφέρει την Τετάρτη ότι αρχικά είχαν δηλώσει ενδιαφέρον 105 άτομα. Ωστόσο, τελικά ο αριθμός που τελικά ζητά επαναπατρισμό κατήλθε σε 45.

Ερωτηθείς για αν υπάρχει κάποιο αίτημα για το “Εστία”, ο κ. Γκότσης είπε ότι δεν υπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με όσα δήλωσε την Τετάρτη μετά τη συνεδρίαση του Συμβούλιου Εθνικής Ασφάλειας ο Υπουργός Εξωτερικών.

Υπενθυμίζεται ότι κατόπιν συνομιλίας του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια με τον ομόλογό του Βασίλη Πάλμα, η ελληνική κυβέρνηση διέθεσε ήδη από χθες Τετάρτη στην Κυπριακή Δημοκρατία ένα μεταγωγικό C-130, ενώ ο κ. Δένδιας σε συνεργασία με τη στρατιωτική ηγεσία έθεσαν σε ετοιμότητα ακόμα δύο μεταγωγικά εφόσον απαιτηθεί μαζικότερη μετακίνηση Ελλήνων από το Λίβανο.

Ελληνική φρεγάτα πλέει στην περιοχή

Παράλληλα, με εντολή του ελληνικού Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, προκειμένου να παρασχεθεί συνδρομή προς Έλληνες πολίτες που επιθυμούν να αναχωρήσουν από το Λίβανο. Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ τονίζει ότι οι Έλληνες πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με το Προξενικό Γραφείο της πρεσβείας της Ελλάδας στη Βηρυτό, στο τηλέφωνο έκτακτης ανάγκης (+961) 71 593659 και στην ηλεκτρονική διεύθυνση e-mail: [email protected] Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλέσουν στα κάτωθι τηλέφωνα επικοινωνίας του υπουργείου Εξωτερικών: (+30) 210-3681350 και (+30) 210-3681730.

Στο πλαίσιο της μόνιμης ευρωπαϊκής δύναμης για τη σταθερότητα του Λιβάνου, σημειώνει το ρεπορτάζ, στην ευρύτερη περιοχή πλέει η ελληνική φρεγάτα “Σπέτσαι” από κοινού με γερμανικές και γαλλικές μονάδες. Το Πολεμικό Ναυτικό έχει θέσει σε ετοιμότητα μονάδες επιφανείας με δυνατότητα μεταφοράς προσωπικού. Μπορούν να προσεγγίσουν σχετικά εύκολα τον Λίβανο και να αποχωρήσουν από εκεί με αρκετό κόσμο.