Η μάχη της πλατείας για το ΠΑΣΟΚ

ΧΑΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ

«Βασικός αντίπαλος η ΝΔ»

«Κυριάκο ετοιμάσου, έρχεται η σειρά σου»: το σύνθημα στο πέταλο του κλειστού του Πανελληνίου ήταν ένα από αυτά που έδινε τον τόνο στην κεντρική συγκέντρωση του Χάρη Δούκα. Ο δήμαρχος Αθηναίων ζήτησε από τους υποστηρικτές του «καθαρή εντολή» στις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου, τονίζοντας ότι στο ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αποφασίσουν «με ποιους θα πάμε και ποιους θα αφήσουμε. Εχουμε μπροστά μας πολύ λίγες μέρες. Εχουμε δώσει χρόνια μάχες για την επιβίωση του χώρου, είναι η ώρα να ανοίξει ένας νέος κύκλος», ανέφερε χαρακτηριστικά – μιλώντας για καθαρές θέσεις και στίγμα του κόμματος, με ένα πρόγραμμα που, αν εκλεγεί, θα καλέσει όλους τους συνυποψηφίους του να συνδιαμορφώσουν.

Προειδοποιώντας για κίνδυνο να ανοίξει κερκόπορτα εκ δεξιών όσο καιρό στο ΠΑΣΟΚ συζητούν για τα εξ αριστερών, ο Δούκας έθεσε ξεκάθαρο στόχο το κόμμα να μετατραπεί στον βασικό αντίπαλο της ΝΔ.

«Η ελπίδα ούτε χαρίζεται ούτε δωρίζεται. Κερδίζεται με αγώνες. Το δίλημμα στις εκλογές είναι ένα: θέλουμε ένα μικρό και φοβικό ΠΑΣΟΚ βούτυρο στο ψωμί του Κυριάκου Μητσοτάκη ή μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη που θα κερδίσει;», αναρωτήθηκε, με τους παριστάμενους να απαντούν με το σύνθημα «Χάρη γερά, να πέσει η Δεξιά». Απαντώντας τους, ο ίδιος είπε: «Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός, είμαι ένας από εσάς. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να το πάρετε πάλι στα χέρια σας».

ΠΑΥΛΟΣ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΣ

Δεσμεύσεις για «ανοικτό κόμμα»

«Υποδεχτείτε τον επόμενο ηγέτη της δημοκρατικής παράταξης», έλεγε η φωνή στο μεγάφωνο, την ώρα που οι συγκεντρωμένοι υποστηρικτές του Παύλου Γερουλάνου στην Παλιά Βουλή χειροκροτούσαν την είσοδο του υποψηφίου προέδρου του ΠΑΣΟΚ. «Ξεκινήσαμε μαζί (…) μια πορεία που δεν λύγισε ποτέ. Ούτε με τις δημοσκοπήσεις! Ούτε με τις προβλέψεις! Ούτε με τις φήμες και την παραφιλολογία», ανέφερε χειροκροτούμενος, τονίζοντας πως η δική του υποψηφιότητα είναι εκείνη που στον δεύτερο γύρο εξασφαλίζει αλλαγή ηγεσίας.

Σε αιχμηρό τόνο, χαρακτήρισε την αλλαγή αρχηγού ως την πρώτη που πρέπει να γίνει, ώστε το ΠΑΣΟΚ να διεκδικήσει ξανά τη διακυβέρνηση της χώρας. «Δεν είναι η μόνη. Αλλά είναι η πρώτη. Το ξέρει και ο ίδιος. Και για αυτό ψάχνει να κατηγορήσει άλλους για τα λάθη του», ανέφερε για τον Ανδρουλάκη.

Στα όσα έχει πει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για τα ποσοστά της Αθήνας, απάντησε πως ξεχνά «τα ψηφοδέλτια που προστάτευαν υποψήφιους και στόχευαν άλλους», αλλά και εκείνους που «τους ένοιαζε μόνο να κόψουν βουλευτές από την περιφέρεια και πώς θα εκλέξουν ευρωβουλευτή τον γραμματέα».

Από το βήμα, ο Γερουλάνος επισήμανε πως «πιστεύει τα ανοιχτά κόμματα» και ζήτησε από όσους ανέμιζαν τις σημαίες του ΠΑΣΟΚ την εντολή να «φύγουμε από το κόμμα των “κολλητών” και να χτίσουμε το κόμμα των πολιτών και όλων των στελεχών» –δηλώνοντας έτοιμος να ηγηθεί της προσπάθειας «μέρα, νύχτα. Χωρίς περισπασμούς».