Επιμορφωτική δράση του ΥΠΑΝ για το αρχαίο Ιδάλιον

«Στόχος αυτή τη φορά ήταν η γνωριμία με το Αρχαίον Ιδάλιον και τα άλλα σημαντικά ιστορικά μνημεία της περιοχής»

Με στόχο την γνωριμία με το Αρχαίον Ιδάλιον και τα άλλα σημαντικά ιστορικά μνημεία της περιοχής πραγματοποιήθηκε στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου μια ακόμη επιμορφωτική δράση της Oμάδας Αναλυτικών Προγραμμάτων (ΟΑΠ) Ιστορίας του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας «στόχος αυτή τη φορά ήταν η γνωριμία με το Αρχαίον Ιδάλιον και τα άλλα σημαντικά ιστορικά μνημεία της περιοχής σε μια ολιστική και διαχρονική προσέγγιση του πολιτιστικού και γεωφυσικού περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής».

Η δράση οργανώθηκε σε συνεργασία της ΟΑΠ Ιστορίας με τη Δρα Αναστασία Χάματσου, τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου, Δρα Stefan Schmidt, το Τμήμα Αρχαιοτήτων και τον Δήμο Νότιας Λευκωσίας- Ιδαλίου.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε ξενάγηση από τον καθηγητή Stefan Schmidt στην ανασκαφή που πραγματοποιεί το Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου στο αρχαίο Ιδάλιο και ξενάγηση στον επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο και στο Μουσείο Ιδαλίου από τη Δρα Αναστασία Χάματσου.

Η δράση ολοκληρώθηκε με ξενάγηση σε μνημεία της κοινότητας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής Ιδαλίου, όπως οι εκκλησίες της Παναγίας Ευαγγελίστριας, των Αγ. Ανδρονίκου και Αθανασίας, του Αγ. Δημητριανού και Αγ. Μάμα, τη Μεσαιωνική έπαυλη, τα ερείπια του Αγ. Σωζόμενου, περιδιάβαση στον παραδοσιακό πυρήνα της κοινότητας Ιδαλίου, στο Α’ Δημοτικό σχολείο, στο τζαμί και στο υδραγωγείο.

Η ξενάγηση έγινε από τη Δρα Αναστασία Χάματσου.

Στη δράση συμμετείχαν συνολικά εκατό φιλόλογοι της Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, οι οποίοι διδάσκουν το μάθημα της Ιστορίας.

Την οργανωτική επιτροπή αποτελούσαν η ΕΜΕ Φιλολογικών Μαθημάτων, Δρ Αντωνία Λοΐζου, η Δρ Αναστασία Χάματσου και οι Σύμβουλοι Ιστορίας, κ. Άντρη Χαραλάμπους-Ζένιου, Δρ Παναγιώτης Προϊκάκης, Δρ Παναγιώτης Τοφής και Δρ Ανδριανή Γεωργίου.