Χρηματοοικονομική επιμόρφωση γονέων-παιδιών από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Με σειρά επιμορφωτικών και ενημερωτικών δράσεων, όπως η χρηματοοικονομική επιμόρφωση γονέων και παιδιών, θα συμμετέχει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου φέτος, στην Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή (World Investor Week 2024) που διοργανώνει από τις 7 μέχρι τις 14 Οκτωβρίου ο Διεθνής Οργανισμός Επιτροπών Κεφαλαιαγοράς (IOSCO).

Πρόκειται για μια διεθνή πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της εκπαίδευσης και προστασίας του κοινού και των επενδυτών και στην ανάδειξη των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουν οι εποπτικές Αρχές κεφαλαιαγοράς σε αυτούς τους δύο κρίσιμους τομείς.

Σε ανακοίνωση της ΕΚΚ, αναφέρεται ότι ο Πρόεδρος της, Δρ Γιώργος Θεοχαρίδης, δήλωσε ότι η Επιτροπή, αξιολογώντας τις στρατηγικές κατευθύνσεις που έθεσε ο IOSCO για τη φετινή Παγκόσμια Εβδομάδα Επενδυτή και τα ευρήματα αρκετών ερευνών που διενεργήθηκαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και σε άλλες χώρες της Ε.Ε., έχει αποφασίσει να επικεντρώσει τις φετινές της δράσεις σε δύο άξονες: στην ενημέρωση των γονέων αναφορικά με τη σημασία της χρηματοοικονομικής επιμόρφωσης των παιδιών και στους κίνδυνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ως αποτέλεσμα και της δράσης των λεγόμενων finfluencers.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επενδυτή, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ), μεταξύ άλλων προγραμματίζει την ετοιμασία και δημοσίευση οδηγών για τους δύο άξονες προτεραιότητας, με σημαντικές πληροφορίες, προειδοποιήσεις και εισηγήσεις για επιμορφωτικές δράσεις. Επιπλέον, προγραμματίζει διαλέξεις και αποστολή ενημερωτικού υλικού σε σχολεία και πανεπιστήμια σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, καθώς και την ενημέρωση Συνδέσμων Γονέων και την πραγματοποίηση αριθμού διαλέξεων για θέματα χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού.

Επιπλέον, προγραμματίζονται παρεμβάσεις του Προέδρου και στελεχών της ΕΚΚ σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές και συμμετοχή σε podcasts, δημοσιεύσεις ανακοινώσεων, άρθρων, συνεντεύξεων και άλλου επιμορφωτικού υλικού στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, δημιουργία Smart Investor Booklet για συγκέντρωση όλων των μηνυμάτων της εκστρατείας.

Ακόμα, η ΕΚΚ θα προχωρήσει με ανάρτηση του λογότυπου της WIW 2024 στην ιστοσελίδα και στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της και σε καθημερινές αναρτήσεις μηνυμάτων στους λογαριασμούς της Επιτροπής στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Η ΕΚΚ θα προσκαλέσει όλες τις εποπτευόμενες οντότητες και τα Πανεπιστήμια για συμμετοχή στις δράσεις της Επιτροπής και προώθηση των μηνυμάτων της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επενδυτή.

Σε σχέση με τον πρώτο άξονα, που αφορά τους γονείς και τη χρηματοοικονομική επιμόρφωση των παιδιών, η Λειτουργός Α’ στο Τμήμα Στρατηγικής, Διεθνών Σχέσεων και Επικοινωνίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου και υπεύθυνη για την Χρηματοοικονομική Επιμόρφωση του Κοινού, Έλενα Καρκώτη, δήλωσε ότι οι γονείς διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη χρηματοοικονομική επιμόρφωση των παιδιών τους. «Απώτερος στόχος των γονέων πρέπει να είναι η καλλιέργεια στα παιδιά, από νωρίς, μιας νοοτροπίας που εκτιμά τις υπεύθυνες δαπάνες, τον προγραμματισμό για το μέλλον και τη γενναιοδωρία».

Όσον αφορά τον δεύτερο άξονα, η κ. Καρκώτη δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να κατανοήσουν όλοι, αλλά κυρίως οι νέοι, ότι δεν υπάρχουν «χρυσές ευκαιρίες» εύκολου και γρήγορου πλουτισμού και ότι στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καραδοκούν πολλές παγίδες τις οποίες θα πρέπει να μάθουν να αναγνωρίζουν και να αποφεύγουν.

«Ιδιαίτερη προσοχή και γνώση χρειάζεται έναντι των λεγόμενων finfluencers, δημιουργών περιεχομένου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, οι οποίοι παρέχουν συμβουλές για επενδύσεις, συνήθως χωρίς να διαθέτουν τις απαιτούμενες γνώσεις, δεν είναι αδειοδοτημένοι, δεν υπόκεινται σε έλεγχο και οι συμβουλές τους μπορεί να οδηγήσουν το κοινό σε ακατάλληλες επενδύσεις ή σε απάτες».

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου καλεί όλους τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν ενεργά στις δράσεις της Παγκόσμιας Εβδομάδας Επενδυτή.

Πηγή: ΚΥΠΕ