Γέφυρα σωτηρίας για απομάκρυνση Κυπρίων και άλλων υπηκόων από το Λίβανο

Καθώς όλοι αναμένουν την απάντηση του Ισραήλ στο ιρανικό κτύπημα, η Λευκωσία κινείται με ταχύτητα προκειμένου η Κύπρος να αποτελέσει γέφυρα σωτηρίας για όσους θέλουν να απομακρυνθούν από την εμπόλεμη ζώνη Ισραήλ-Λιβάνου.

Πρώτη προτεραιότητα της κυπριακής κυβέρνησης είναι η ασφαλής απομάκρυνση των 100 περίπου Κυπρίων που έχουν ζητήσει απομάκρυνση πρωτίστως από τον Λίβανο, αλλά και από το Ισραήλ. Σύμφωνα με πληροφορίες από το πουργείο Εξωτερικών, η διαδικασία επαναπατρισμού των Κυπρίων από το Λίβανο γίνεται σε συντονισμό με την ελληνική κυβέρνηση.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας συνεδρίασε προκειμένου να συζητήσει τη κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή, το πως αυτή επηρεάζει την Κύπρο και παράλληλα εξετάστηκαν οι δυνατότητες που υπάρχουν για να συνδράμει η Δημοκρατία σε περίπτωση μαζικής εκκένωσης πολιτών από το Λίβανο αλλά και από το Ισραήλ. Μια τρίτη παράμετρος που απασχολεί την κυβέρνηση είναι το θέμα των μεταναστευτικών ροών.

Διπλωματικές πηγές χαρακτήρισαν «δύσκολη την κατάσταση» στην περιοχή καθώς αναμένεται η αντίδραση του Ισραήλ μετά το ιρανικό κτύπημα της Τρίτης. Οι ίδιες πηγές εξέφρασαν παράλληλα την ανησυχία τους για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Η Κύπρος, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, εάν υπάρξει ανάγκη είναι έτοιμη και έχει τη δυνατότητα υποδοχής μέχρι και εφτά χιλιάδων ατόμων ημερησίως. Μπορεί να καλυφθούν ανάγκες και πέραν των 7000 κλινών εάν χρειαστεί.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, μιλώντας μετά τη συνεδρίαση του ΣΕΑ, σημείωσε πως η κατάσταση στην περιοχή έχει μπει πλέον σε άλλη φάση από άποψη επικινδυνότητας και είναι κάτι που ανησυχεί όλες τις πλευρές, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει προβεί σε δήλωση, όπως και η πλειοψηφία των κρατών-μελών, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Στην παρούσα φάση δική μας προτεραιότητα είναι η ασφάλεια τόσο στην Κύπρο, όσο και των Κυπρίων πολιτών που βρίσκονται στην περιοχή και έχουμε προβεί και προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για επαναπατρισμό τους», τόνισε στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι αυτό εξαρτάται πρωτίστως και από τους ίδιους και τη βούλησή τους να εγγραφούν στους σχετικούς καταλόγους που οι διπλωματικές αποστολές κρατούν ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

«Έχουμε ανοιχτά αεροδρόμια στην περιοχή, ειδικά μιλάω για το Λίβανο και για το Ισραήλ. Υπάρχει ένα θέμα με τις πτήσεις, προσπαθούμε σε συνεννόηση αφενός με την ελληνική Κυβέρνηση, την οποία και ευχαριστούμε, αφετέρου με ιδιωτική αεροπορική εταιρεία στην περίπτωση του Λιβάνου και ελπίζω σύντομα να είμαστε σε θέση να προβούμε και σε πιο συγκεκριμένες ανακοινώσεις», συμπλήρωσε σχετικά.

Αναφορικά με το σχέδιο Εστία, είπε ότι ήταν ήδη σε πλήρη ετοιμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα και έχει ενεργοποιηθεί πλέον και επίσημα, ούτως ώστε να είναι πλήρως γνωστό σε όσους ενδιαφέρονταν να κάνουν χρήση του σχεδίου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη.

Συμπλήρωσε ότι μέχρι στιγμής υπήρξε ένα επίσημο αίτημα, ενώ έχουν παρασχεθεί διευκολύνσεις σε 9 κράτη, τα οποία έχουν ζητήσει συνδρομή σε προπαρασκευαστικό στάδιο.

Εξήγησε περαιτέρω ότι όσο είναι ανοιχτά τα αεροδρόμια στις χώρες της περιοχής που επηρεάζονται δεν υπάρχουν κρατικά οργανωμένες εκκενώσεις πολιτών καθώς γίνονται με ιδιωτικές πρωτοβουλίες.

Σύμφωνα με τον κ. Κόμπο, έχουν δοθεί οδηγίες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ώστε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα προστατεύσουν από ενδεχόμενες ροές, οι οποίες μπορεί να προκύψουν είτε λόγω της κατάστασης, είτε λόγω της προσπάθειας δημιουργίας νέων οδών, ειδικά στα πλαίσια εκμετάλλευσης των όσων συμβαίνουν στην περιοχή.

ΚΟΜΠΟΣ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ

Στις δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, τόνισε πως «αυτό το οποίο συμβαίνει στην περιοχή είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο. Συντασσόμαστε με τις φωνές οι οποίες καλούν για άμεση αποκλιμάκωση. Είναι δύσκολη η κατάσταση, όμως στο πλαίσιο και στον βαθμό που Κυπριακή Δημοκρατία δύναται, κάνει όλα αυτά τα οποία πρέπει, αποστέλλοντας τα κατάλληλα μηνύματα στους κατάλληλους αποδέκτες και κάνοντας τη δική της προετοιμασία σε όλα τα επίπεδα», τόνισε σχετικά.

Συμπλήρωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αποτελεί μέρος αυτού του προβλήματος, τουναντίον αποτελεί μέρος της προσπάθειας παροχής της ανθρωπιστικής συνδρομής που απαιτείται σε αυτήν τη φάση, με τις εκκενώσεις και τη συνεργασία με άλλα κράτη προς αυτόν τον σκοπό.

«Οτιδήποτε άλλο παραπέμπει σε κάποιου είδους διαφορετική προσέγγιση της Δημοκρατίας είναι εκ του πονηρού και αυτό είναι κάτι το οποίο φυσικά και απορρίπτουμε με απόλυτο τρόπο», κατέληξε

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ:

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Νωρίτερα, στις αναφορές του κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε απευθυνόμενος στα μέλη του Συμβουλίου, ότι στόχος ήταν να γίνει αρχικά μια ανασκόπηση της κατάστασης.

Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση είναι σε επαφή με όλα τα γειτονικά κράτη, όπως επίσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, έχει ήδη ενεργοποιήσει το σχέδιο Εστία, ενώ υπήρξαν και κάποιες πτήσεις που εξετράπησαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας και άτομα που διανυκτέρευσαν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Άλλα προς εξέταση ζητήματα αφορούσαν στην καταγραφή και τη διαχείριση των μέχρι τώρα αφίξεων, την κατάσταση με τους Κύπριους υπηκόους είτε στον Λίβανο είτε στο Ισραήλ, οι οποίοι επιθυμούν να επιστρέψουν, την αξιολόγηση των πληροφοριών σε σχέση με τα επόμενα βήματα, την ενημέρωση της ΕΕ και τις πληροφορίες από τις επαφές του με ηγέτες γειτονικών κρατών, προσέθεσε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΥΠΗΚΟΟΙ ΞΕΝΩΝ ΧΩΡΩΝ

Ολοένα και περισσότεροι υπήκοοι ξένων χωρών, που βρίσκονται στο Ισραήλ και τον Λίβανο, ειδικά μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν το βράδυ της Τρίτης, βρίσκουν στην Κύπρο ασφαλές καταφύγιο.

Οι πλείστοι φτάνουν με πτήσεις από το Ισραήλ στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, ενώ μικρότεροι αριθμοί Ευρωπαίων πολιτών καταφθάνουν με σκάφη από τον Λίβανο κυρίως στη μαρίνα Αγίας Νάπας, αλλά και σε αυτήν της Λάρνακας.

Για να φτάσουν με αυτόν τον τρόπο στην Κύπρο, μάλιστα, κάποιοι πληρώνουν, για λίγες ώρες ταξίδι, από $1.500 μέχρι $5.000 σε ιδιοκτήτες πολυτελών σκαφών, οι οποίοι έχουν αναρτήσει σχετικές διαφημίσεις στο Tik Tok και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πιο αυξημένη, λόγω εγγύτητας, είναι η ζήτηση στη μαρίνα Αγίας Νάπας, στην οποία, κατέφθασαν την Τετάρτη περίπου 30 σκάφη μεταφέροντας 450-500 άτομα.

Οι πλείστοι που φτάνουν στην Κύπρο με σκάφη, όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές είναι Ευρωπαίοι πολίτες που δεν χρειάζονται βίζα, οι οποίοι ψάχνουν πτήσεις για να επιστρέψουν στις χώρες τους. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη μαρίνα Αγίας Νάπας καταφθάνουν 6 με 7 σκάφη πολυτελή γιοτ την ημέρα, μεταφέροντας μικρό αριθμό επιβατών το καθένα.

Μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, πάντως, ο μεγαλύτερος όγκος ξένων υπηκόων, που χρησιμοποίησαν ως διαμετακομιστικό σταθμό τη χώρα, εξυπηρετήθηκε από το αεροδρόμιο Λάρνακας, στο οποίο είχαν διανυκτερεύσει την Τρίτη εκατοντάδες επιβάτες, λόγω της εκτροπής πτήσεων την ώρα της πυραυλικής επίθεσης του Ιράν.

Συνολικά 12 πτήσεις με 1.858 επιβάτες κατέληξαν στη Λάρνακα, με τους 349 από αυτούς να βρίσκονται σε ξενοδοχεία μέχρι να διευθετηθούν πτήσεις επαναπατρισμού τους.

Πολύ μικρότερος είναι ο αριθμός πτήσεων που φτάνουν από τον Λίβανο, αφού οι πλείστες εταιρείες σταμάτησαν να πετούν στη χώρα.

Αν και οι αριθμοί των αφίξεων, μέχρι χθες τουλάχιστον, δεν ήταν τόσο μαζικοί όπως είχε γίνει μετά το τρομοκρατικό κτύπημα της Χαμάς πριν από έναν χρόνο, αυξήθηκε σημαντικά, τις τελευταίες ώρες, η ζήτηση για τις πτήσεις από το Ισραήλ προς την Κύπρο.

The post Γέφυρα σωτηρίας για απομάκρυνση Κυπρίων και άλλων υπηκόων από το Λίβανο appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.