Η Αγκυρα ψάχνει εξηγήσεις για την απουσία από την Ανδραβίδα

Η απουσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας από μία από τις σημαντικότερες νατοϊκές ασκήσεις, τη Ramstein Flag, δεν πέρασε ασχολίαστη ούτε στην Τουρκία, αναγκάζοντας το τουρκικό υπουργείο Αμυνας να δώσει χθες εξηγήσεις. Οι οποίες ήταν, κατά κάποιον τρόπο, αποκαλυπτικές. Θυμίζω ότι η ετήσια αεροναυτική άσκηση που συνήθως πραγματοποιείται στη Γερμανία (όπως μαρτυρά και η ονομασία της) εκτελείται φέτος στην Ελλάδα, με συμμετοχή 60 μαχητικών αεροσκαφών από 13 κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, που προσγειώθηκαν στην 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβίδα. Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή της τουρκικής αεροπορίας στην άσκηση ήταν ότι αυτή απαιτεί είσοδο στο FIR Αθηνών. Η οποία, με τη σειρά της, απαιτεί την υποβολή σχεδίου πτήσης. Η Αγκυρα όμως, ως γνωστόν, έχει ως πάγια αρχή της να μην υποβάλλει σχέδια πτήσης στις ελληνικές Αρχές διότι αυτό θα σήμαινε αναγνώριση του εναέριου χώρου των 10 μιλίων και της ελληνικής δικαιοδοσίας του FIR Αθηνών.

Η απόρριψη

από το ΝΑΤΟ

Σύμφωνα, λοιπόν, με όσα δημοσιεύτηκαν στα τουρκικά ΜΜΕ, πηγές του τουρκικού υπουργείου Αμυνας εξηγούσαν χθες ότι «αφού η Ελλάδα έδειξε τη γραμμή FIR ως δική της περιοχή δικαιοδοσίας στο έγγραφο προγραμματισμού ασκήσεων που εκπόνησε και ζήτησε και σχέδιο πτήσης, τότε έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες. Παρ’ όλο που επιδείχθηκε θετική προσέγγιση από τις Αρχές του ΝΑΤΟ, λόγω της επίμονης στάσης της Ελλάδας η χώρα μας δεν συμμετείχε στην άσκηση αυτή». Δηλαδή τι είπε, εμμέσως πλην σαφώς η Αγκυρα; Οτι οι αιτιάσεις τους δεν έγιναν αποδεκτές από το ΝΑΤΟ.

Ο Τζιτζικώστας στο ευρω-μικροσκόπιο

Διέρρευσαν στον ευρωπαϊκό Τύπο οι δηλώσεις πόθεν έσχες και ασυμβίβαστων που κατέθεσαν στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής (JURI) οι υποψήφιοι επίτροποι της Κομισιόν και μαντέψτε ποιος είναι ο πρωταγωνιστής σε ό,τι αφορά τα ακίνητα: ο Απόστολος Τζιτζικώστας «έχει μια εντυπωσιακή λίστα ακινήτων», για να δανειστώ τη φράση του Politico, που αναφέρει πως στη σχετική δήλωσή του επισυνάπτει τέσσερις σελίδες με λεπτομερείς περιγραφές της ιδιοκτησίας του επί 16 διαμερισμάτων, 655.463 τετραγωνικών μέτρων γης, έξι καταστημάτων και αρκετών γκαράζ και αποθηκών. Ελληνες αξιωματούχοι σχολίαζαν σε σχετικό δημοσίευμα ότι αυτό είναι επόμενο, καθώς η οικογένεια Τζιτζικώστα είναι από τις πλουσιότερες της Βόρειας Ελλάδας.

Ενστάσεις και… ξεψειρίσματα

Το πρόβλημα που εκφράστηκε, ωστόσο, μέσα στην αρμόδια επιτροπή που ελέγχει τις δηλώσεις αυτές είναι ότι το χαρτοφυλάκιό του περιέχει και την αρμοδιότητα του τουρισμού. Συνεπώς, σύμφωνα με ευρωβουλευτή-μέλος της επιτροπής JURI, δημιουργείται το ερώτημα αν είναι σωστό να λαμβάνει αποφάσεις που μπορεί να επηρεάζουν την αξία των ακινήτων του. Ναι, σε εμάς εδώ αυτά μπορεί να φαίνονται ψιλά γράμματα αλλά στην Εσπερία ευτυχώς τα ελέγχουν αυστηρά, όπως έχουμε δει και σε δεκάδες άλλες περιπτώσεις επιτρόπων όλα τα προηγούμενα χρόνια. Κατά τα λοιπά, ο Τζιτζικώστας δήλωσε μετοχές με αξία που ξεπερνά τις 200.000 ευρώ σε διάφορες επιχειρήσεις, όπως επίσης και αγροτικές ενισχύσεις ύψους 18.116 ευρώ από την ΚΑΠ.

Ο Βέμπερ πήρε

το όπλο του

Μιας και είμαστε στις Βρυξέλλες να πούμε ότι ο πόλεμος μεταξύ του Μάνφρεντ Βέμπερ και του Θανάση Μπακόλα μαίνεται άσβεστος. Και η τελευταία εξέλιξη δείχνει ότι ο πρόεδρος του ΕΛΚ αποφάσισε να πριονίσει την καρέκλα του έλληνα γενικού γραμματέα και από χρόνια συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ανακοίνωσε, λοιπόν, μια σειρά αποφάσεων που περιορίζουν σημαντικά τις αρμοδιότητες του Μπακόλα. Σύμφωνα με αυτές, ενώ ο Μπακόλας είχε, εκ της θέσεώς του, τη βασική αρμοδιότητα της διαχείρισης των οικονομικών του ευρωκόμματος, πλέον θα οφείλει να συνεργάζεται και με τα υπόλοιπα στελέχη της γραμματείας και με τον Βέμπερ και με τον εκλεκτό του, τον ταμία του ΕΛΚ, Φρανσουά-Ξαβιέ Μπελαμί. Ενώ θα υπάρξει και «ενδελεχής αξιολόγηση» του προσωπικού στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, από τον Μπελαμί και την αντιπρόεδρο του ΕΛΚ Μαρίγια Γκάμπριελ, και όχι τον Μπακόλα που ήταν, ως σήμερα, συνήθως υπεύθυνος για θέματα ανθρώπινου δυναμικού, ενώ για να κάνει προσλήψεις θα πρέπει να παίρνει και το ΟΚ του Βέμπερ. Κοινώς, ο Βέμπερ πήρε το όπλο του και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε στη συνέχεια αν θα αλλάξει κάτι στη σχέση του ΕΛΚ με τη ΝΔ του Μητσοτάκη…