Ζητούν ενημέρωση για καταφύγια πολίτες, εκατοντάδες τηλεφωνήματα. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε (pics)

Δεν σταματούν να χτυπούν τα τηλέφωνα από ανήσυχους πολίτες στην Πολιτική Άμυνα ζητώντας ενημέρωση για τα καταφύγια – Τι λέει στην Cyprus Times ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Άμυνας, Παναγιώτης Λιασίδης

Της Άντρης Θρασυβούλου

Εκατοντάδες τηλεφωνήματα δέχονται καθημερινά οι λειτουργοί της Πολιτικής Άμυνας από Κύπριους πολίτες οι οποίοι επικοινωνούν ζητώντας πληροφόρηση σχετικά με τα πλησιέστερα προς αυτούς καταφύγια. Αυτό ανέφερε μιλώντας στη Cyprus Times, ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Άμυνας Παναγιώτης Λιασίδης, σημειώνοντας πως οι γραμμές στην Υπηρεσία είναι υπερφορτωμένες, συστήνοντας στους πολίτες να αφήνουν το τηλέφωνο τους σε περίπτωση που η κλήση δεν απαντηθεί από λειτουργό αλλά από τον τηλεφωνητή ώστε να μπορούν οι λειτουργοί να επικοινωνήσουν στη συνέχεια μαζί τους.

Η ανησυχία των πολιτών με φόντο τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έχει κορυφωθεί, ωστόσο ο κ. Λιασίδης τονίζει πως θα πρέπει να παραμένουμε ψύχραιμοι, προσθέτοντας πως η Πολιτική Άμυνα είναι στη διάθεση του κοινού με στόχο για την ενημέρωση του. Εξηγώντας πάντως, τον λόγο για τον οποίο δεν υπάρχει αναρτημένη λίστα με τα καταφύγια ατην Κύπρο τα οποία φθάνουν συνολικά τα 2200 παγκύπρια.

«Oι συνάδελφοι έχουν κατάλογο με όλα τα καταφύγια. Πρόκειται για ευαίσθητες πληροφορίες και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προστατεύσουμε τους πολίτες μας». Σύμφωνα με τον κ. Λιασίδη, υπάρχει μια σκέψη να υπάρχει τρόπος να βάζει ο πολίτης σε ένα σύστημα τα στοιχεία του και να του βγάζει το πλησιέστερο καταφύγιο».

Η διαδικασία ενημέρωσης

Σε περίπτωση λοιπόν που ένας πολίτης ενδιαφέρεται για να εντοπίσει τα πλησιέστερα του καταφύγια μπορεί να επικοινωνήσει με το τηλεφωνικό κέντρο στα τηλέφωνο επικοινωνίας: 22403452  /450. 

Αυτό που θα πρέπει να παραχωρήσει ο πολίτης ώστε να λάβει την ενημέρωση από τον λειτουργό του τηλεφωνικού κέντρου είναι η διεύθυνση της οικίας του.

Προσπάθεια αύξησης καταφυγίων

Τα καταφύγια που υπάρχουν σήμερα παγκύπρια καλύπτουν μόνο το 30% του πληθυσμού. Πρόθεση όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Άμυνας είναι να αυξηθούν ώστε να καλύψουν ποσοστό πληθυσμού κατά 70% το οποίο είναι το ενδεδειγμένο παγκοσμίως. Όπως εξηγεί ο κ. Λιασίδης δεν ενδείκνυται να φθάνει την κάλυψη σε ποσοστό 100% καθώς το 30% αφορά ουσιώδεις υπηρεσίες όπως νοσηλευτές, ιατρούς και στρατό που εξαιρούνται.

Η Αρχιεπισκοπή αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση των καταφυγίων. Όπως αναφέρει ο κ. Λιασίδης, βρίσκεται σε συνεννόηση με τις Μητροπόλεις ώστε να εξευρεθούν επιπλέον χώροι που θα αξιολογηθούν από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών.

Τα καταφύγια βρίσκονται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές ενώ σε όσους κατοικούν στην ύπαιθρο συστήνεται σε περίπτωση που χρειαστεί να βρουν χώρο προστασίας σε υπόγειο.Οι τρεις κατηγορίες καταφυγίων είναι τα ιδιωτικά, τα κοινοτικά και τα δημόσια που είναι τα μεγαλύτερα σε μέγεθος.

Φωτογραφίες από καταφύγια στην Κύπρο: