Μέσω Κύπρου η Qantas θα μεταφέρει δωρεάν στην Αυστραλία 500 Αυστραλούς που βρίσκονται στο Λίβανο

Η υπουργός Εξωτερικών, Penny Wong, έκανε γνωστό ότι η Qantas θα διαθέσει δωρεάν δυο αεροσκάφη της για να μεταφέρουν Αυστραλούς πολίτες πίσω στην Αυστραλία.
Με τις πτήσεις της Qantas εκτιμάται ότι θα μεταφερθούν περίπου 500 άτομα από την Βηρυτό στην Λάρνακα της Κύπρου και από εκεί στο Σίδνεϊ.
Στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων εργασιών της κυβέρνησης Albanese, για την παροχή βοήθειας στους Αυστραλούς που επιθυμούν να αναχωρήσουν από τον Λίβανο, δύο υποστηριζόμενες από την κυβέρνηση πτήσεις τσάρτερ της Qantas που μεταφέρουν έως και 500 επιβάτες, θα αναχωρήσουν το Σάββατο από το αεροδρόμιο της Βηρυτού με προορισμό τη Λάρνακα της Κύπρου» είπε η υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε:
« Συνεχίζεται το έργο της κυβέρνησης με τους εταίρους και τις εμπορικές αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες εξασφάλισαν θέσεις σε αρκετές πτήσεις αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένης μιας καναδικής πτήσης στην οποία επέβαιναν 41 Αυστραλοί.

Για τις επόμενες ημέρες έχουν προγραμματιστεί και άλλες πτήσεις, οι οποίες θα εξαρτηθούν από τη ζήτηση αλλά και αν συνεχίζει να λειτουργεί το αεροδρόμιο της Βηρυτού»

Οι πτήσεις αυτές θα είναι δωρεάν για τους δικαιούχους Αυστραλούς, τους μόνιμους κατοίκους και τα άμεσα μέλη των οικογενειών τους που έχουν δικαίωμα εισόδου στην Αυστραλία. Οι ευάλωτοι επιβάτες θα έχουν προτεραιότητα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε επαφή με τους εγγεγραμμένους Αυστραλούς για να διευκολύνει την αναχώρησή τους και θα συνεχίσει να παρέχει ενημερώσεις στους εγγεγραμμένους Αυστραλούς.

Οι Αυστραλοί που βρίσκονται στο Λίβανο και επιθυμούν να φύγουν θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι έχουν εγγραφεί καλώντας το 24ωρο Προξενικό Κέντρο Έκτακτης Ανάγκης της Αυστραλιανής Κυβέρνησης στο +61 2 6261 3305.

«Το μήνυμά μας προς τους Αυστραλούς στο Λίβανο παραμένει – τώρα είναι η ώρα να φύγουν. Παρακαλείστε να πάρετε την πρώτη διαθέσιμη επιλογή πτήσης. Δεν υπάρχει καμία εγγύηση για τις προτιμώμενες πτήσεις ή ότι οι πτήσεις αυτές θα συνεχιστούν» είπε η υπουργός Εξωτερικών.

Η κα Wong κάλεσε τους 1.700 Αυστραλούς και τα άμεσα μέλη των οικογενειών τους που είναι εγγεγραμμένοι στον σχετικό κατάλογο «κρίσεων» του Υπουργείου Εξωτερικών και Εμπορίου (DFAT) να εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία για να εγκαταλείψουν τον Λίβανο.
«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αποκαλούν τον Λίβανο σπίτι τους, άνθρωποι που έχουν αυστραλιανή υπηκοότητα, αλλά διαμένουν στον Λίβανο και αισθάνονται πολύ διχασμένοι (για το αν θα φύγουν) … Τώρα δεν είναι η ώρα να περιμένετε και να δείτε (τι θα γίνει), τώρα είναι η ώρα να φύγετε», επισήμανε η ΥΠΕΞ.
«Ανησυχούμε πολύ για την κλιμάκωση της κατάστασης. Εάν κλείσει το αεροδρόμιο της Βηρυτού, οι επιλογές για αναχώρηση γίνονται ακόμη λιγότερες», πρόσθεσε.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προτρέπει τους Αυστραλούς να εγκαταλείψουν τον Λίβανο εδώ και μήνες, καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση έχει μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ.
Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 15.000 Αυστραλοί πολίτες παραμένουν στο Λίβανο, αλλά ο πραγματικός αριθμός μπορεί να φτάσει και τους 30.000, αλλά μόλις 1.700 έχουν δηλώσει ενδιαφέρον να φύγουν στη σχετική «πύλη» του ΥΠΕΞ (https://crisis.dfat.gov.au/crisisportal/s/).

 

The post Μέσω Κύπρου η Qantas θα μεταφέρει δωρεάν στην Αυστραλία 500 Αυστραλούς που βρίσκονται στο Λίβανο appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.