Ο Μιλέι αντέγραψε μέρος της ομιλίας του στον ΟΗΕ από… το σίριαλ West Wing (video)

Λέξη προς λέξη »ξεσήκωσε» ο δεξιός πολιτικός τα λόγια του φανταστικού Δημοκρατικού πρόεδρου που υποδύθηκε ο Μάρτιν Σιν – Ποιος είναι ο ένοχος για την λογοκλοπή;

Μέρος της ομιλίας του προέδρου της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ήταν στην πραγματικότητα αντιγραμμένο από το αμερικανικό πολιτικό σίριαλ The West Wing που ασχολείται με τα παρασκήνια του Λευκού Οίκου.

«Μοιάζει με παραμύθι, αλλά δεν είναι», έγραψε την Παρασκευή (4/10) η αριστερή εφημερίδα Página 12 που υποστηρίζει ότι ο Μιλέι «αντέγραψε λέξη προς λέξη» έναν μονόλογο του φανταστικού προέδρου της τηλεοπτικής σειράς, Τζοσάια Μπάρτλετ.

Προ ημερών πολιτικός σχολιαστής στην La Nación είχε παρατηρήσει τις εξαιρετικές ομοιότητες μεταξύ μέρους της ομιλίας του Μιλέι και του μονολόγου του Μπάρτλετ που είχε υποδυθεί ο Μάρτιν Σιν.

«Ένοχος» για αυτή την ομοιότητα, όπως γράφει ο Guardian, είναι ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής του Μίλεϊ, ο Σαντιάγο Καπούτο που έχει παρακολουθήσει ολόκληρο το West Wing πετά με εννιά φορές.

Από πολλούς παρατηρητές δεν ξέφυγε, πάντως, η ειρωνεία της επιλογής του Μίλεϊ. Ένας δεξιός πολιτικός με δεσμούς με τον Ντόναλντ Τραμπ, τον Έλον Μασκ, τον Ζαΐρ Μπολσονάρου και τον Βίκτορ Όρμπαν- αντιγράφει από έναν φανταστικό πρόεδρο των Δημοκρατικών…

Τι είπε ο Μιλέι και ο «πρόεδρος» Μπάρτλετ

Ο Μιλέι είχε πει, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του: «Πιστεύουμε στην υπεράσπιση κάθε ζωής. Πιστεύουμε στην υπεράσπιση της περιουσίας του καθενός. Πιστεύουμε στην ελευθερία του λόγου για όλους. Πιστεύουμε στην ελευθερία της λατρείας για όλους. Πιστεύουμε στην ελευθερία του εμπορίου για όλους … Και επειδή σε αυτούς τους καιρούς ό,τι συμβαίνει σε μια χώρα έχει γρήγορα αντίκτυπο και σε άλλες, πιστεύουμε ότι όλοι οι άνθρωποι πρέπει να ζουν ελεύθεροι από τυραννία και καταπίεση, είτε με τη μορφή πολιτικής καταπίεσης, είτε με τη μορφή οικονομικής δουλείας, είτε με τη μορφή θρησκευτικού φανατισμού. Αυτή η θεμελιώδης ιδέα δεν πρέπει να είναι απλώς λόγια – πρέπει να υποστηρίζεται από πράξεις: διπλωματικά, οικονομικά και υλικά».

Στο 15ο επεισοδίου της τέταρτης σεζόν, ο Μπάρτλετ έλεγε στο προσωπικό του: «Είμαστε υπέρ της ελευθερίας του λόγου παντού. Είμαστε υπέρ της ελευθερίας της λατρείας παντού. Είμαστε υπέρ της ελευθερίας της μάθησης … για όλους. Και επειδή στην εποχή μας, μπορείς να φτιάξεις μια βόμβα στη χώρα σου και να τη φέρεις στη χώρα μου, το τι συμβαίνει στη χώρα σου είναι σε μεγάλο βαθμό δική μου δουλειά. Και έτσι είμαστε υπέρ της ελευθερίας από την τυραννία, παντού, είτε με τον μανδύα της πολιτικής καταπίεσης … είτε της οικονομικής δουλείας … είτε του θρησκευτικού φανατισμού … Αυτή η πιο θεμελιώδης ιδέα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την υποστήριξή μας. Πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη δύναμή μας: διπλωματικά, οικονομικά, υλικά».

Πηγή: protothema.gr