Σκοπός μας να εγκύψουμε στα θέματα ευημερίας ζώων, λέει η Επ. Περιβάλλοντος

Σκοπός μας να εγκύψουμε στα θέματα ευημερίας ζώων, λέει η Επ. Περιβάλλοντος – Το μήνυμά της για την  Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

Σκοπός μας είναι να εγκύψουμε αποφασιστικά στα θέματα ευημερίας των ζώων, αναφέρει η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Αντωνία Θεοδοσίου, σε ανακοίνωση σχετικά με τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της, προσθέτοντας ότι αποδέχεται «με αίσθηση ευθύνης» τη διεύρυνση των όρων εντολής της με την προσθήκη της παραμέτρου της ευημερίας των ζώων.

Εν συνεχεία, η κ. Θεοδοσίου εκφράζει ιδιαίτερη χαρά για το «ότι η απόφαση αυτή εκφράζει έμπρακτα τη βούληση του Προέδρου Χριστοδουλίδη για ενίσχυση της εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου πλαισίου προστασίας και ευημερίας των ζώων, όπως εξάλλου προνοείται στο Πρόγραμμα Διακυβέρνησης».

«Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων μάς υπενθυμίζει την ευθύνη που έχουμε όλοι απέναντι στα ζώα και τη σημασία της διασφάλισης της προστασίας και ευημερίας τους. Υπάρχουν πολλά ανοιχτά κεφάλαια, δυσεπίλυτα προβλήματα και πολλά θέματα που χρειάζονται την προσοχή μας, και είναι καθήκον μας να τα αντιμετωπίσουμε μεθοδικά και αποτελεσματικά», υποδεικνύει.

«Από την ημέρα του διορισμού μου ως Επίτροπος Περιβάλλοντος τον περασμένο Ιανουάριο, τόσο εγώ προσωπικά, αλλά και το προσωπικό στο Γραφείο μου, έχουμε εγκύψει αποφασιστικά και με αφοσίωση στα ζητήματα του περιβάλλοντος. Σκοπός μας είναι να ακολουθήσουμε την ίδια προσέγγιση και στην αντιμετώπιση των ζητημάτων ευημερίας των ζώων», τονίζει η Επίτροπος Περιβάλλοντος.

«Εξάλλου, οι άνθρωποι, τα ζώα, η φύση, το κτιστό και άυλο περιβάλλον, οι φυσικοί πόροι, τα οικοσυστήματα, αποτελούν όλα ως σύνολο το περιβάλλον μας. Αυτές οι σχέσεις αλληλεπίδρασης και αρμονικής συνύπαρξης είναι εκείνες που διαμορφώνουν την ισορροπία και είναι σημαντικές για τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος, την ευημερία και την ποιότητα ζωής μας», υπογραμμίζει η κ. Θεοδοσίου.

Αναφέρει πως στο πλαίσιο διεύρυνσης των αρμοδιοτήτων τού Γραφείου της, αυτό σκοπεύει να προβεί «στις απαραίτητες ενέργειες για καταρτισμό εθνικής στρατηγικής για την ευημερία των ζώων, η οποία να περιλαμβάνει σαφείς προτεραιότητες, μέτρα και στόχους, με έμφαση στην προστασία τόσο των κατοικίδιων όσο και των αδέσποτων και εγκαταλειμμένων ζώων, σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και φορείς».

Επισημαίνει, ακόμη, ότι το Γραφείο της σκοπεύει να ενισχύσει «τον συντονισμό μεταξύ των αρμόδιων Υπηρεσιών και φορέων, ώστε να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή των υφιστάμενων νομοθεσιών, αλλά και να εντοπιστούν τυχόν κενά που απαιτούν βελτίωση».

Μέσω και της αύξησης της χορηγίας προς τις εγγεγραμμένες φιλοζωικές οργανώσεις, όπως έχει εξαγγείλει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, η κ. Θεοδοσίου σημειώνει ότι το Γραφείο της σκοπεύει να παράσχει «περαιτέρω στήριξη και συνεργασία στις δραστηριότητες και τις υπηρεσίες που προσφέρουν, αναγνωρίζοντας τον ρόλο τους στη φροντίδα και την προστασία των ζώων».

Επίσης σκοπεύουν να εξετάσουν τρόπους, σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και την τοπική αυτοδιοίκηση, για υποστήριξη του έργου της Αστυνομίας των Ζώων, ώστε μέσω εντατικοποίησης των ελέγχων και αυστηρής τήρησης των κανονισμών να διασφαλίζεται η αποτελεσματική προστασία των ζώων.

Επιπρόσθετα αναφέρει ότι το Γραφείο της σκοπεύει να προχωρήσει στην προώθηση της δημιουργίας περιφερειακών καταφυγίων για αδέσποτα και εγκαταλειμμένα ζώα και, περαιτέρω, να διερευνήσει τρόπους βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης στα υφιστάμενα, καθώς και να εξετάσει το θέμα διατήρησης άγριων ζώων και των συνθηκών κράτησης και διαβίωσής τους.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος επισημαίνει ότι το Γραφείο της σκοπεύει να εξετάσει τρόπους για ενίσχυση του ετήσιου προγράμματος στείρωσης αδέσποτων και εγκαταλειμμένων γάτων και προώθησης αντίστοιχου προγράμματος για στείρωση σκύλων, για να ενισχύσει την καλλιέργεια της απαραίτητης φιλοζωικής κουλτούρας και σεβασμού, καθώς και για να δημιουργήσει πλαίσιο διαβούλευσης με τους πολίτες και τις οργανώσεις προστασίας των ζώων, ώστε οι απόψεις τους να ενσωματώνονται στη διαμόρφωση στρατηγικής και πολιτικών.

«Βεβαίως, η συνεργασία και οι συνέργειες με όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες, τους φορείς, καθώς και τους πολίτες, θα είναι βασικός πυλώνας των προσπαθειών μας. Στόχος μας είναι να θέσουμε τις βάσεις για επιτυχή εφαρμογή του πλαισίου προστασίας που προάγει την ευημερία των ζώων με ουσιαστικό τρόπο», τονίζει.

«Η προσπάθειά μας σαφώς δεν σταματά στα πιο πάνω. Αυτά αποτελούν μόνο την αρχή της προσέγγισής μας για τη διασφάλιση της εφαρμογής των υφιστάμενων νομοθεσιών, και την αναθεώρηση και βελτίωσή τους όπου χρειάζεται, προωθώντας την αρμονική συνύπαρξη μεταξύ ανθρώπων, φύσης και ζώων, σε ένα υγιές και βιώσιμο περιβάλλον», καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ