Δημοσκόπηση: Κοινωνική δυσαρέσκεια, κυβερνητική φθορά, κατρακύλα ΣΥΡΙΖΑ και άνοδος ΠΑΣΟΚ

Μια δυσαρεστημένη κοινωνία στέλνει σαφή μηνύματα αποδοκιμασίας της ΝΔ, που καταγραφεί εκλογική φθορά, την ώρα που εντείνεται το κόστος από κρίση του ΣΥΡΙΖΑ, με το ΠΑΣΟΚ να δείχνει να είναι σαφώς κερδισμένο από τη συνθήκη που διαμορφώνεται. Αυτά είναι τα βασικά μηνύματα που προκύπτουν από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega που παρουσιάστηκε στο βραδινό δελτίο της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου.

Πάνω από τα δύο τρίτα θεωρούν ότι τα πράγματα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση

Με το 69% των ερωτηθέντων να θεωρούν ότι τα πράγματα πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση, είναι σαφές ότι έχουμε να κάνουμε με μια βαθιά δυσαρεστημένη κοινωνία. Την ίδια ώρα το ποσοστό όσων απαντούν ότι τα πράγματα πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση υποχωρεί στο 25% (όταν τις παραμονές των ευρωεκλογών ήταν στο 33%), δηλαδή κάτω και από την επιρροή της κυβερνητικής παράταξης.

Όμως, εάν η κοινωνία είναι δυσαρεστημένη με την κυβέρνηση, σε ποσοστό 67%, με μόνο 26% θετικές γνώμες, δηλαδή και πάλι αρκετά κάτω από τα εκλογικά αποτελέσματα της ΝΔ, είναι εντυπωσιακό το ύψος της δυσαρέσκειας για τον ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση. Το 90% έχει αρνητική γνώμη και μόλις το 6% έχει, θετική, δηλαδή κάτω ακόμη και από την τρέχουσα χαμηλή πρόθεση ψήφου. Είναι ενδεικτικό ότι τον περασμένο Μάιο ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε ακόμη να έχει 14% θετικές γνώμες για τον τόπο που κάνει αντιπολίτευση.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι και το ΠΑΣΟΚ έχει καταφέρει ακόμη να πείσει ότι αποτελεί την αξιόπιστη δύναμη αντιπολίτευσης. Απλώς τα πάει καλύτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ως αποτέλεσμα το 73% των ερωτηθέντων έχει αρνητική γνώμη για την αντιπολίτευση και μόνο το 19% έχει θετική.

Πρόθεση ψήφου

Η Νέα Δημοκρατία υποχωρεί στο 22,4%, αποτυπώνοντας το βάθος μιας πραγματικής φθοράς της, ως αποτέλεσμα μιας εντεινόμενης κοινωνικής δυσαρέσκειας που πυρήνα της έχει τα ζητήματα κόστους ζωής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να κατρακυλάει σε ποσοστά με την πρόθεση ψήφου να περιορίζεται αυτή τη στιγμή στο 6,5%. Το ΠΑΣΟΚ δείχνει μια ανοδική τάση  και από το 11,8% της προηγούμενης μέτρησης πηγαίνει στο 13,2%. To KKE παραμένει σταθερό στο 8,1%, πάνω από την Ελληνική Λύση στο 7,6%. Η Νίκη κινείται στο 2,6%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 3,6%, η Φωνή της Λογικής στο 3,7%, ενώ το ΜέΡΑ25 υποχωρεί στο 2% και η Νέα Αριστερά μένει σταθερή στο 2,5%.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι μετακινήσεις της ψήφου. Έτσι η ΝΔ έχει τις μεγαλύτερες απώλειες προς ΠΑΣΟΚ, Φωνή Λογικής και Ελληνική Λύση. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σημαντικές απώλειες προς το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, την Πλεύση Ελευθερίας και τη Νέα Αριστερά. Αντίθετα, το ΠΑΣΟΚ έχει – μικρότερες – απώλειες προς τη ΝΔ, η Φωνή της Λογικής και το ΚΚΕ.

Εκτίμηση ψήφου

Η Metron Analysis κάνει μια εκτίμηση ψήφου, που φέρνει τη ΝΔ κάτω από «ψυχολογικό όριο» του 30%, με 29,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη πιο χαμηλά στο 8,4% και την πέμπτη θέση, το ΠΑΣΟΚ με σαφή ανοδική δυναμική στο 17,2%, το ΚΚΕ στην τέταρτη θέση με 10,6%, η Ελληνική Λύση στο 9,9%, η Νίκη στο 3,4%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 4,6%, το ΜέΡΑ25 κάτω από το όριο του 3% και η Νέα Αριστερά ελαφρά πάνω από το όριο στο 3,2% και η Φωνή της Λογικής στο 4,8%.

Όλα αυτά δείχνουν ότι πλέον η κυβέρνηση έχει και πολιτική και εκλογική φθορά, που την κάνουν να υποχωρεί σε ποσοστά που ακόμη και με συνθήκες πρωτιάς απέχουν πολύ της αυτοδυναμίας εάν είχαμε εκλογές τώρα.

Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ δείχνει να βγαίνει κερδισμένο, με την εκλογική διαδικασία για την νέα ηγεσία να αποτελεί τελικά και διαδικασία συσπείρωσης, ιδίως σε αντιδιαστολή με την πιο κρισιακή εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια στιγμή το ΚΚΕ δείχνει να κατοχυρώνει μια αρκετά στιβαρή θέση, υποδεχόμενο ένα μέρος της κοινωνικής δυσαρέσκειας.

Και βέβαια, είναι σαφές ότι υπάρχει πια ένας ισχυρός ακροδεξιός πόλος, η εκλογική επιρροή του οποίου αυτή τη στιγμή αποτιμάται από την Metron Analysis ένα άθροισμα κοντά στο 20%.

Ισχυρή υποστήριξη για ένα νέο κόμμα «αριστερά του κέντρου»

Ως προς το εάν υπάρχει χώρος για ένα νέο κόμμα, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι ένα ποσοστό 40% πιστεύει ότι υπάρχει χώρος για ένα καινούργιο κόμμα, και η μεγάλη πλειοψηφία εκτιμά ότι αυτό πρέπει να είναι αριστερότερα της ΝΔ. Αυτό κυρίως εκφράζεται ως ανάγκη σε όσους είναι στα αριστερά, κάτι που αποτυπώνει και τα αποτελέσματα από την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στα δεξιά, πράγμα που σημαίνει ότι η δυναμική που αποτυπώνεται στην ψήφο στα ακροδεξιά σχήματα αυτή τη στιγμή δεν εκφράζεται από αυτά, αλλά θα αναζητούσε ένα νέο σχηματισμό.

Πώς βλέπει η κοινωνία την αποπομπή Κασσελάκη

Η δημοσκόπηση εξετάζει και το πώς βλέπει η κοινωνία την αποπομπή του Στέφανου Κασσελάκη από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Η επιλογή αυτή σίγουρα διχάζει. Όμως, εάν στο σύνολο των ερωτώμενων υπάρχει ένα προβάδισμα της απάντηση ότι ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση (51% έναντι 38% σε λάθος), στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ το προβάθισμα είναι στην απάντηση στη λάθος κατεύθυνση (51%) έναντι όσων λένε στη σωστή (42%).

Παρόλα αυτά η απάντηση ότι πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να εκλέξει έναν νέο ηγέτη είναι σαφώς πλειοψηφική τόσο στο σύνολο των ερωτώμενων (69%) όσο και στο σύνολο των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (56%). Μένει να δούμε εάν αυτό θα αποτυπωθεί και στον εκλογικό συσχετισμό στη διαδικασία εκλογής της νέας ηγεσίας.