Πολλά χρήματα, λίγα γκολ

Φώτης Ιωαννίδης, 414 λεπτά συμμετοχής στο πρωτάθλημα, μηδέν γκολ. Τάσος Μπακασέτας, 298 λεπτά συμμετοχής στο πρωτάθλημα, μηδέν γκολ. Φακούντο Πελίστρι, 277 λεπτά συμμετοχής στο πρωτάθλημα, μηδέν γκολ. Ντάνιελ Μαντσίνι, 194 λεπτά συμμετοχής, μηδέν γκολ. Εχει εξήγηση αυτό που του συμβαίνει του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα στις πρώτες έξι αγωνιστικές. Εχει εξήγηση το δύο νίκες σε έξι παιχνίδια. Και φυσικά έχει εξήγηση το μόλις έξι γκολ σε αυτές τις έξι αγωνιστικές. Ο Παναθηναϊκός έχει αυτή τη στιγμή περισσότερα γκολ μονάχα από τους Βόλο, Λεβαδειακό, Καλλιθέα (έχουν από τέσσερα), Λαμία και Αστέρα Τρίπολης (έχουν από πέντε). Εχει τον ίδιο αριθμό γκολ με τον Παναιτωλικό, λιγότερα από ΟΦΗ, Ατρόμητο, Αρη και τον προτελευταίο Πανσερραϊκό (έχει σημειώσει 7 γκολ). Οσο για τους υπόλοιπους ανταγωνιστές του τίτλου; ΑΕΚ και ΠΑΟΚ έχουν σημειώσει από 11 γκολ, ενώ ο Ολυμπιακός έχει δέκα τέρματα.

Καμία απόσβεση

Ο Παναθηναϊκός πληρώνει πανάκριβα, αλλά έως τώρα δεν κάνει απόσβεση. Δεν υπάρχει, δηλαδή, ισορροπία στη σχέση τιμής/προσφοράς μέσα στο παιχνίδι του όσον αφορά το ελληνικό πρωτάθλημα. Και αυτό του κοστίζει σε βαθμούς και τον φέρνει αυτή τη στιγμή, παραμονές ενός μεγάλου ντέρμπι όπως αυτό με τον Ολυμπιακό, στην όγδοη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Ισόβαθμο στους οχτώ βαθμούς με Παναιτωλικό, Ατρόμητο, ΟΦΗ αλλά κάτω απ’ αυτούς τυπικά λόγω αυτού ακριβώς που περιγράφουμε. Του goal average και – κυρίως – των τερμάτων που έχει πετύχει. Ή που δεν έχουν πετύχει αυτοί που πρέπει και που πληρώνονται γι’ αυτό.

Μοναδικός που αυτή τη στιγμή στέκεται στο ύψος των περιστάσεων όσον αφορά το σκοράρισμα είναι ο Τετέ. Ο ακριβοπληρωμένος βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός έχει πετύχει δύο τέρματα, ένα απέναντι στην Καλλιθέα που ισοφάρισε σε 2-2 και ένα απέναντι στον Πανσερραϊκό με το οποίο άνοιξε το σκορ. Πρώτος σκόρερ αυτή τη στιγμή για τους Πράσινους είναι ο Τζούρισιτς, μη αναμενόμενο όνομα δηλαδή και με λιγότερο χρόνο συμμετοχής από πολλούς, αλλά με συμμετοχή και στα έξι ματς πρωταθλήματος. 274 λεπτά, τρία γκολ για τον Σέρβο, που σημείωσε δύο με τον Πανσερραϊκό και χάρισε τη νίκη και ένα στο 2-2 με την Καλλιθέα.

Στη στρατόσφαιρα

Αυτή τη στιγμή, βάσει transfermarkt, το ρόστερ του Παναθηναϊκού κοστίζει περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ. Ο Φώτης Ιωαννίδης έχει δει την τιμή του να εκτοξεύεται στα 18 εκατομμύρια, ο Πελίστρι βάσει πάντα του transfermarkt κοστίζει δέκα εκατομμύρια και ο Τάσος Μπακασέτας έχει αξία πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Συνολικά περισσότερα από τριάντα εκατομμύρια, για την ακρίβεια 33 εκατομμύρια ευρώ. Ή καλύτερα περίπου το 1/3 της χρηματιστηριακής αξίας του ρόστερ του Παναθηναϊκού από μεσοεπιθετικούς που περιμένει γκολ, αλλά δεν έχει βρει έως τώρα ούτε ένα στο πρωτάθλημα. Τα γκολ κοστίζουν ακριβά, όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης τα… πληρώνει για να τα βρει, αλλά στον Παναθηναϊκό έως τώρα δεν έχουν καταφέρει να τα βρουν από τους παίκτες που περιμένουν. Και αυτό αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τον Ντιέγκο Αλόνσο, που έχει κι εκείνος προφανώς ευθύνη που δεν έχει εκμεταλλευτεί τα «όπλα» που έχει στη φαρέτρα του.

Ενδιαφέρον έχει να δούμε και τις τελικές προσπάθειες του κάθε ποδοσφαιριστή στα έως τώρα παιχνίδια πρωταθλήματος του Παναθηναϊκού. Ο Φώτης Ιωαννίδης, που θεωρείται το νούμερο ένα επιθετικό «όπλο» των Πράσινων και κοστολογείται περισσότερο από κάθε άλλον ποδοσφαιριστή του ρόστερ, έχει δέκα τελικές προσπάθειες σε πέντε ματς. Που σημαίνει δύο τελικές ανά παιχνίδι κατά μέσο όρο, αριθμός πολύ μικρός για έναν σέντερ φορ. Ιδιο αριθμό τελικών προσπαθειών έχει και ο Τάσος Μπακασέτας, δέκα και εκείνος με ένα ματς περισσότερο από τον Ιωαννίδη. Πολύ χαμηλά είναι ο Πελίστρι, με μόλις τρεις τελικές προσπάθειες σε πέντε αναμετρήσεις, ενώ πρώτος με διαφορά στη λίστα είναι ο Τετέ: 18 τελικές προσπάθειες (τρεις κατά μέσο όρο ανά ματς) και δύο γκολ, που σημαίνει ένα τέρμα ανά εννιά τελικές προσπάθειες. Το… εντυπωσιακό είναι ότι ο Αντράζ Σπόραρ, που αυτή τη στιγμή θεωρείται ο τρίτος επιθετικός στην ιεραρχία του Αλόνσο, έχει μία τελική και ένα γκολ: αυτό στο ματς με τον Λεβαδειακό. Ο πιο αποτελσματικός ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού έως τώρα στο πρωτάθλημα είναι και ο πρώτος του σκόρερ, δηλαδή ο Φίλιπ Τζούρισιτς. Εχει χρειαστεί μόλις οχτώ τελικές προσπάθειες για να σημειώσει τρία γκολ.

Αν το δούμε συνολικά, ο Παναθηναϊκός είναι τέταρτος στις τελικές προσπάθειες με 78, πολύ πίσω από ΑΕΚ και Ολυμπιακό (107 και 104 αντίστοιχα) και λίγο πίσω από τον ΠΑΟΚ που έχει 89. Είναι επίσης τέταρτος στα σουτ εντός εστίας, δεύτερος στα σουτ εκτός εστίας, ενώ είναι πέμπτος σε ασίστ έχοντας μόλις τέσσερις έως τώρα στο πρωτάθλημα. Πολύ χαμηλά είναι και στα xGoals, δηλαδή στις «καθαρές» ευκαιρίες που δημιουργεί και που θα μπορούσαν να είχαν γίνει γκολ. Ο Παναθηναϊκός έχει xGoals 1,42, όσα δηλαδή έχει και ο Αστέρας Τρίπολης, την ώρα που η ΑΕΚ είναι πρώτη με 1,87, ο Ολυμπιακός δεύτερος με 1,79 και ο ΠΑΟΚ τρίτος με 1,62. Με λίγα λόγια, εκτός από το ότι έχει ελάχιστα γκολ για τα ματς που έχει δώσει, έχει δημιουργήσει και λίγο.