Η πιο δύσκολη μάχη

O Λιούις Χάμιλτον έχει χτίσει μια ονειρεμένη ζωή. O βρετανός πιλότος συνεχίζει να οδηγεί με τις «μπαταρίες» ενός 20χρονου και πραγματοποιεί τα όνειρά του εντός και εκτός πίστας χωρίς δεύτερη σκέψη. Είναι μια μηχανή… αδρεναλίνης και ονειρεύεται ένα πρωτάθλημα με πιλότους από όλο τον κόσμο, με μαύρους που θα έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις δυνατότητες. Μπορεί να αποκτήσει τα πάντα, πανάκριβα σπίτια, αυτοκίνητα εκατομμυρίων ευρώ και να πεταχτεί σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου για καφέ με το ιδιωτικό του σκάφος!

Παρά τη δόξα και τα χρήματα ο Χάμιλτον στην ηλικία των 39 ετών αποκαλύπτει ότι τον κυνηγάει η κατάθλιψη για πολλά χρόνια, από μικρό παιδί, από τότε που δέχτηκε τα ρατσιστικά χτυπήματα στο σχολείο ενώ τον «τσάκισε» ο χωρισμός των γονιών του. Ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής στην F1 μιλώντας στους «Times» ανέφερε πως η ψυχική του υγεία δοκιμάστηκε ήδη από τα 13 του χρόνια, στα πρώτα του βήματα στο μηχανοκίνητο σπορ.

Πιστεύει ότι η πίεση στους αγώνες, από μικρό παιδί, αλλά και οι υποχρεώσεις στο σχολείο – μαζί με το μπούλινγκ που δέχθηκε λόγω του χρώματός του – ήταν οι αιτίες που του δημιούργησαν την κατάθλιψη, ενώ δεν είχε σχεδόν κανέναν στο πλευρό του για να μοιραστεί το πρόβλημά του. «Δεν είχα κανέναν να μιλήσω. Εχω παλέψει με την κατάθλιψη καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μου, από πολύ νεαρή ηλικία».

Και σήμερα

Ο ίδιος τόνισε ότι έχει παλέψει με την ψυχική του υγεία σε πολλές φάσεις της ζωής του, κάτι που το κάνει ακόμη και σήμερα. Θυμάται ότι στα 20 του χρόνια η κατάθλιψη ήταν ακόμη πιο έντονη, ακόμη και όταν κέρδισε τον πρώτο του τίτλο το 2008.

O Χάμιλτον έχει μεγαλώσει σε εργατική συνοικία, με την οικογένεια του να θυσιάζει πολλά για να τον βοηθήσει να τρέξει στα καρτ, όντας ένα πανάκριβο σπορ. «Θυμάμαι ότι δεν είχα καθόλου χρήματα. Θυμάμαι τον κόπο των γονιών μου».

Σήμερα, ο 39χρονος βρίσκεται στην έκτη θέση στην τρέχουσα κατάταξη οδηγών, έχοντας σημειώσει δύο νίκες στη φετινή σεζόν, ενώ αναμένεται να μετακομίσει στη Ferrari το 2025 έπειτα από 12 χρόνια στη Mercedes, ευελπιστώντας να κατακτήσει τον όγδοο τίτλο του που τόσο πολύ επιθυμεί.

Σε ερώτηση αν έχει ζητήσει την υποστήριξη ψυχολόγου ή θεραπευτή, ο ίδιος είπε ότι το έχει κάνει αλλά δεν τον βοήθησε σημαντικά στο παρελθόν και ότι σήμερα αναζητά κάποιον να τον στηρίξει. Το 2020, την περίοδο του κορωνοϊού, η κατάθλιψη τον ανάγκασε, όπως είπε, να ξυπνάει πέντε το πρωί και να κάνει διαλογισμό! Οπως ανέφερε, αυτό του έκανε πολύ καλό και το συστήνει αφού ο διαλογισμός σού δίνει τη δυνατότητα να έρθεις σε επαφή με τον εαυτό σου, να ανακαλύψεις τα εσωτερικά σου συναισθήματα και να καταλάβεις τι μπορείς να κάνεις πραγματικά.

«Ολοι μαζί»

Το τελευταίο διάστημα ο Χάμιλτον αναφέρεται συχνά και στη λανθασμένη στρατηγική της ομάδας του όπως και στο δύστροπο μονοθέσιο που δεν του κάνει τα χατίρια ώστε να βρίσκεται πιο κοντά στο βάθρο των νικητών: «Είναι δύσκολο να περιγράψω τα συναισθήματα που νιώθω έπειτα από έναν δύσκολο αγώνα. Αυτή η χρονιά είναι μια μεγάλη δοκιμασία για όλους μας και πιέζουμε ολοένα και πιο σκληρά. Δεν τα κάνουμε όλα πάντα σωστά και αυτό έγινε με τη στρατηγική στον τελευταίο αγώνα στη Σιγκαπούρη. Είναι αρκετά εκνευριστικό αλλά είμαστε όλοι μαζί στον αγώνα».