Ανοιχτό ακόμα το παιχνίδι για την επόμενη ημέρα

Κυριακή κοντή γιορτή για τις εσωκομματικές εκλογές ενός κόμματος το οποίο, πάντα μας κράταγε ζωντανό το ενδιαφέρον. Ποιος ξεχνά τις μονομαχίες Σημίτη – Τσοχατζόπουλου, Παπανδρέου – Βενιζέλου όταν κρινόταν και η πρωθυπουργία της χώρας; Στο ΠΑΣΟΚ της κρίσης Βενιζέλος και Γεννηματά ήταν τα αδιαφιλονίκητα φαβορί ώστε να μείνει ζωντανή η παράταξη. Από το 2017 και μετά είδαμε το φαινόμενο να παρουσιάζονται πολλοί υποψήφιοι και το ΠΑΣΟΚ να έχει δυσανάλογα μεγάλη συμμετοχή σε σχέση με την επίδοσή του στις εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ λίγο πριν από τις εκλογές του αλλά και για κάποιους μήνες μετά το 2017 και το 2021 παρουσίαζε μια καθαρή άνοδο των ποσοστών του η οποία, δεν κρατήθηκε στις εθνικές εκλογές που ακολούθησαν. Τώρα για τρίτη φορά παρατηρούμε το ίδιο φαινόμενο χωρίς φυσικά να μπορούμε να προδικάσουμε το ίδιο αποτέλεσμα. Το 2015 το διακύβευμα ήταν η επιβίωση της παράταξης, το 2017 η ένωση των φυλών της, το 2021 η αλλαγή γενιάς. Τώρα μάλλον η τελική διεύρυνση και η εγκαθίδρυση του ΠΑΣΟΚ ως ο μεγάλος κεντροαριστερός πόλος που θα προσπαθήσει να αποτελέσει μια πρόταση εξουσίας απέναντι στη ΝΔ.

Η δυναμική των υποψηφίων

Βλέποντας τις δημοσκοπήσεις μέχρι και τις 2/10/2024, παρατηρούμε πως το παιχνίδι είναι ανοιχτό για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ με τον όποιο πρώτο να μην ξεπερνά το 30% και τον όποιο τέταρτο να λαμβάνει σημαντικά μετρήσιμα ποσοστά. Αρα ένα πρώτο συμπέρασμα, είναι πως οι 4 υποψήφιοι έχουν άλλος περισσότερο άλλος λιγότερο πιθανότητες εισόδου στον 2ο γύρο. Βεβαίως φαίνεται να ξεχωρίζει το δίδυμο Ανδρουλάκης – Δούκας το οποίο σταθερά λαμβάνει σε κάθε μέτρηση άνω το 20% – 25%. Το αποτέλεσμα φυσικά στον 2ο γύρο προϋποθέτει την τελική γνώση των ποσοστών του πρώτου, οπότε μόνο μια αίσθηση μπορεί να υπάρχει τώρα.

Αν κάτι μπορούμε επίσης να κρατήσουμε είναι πως στο κοινό που ψήφισε ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές το 2024, ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται να έχει μεγαλύτερο προβάδισμα, σε σχέση με το κοινό το οποίο θα πάει να ψηφίσει και μπορεί να δείξει ότι το ΠΑΣΟΚ διευρύνεται και μεγαλώνει. Σε αυτό το κοινό, Δούκας και Διαμαντοπούλου έχουν τη μερίδα του λέοντος με τον δήμαρχο Αθήνας να λαμβάνει και σημαντικό ποσοστό στην αρχική κομματική βάση. Ταυτόχρονα ο Παύλος Γερουλάνος κρατά δυνάμεις σε κάθε περίπτωση, ενώ Κατρίνης και Γιαννακοπούλου κινούνται σε χαμηλότερα άλλα όχι αμελητέα ποσοστά.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός πως σε όλες τις έρευνες το αίτημα για αλλαγή ηγεσίας είναι πάντα διπλάσιο (άνω του 60%) από τη θέληση για παραμονή του νυν προέδρου του ΠΑΣΟΚ (λίγο κάτω από το 30%) στη θέση του, κάτι που μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην περίπτωση που στον β’ γύρο είναι ο Ανδρουλάκης. Η συμμετοχή θα κρίνει τα τελικά αποτελέσματα και στο ΠΑΣΟΚ εύχονται να έχουν μεγαλύτερη από το 2021 ώστε το πάλαι ποτέ μεγάλο κίνημα να μπορέσει να αποτελέσει ξανά μια ηγέτιδα δύναμη .

Ο Γιώργος Τράπαλης είναι αναλυτής δεδομένων της Good Affairs