Στ’ άκρα οι μοναχοί με Ησαΐα και Εκκλησία. Κίνδυνος και για αποσχηματισμό

Συνεχίζεται το σήριαλ με τους καθαιρεμένους μοναχούς της Μονής Αββακούμ – Βαριές κατηγορίες κατά πάντων – Κινδυνεύουν με αποσχηματισμό – Θύμωσαν οι Συνοδικοί με τη στάση τους – Απαντά η αστυνομία στα «πυρά» μοναχών – «Καμία ολιγωρία» λέει ο Χρίστος Αντρέου για τις αστυνομικές έρευνες

Δεν λέει να κοπάσει η «θύελλα» μετά την απόφαση καθαίρεσης των μοναχών Νεκτάριου, Πορφύριου και Αββακούμ από το Συνοδικό Δικαστήριο την περασμένη Τετάρτη.

Μπορεί το Συνοδικό Δικαστήριο να επιχείρησε να βάλει τέλος στο εκκλησιαστικό σήριαλ που διήρκησε πέραν των 6 μηνών μετά το ξέσπασα του σκανδάλου τον περασμένο Μάρτιο, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να κλείνει ακόμα οριστικά.

Οι μοναχοί, μαινόμενοι κατά των Συνοδικών, άλλων κληρικών και κυρίως του μητροπολίτη Ησαΐα απασφάλισαν κι έφυγαν «πυροβολώντας» από την Ιερά Αρχιεπισκοπή. Κάνοντας μάλιστα βαρύγδουπες δηλώσεις που προσβάλλουν και την ίδια την εκκλησία.

«Θα τα πούμε με τον Μητροπολίτη Ησαΐα Κυκκώτη στα πολιτικά δικαστήρια και εκεί θα επέλθει η πραγματική δικαιοσύνη» έκαναν λόγο για «ηθική δολοφονία» και ανακοίνωσαν ότι όλα τα τεκταινόμενα θα τα γράψουν σε βιβλίο που θα κυκλοφορήσει με τίτλο «Εκκλησία – Tο κράτος μαφία της Κύπρου» υπέδειξαν μεταξύ άλλων.

Με βαριές κατηγορίες εξαπέλυσαν «πυρά» κατά πάντων, με τις αναφορές τους να πυροδοτούν το ήδη τεταμένο κλίμα. Την ίδια στιγμή άφησαν αιχμές για συγκάλυψη υποθέσεων και εναντίον της απερχόμενης ηγεσίας της Αστυνομίας.

 Πυρά κατά πάντων από τους καθαιρεμένους μοναχούς. «Πέτρα του σκανδάλου ο Ησαΐας» (ΗΧΗΤΙΚΟ)
 Κύβος ερρίφθη! Απόφαση για καθαίρεση μοναχών του Αββακούμ

Κινδυνεύουν με αποσχηματισμό-Θύμωσαν οι Συνοδικοί

Η αντίδραση των μοναχών όπως υπέδειξε εκκλησιαστική πηγή στη Cyprus Times επέφερε σωρεία αρνητικών αντιδράσεων μεταξύ των Συνοδικών, καθώς θεωρούν τη στάση τους, απαράδεκτη και συκοφαντική κατά της εκκλησίας της Κύπρου.

Καλά ενημερωμένη εκκλησιαστική πηγή ανέφερε μάλιστα στη ιστοσελίδα μας πως η Ιερά Σύνοδος μετά την έφεση κατά της απόφασης που προχώρησαν οι καθαιρεμένοι μοναχοί -όπως υποστηρίζει το περιβάλλον τους- πιθανόν να εξετάσει και το σενάριο για αποσχηματισμό τους.

Πάντως, οι μοναχοί προειδοποίησαν με δημοσιοποίηση στοιχείων που όπως ισχυρίζονται «καίνε» τον Ταμασού Ησαΐα, τον ιερομόναχο Βαρνάβα, καθώς και άλλους κληρικούς.

Στοιχεία τα οποία όπως διατείνονται θα θέσουν ενώπιον και του δικαστηρίου. Κάλεσαν μάλιστα τη Σύνοδο να εξετάσει τις καταγγελίες τους, όπως εξέτασε και τις δικές τους ζητώντας δικαιοσύνη και ίση μεταχείριση.

Απαντά η αστυνομία στα «πυρά» μοναχών – Καμία ολιγωρία

Την ίδια ώρα αστυνομία δια του εκπροσώπου τύπου της Χρίστου Αντρέου απαντά στις βολές των μοναχών που την θέλουν, να μην έχει διερευνήσει δικές τους καταγγελίες.

Ο Χρίστος Αντρέου μιλώντας στη Cyprus Times απέρριψε κατηγορηματικά τα όσα ισχυρίζονται οι μοναχοί, λέγοντας πως από την πρώτη στιγμή όλες ανεξαιρέτως οι καταγγελίες διερευνήθηκαν και άλλες συνεχίζουν ακόμη να διερευνώνται ανεξαρτήτως ποιος τις κατήγγειλε. «Η αστυνομία από την πρώτη στιγμή με πάσα σοβαρότητα έλαβε τις καταγγελίες και ξεκίνησε διερεύνηση. Καμία ολιγωρία. Να υπενθυμίσουμε πως ήδη μία υπόθεση έχει καταχωρηθεί, άλλες 9 που έχουν σχέση με την υπόθεση είναι ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας και αναμένονται οδηγίες στις αρχές για περαιτέρω χειρισμό τους. Ενώ, υπέδειξε, πως άλλες καταγγελίες που έγιναν στο τέλος από τους μοναχούς, μεταξύ των οποίον και καταγγελία κατά του Μητροπολίτη, διερευνώνται και βρίσκονται σε τελικό στάδιο».

Υπενθυμίζεται πως πέραν της εκκλησιαστικής πτυχής οι Νεκτάριος και Πορφύριος όπως είναι γνωστό, είναι αντιμέτωποι με 25 συνολικά κατηγορίες για οικονομικά σκάνδαλα, ενώπιον του Κακουργιοδικείου που θα κληθούν να παρουσιαστούν στις 23 Οκτωβρίου.