Αναβίωσε ο αρχαιολογικός χώρος της Ι.Μ.Παναγίας Χρυσογιαλιώτισσας στην Πάφο

Η λειτουργία έγινε εις μνήμην του Αγίου Νικολάου του Ντβάλι

Aναβίωσε χθες ο αρχαιολογικός χώρος της Γεωργιανής Ορθόδοξης Μονής της Παναγίας Χρυσογιαλιώτισσας στο Δάσος της Πάφου, όπου ο Μητροπολίτης Πάφου Τυχικός προέστει της Θείας Λειτουργίας στα ερείπια της μονής.

Η λειτουργία έγινε εις μνήμην του Αγίου Νικολάου του Ντβάλι. O χώρος, πέραν από την αρχαιολογική σημασία και τη συμβολή του στις εκκλησιαστικές σχέσεις της Κύπρου και της Γεωργίας αποτελεί ένα σημαντικό σημείο αναφοράς, φιλίας και συνεργασίας των δύο λαών, αναφέρουν εκπρόσωποι κοινοτήτων που είναι συνδεδεμένοι με την μονή.

Το χώρο ανάσκαψε αρχαιολογική αποστολή του Υπουργείου Πολιτισμού και Προστασίας Μνημείων της Γεωργίας μεταξύ των ετών 2006-2010, σε συνεργασία με το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κύπρου.

Η εκπρόσωπος των Ελληνοποντίων και Γεωργιανών στην Πάφο, Μάγια Καριμπίδη, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως ο χώρος αυτός της μονής, που με τόση επιμέλεια διαμορφώθηκε, οφείλεται «στην αγάπη και το ενδιαφέρον όχι μόνο των αρχαιολόγων από την Κύπρο και τη Γεωργία αλλά και τεχνικών ακόμα και των εθελοντών».

Στη μονή, που βρίσκεται περίπου 5 χιλιόμετρα έξω από το χωριό Γιαλιά της Πάφου, υπάρχει μια ασυνήθιστη βυζαντινή Εκκλησία του 10ου αιώνα, ενώ κατά τις αρχές του 12ου αιώνα μια δεύτερη μικρότερη Εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Γεώργιο προστέθηκε στα βόρεια κτίσματα της Μονής. Περίπου 200 μέτρα από τη Μονή βρίσκεται και το ερειπωμένο εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Ελληνοποντίων «Άγιος Τρύφωνας» κ. Ραούλ Τσαχίδης ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως η ύπαρξη της Μονής αποδεικνύει τις γεωργιανές χριστιανικές ρίζες στην Κύπρο, συμπληρώνοντας πως η Γεωργία και η Κύπρος βρίσκονται πιο κοντά μέσα στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Η Μονή, είπε ο κ. Τσαχίδης, καταστράφηκε αιώνες πριν, όμως η μνήμη της επέζησε μέχρι τον 20ο αιώνα και τελούνταν λειτουργίες μέσα στα χαλάσματα της μέχρι το έτος 1935.

Σήμερα, μετά τις ανασκαφές και τη διαμόρφωση του χώρου, το μοναστήρι σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση και είναι επισκέψιμο χάρη σε μια προστατευτική κατασκευή που καλύπτει τα κτίσματά του.

Πηγή: ΚΥΠΕ