Ολοι χαμένοι

«Υπόθεση Ντιαρά». Καμία σχέση με την  «υπόθεση Μπόσμαν», όσο κι αν προσπαθούν να μας πείσουν οι δικηγόροι του γάλλου βετεράνου ποδοσφαιριστή. Εν τάχει: η πλευρά Ντιαρά υποστηρίζει πως οι παίκτες μπορούν να διακόπτουν όποτε θέλουν το συμβόλαιό τους με τις ομάδες τους όπως συμβαίνει σε οποιονδήποτε εργασιακό χώρο. Οπως μας συνηθίζει τελευταία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (υπόθεση ευρωπαϊκή Σούπερ Λιγκ) κατέληξε σε μία αμφίσημη απόφαση που θυμίζει ξανά Πυθία. «Ναι μεν έχει δίκιο ο Ντιαρά γιατί οι κανόνες της FIFA έρχονται σε αντίθεση με τους κανόνες της ΕΕ, ωστόσο πρέπει να προστατευτούν και οι μικρές ομάδες», είναι μέσες άκρες το σκεπτικό. Η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει και παρά τις κασσάνδρειες προφητείες για κατάρρευση του μεταγραφικού συστήματος μία τέτοια εξέλιξη είναι αδύνατο να συμβεί για πολλούς και σοβαρούς λόγους.

Ο πρώτος και κυριότερος: τα ρόστερ των ομάδων αποτελούν περιουσιακό στοιχείο των κλαμπ. Αν οι παίκτες μπορούν να κουνούν μαντίλι όποτε θέλουν, παύει να ισχύει αυτή η πολύ σημαντική οικονομική συνθήκη.

Τα κλαμπ, κυρίως τα πιο αδύναμα οικονομικά, δεν θα επενδύουν σε ανερχόμενους παίκτες από τη στιγμή που θα γνωρίζουν πως ανά πάσα στιγμή οι νεογιλοί θα αλλάζουν περιβάλλον όταν θα τους μετρούν τα εκατομμύρια. Θα δημιουργηθούν επίσης τα μονοετή συμβόλαια που δεν συμφέρουν τους παίκτες γιατί ουσιαστικά θα υπόκεινται σε συνεχή επαναξιολόγηση. Παράδειγμα: προσφέρει η Ρεάλ Μαδρίτης στον Εμπαπέ 50 εκατ. τον χρόνο για να τον ντύσει στα λευκά. Ο Γάλλος δεν αποδίδει τα προβλεπόμενα. Υπάρχει κανείς που πιστεύει πως την επόμενη σεζόν θα του δώσει τα ίδια χρήματα; Μόνο οι Σαουδάραβες θα το κάνουν για να του φορέσουν ρόμπα. Οι μικρές ομάδες καταφέρνουν να επιβιώνουν από τα ποσά που λαμβάνουν από τις πωλήσεις των ταλέντων τους. Υπάρχουν μάλιστα και τα τροφεία με τα οποία αποζημιώνονται τα κλαμπ που αποτέλεσαν τη μήτρα της ανέλιξής τους. Αν σταματήσει να υφίστανται το συγκεκριμένο καθεστώς όλα τα μικρά κλαμπ θα καταρρεύσουν ή για να επιβιώσουν θα αρχίσουν να χειραγωγούν αγώνες. Οι δικηγόροι του Ντιαρά καλά κάνουν και πανηγυρίζουν. Διαφημίζουν τον εαυτό τους. Ομως δεν δικαιολογείται να το πράττει η FIFPro η οποία προφανώς δεν έχει αντιληφθεί το πόσο κακό θα κάνει μία απόφαση που θα επιτρέπει στους παίκτες να σπάνε τα συμβόλαιά τους κατά το δοκούν. Αν εφαρμοστεί, κάτι που είναι πολύ δύσκολο, τότε θα βγουν όλοι χαμένοι.