Η αξιοπρεπής απασχόληση να μην είναι σύνθημα κενού περιεχομένου, λέει η ΔΕΟΚ

7η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Αξιοπρεπούς Εργασίας – «Διεκδικώντας δίκαιη κατανομή του παγκόσμιου πλούτου υπέρ των πολιτών, των εργαζομένων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων»

Τιμώντας την 7η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Αξιοπρεπούς Εργασίας, η Δημοκρατική Εργατική Ομοσπονδία Κύπρου (ΔΕΟΚ) αναφέρει ότι «η αξιοπρεπής απασχόληση δεν μπορεί να είναι σύνθημα κενού περιεχομένου, ούτε να μένει μόνο σε εύηχα λόγια και θεωρίες αλλά χρειάζονται πράξεις και για να επέλθει το επιθυμητό αποτέλεσμα χρειάζονται διεκδικήσεις, θέσεις, κοινωνικός διάλογος και ενότητα».

Με ανακοίνωσή της «καλεί όλους τους εργαζόμενους και όλες τις εργαζόμενες του τόπου μας, να ενώσουν τη φωνή τους με αυτήν εκατομμυρίων εργαζομένων σε όλο τον κόσμο, αξιώνοντας και διεκδικώντας δίκαιη κατανομή του παγκόσμιου πλούτου υπέρ των πολιτών, των εργαζομένων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων».

Προσθέτει ότι «με ενότητα εργαζομένων και με οργάνωση στα συνδικάτα, θα υπάρξουν τα εχέγγυα για αξιοπρεπή και ασφαλή εργασία».

Όπως αναφέρει η ΔΕΟΚ «δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται και στη χώρα μας καταπάτηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων και απορρύθμιση στην αγορά εργασίας, παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε εκτεταμένη παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων, αύξηση της αδήλωτης εργασίας, δραματική μείωση μισθών και ωφελημάτων, εργασιακή εκμετάλλευση και αύξηση των συνδικαλιστικά απροστάτευτων εργαζομένων».

Λέει ότι «όλα τα πιο πάνω καταδεικνύουν πως η έννοια και οι βασικές αρχές της αξιοπρεπούς απασχόλησης, κάθε άλλο παρά γίνονται σεβαστές. Και μέχρι αυτά να αλλάξουν και να εισέλθουν σε ορθή πορεία, η ΔΕΟΚ θα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων και των διεκδικήσεων».

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της η ΔΕΟΚ «δεσμεύεται όπως συνεχίσει να παλεύει για ίσες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας, για αξιοπρεπή απασχόληση, για την ρύθμιση ενός αποτελεσματικού συστήματος εργασιακών σχέσεων καθώς επίσης και για τη νομική ρύθμιση των συλλογικών συμβάσεων».