Οικολόγοι: Συνεχίζει να απειλείται με αφανισμό η Ανδρολίκου (pics)

Συνεχίζει να απειλείται με αφανισμό η Ανδρολίκου – Στήριξη στην Πρωτοβουλία Επηρεαζομένων Περιοίκων Ανδρολίκου – Ανακοίνωση Κινήματος Οικολόγων Συνεργασίας Πολιτών

Συνεχίζει να απειλείται με αφανισμό η Ανδρολίκου με την πιθανή δημιουργία νέας Λατομικής Ζώνης, αναφέρει σε ανακοίνωση του το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ενώ παράλληλα εκφράζει την πλήρη στήριξή του στην Πρωτοβουλία Επηρεαζομένων Περιοίκων Ανδρολίκου της Επαρχίας Πάφου, η οποία έχει τονίσει την αντίθεσή της στην πιθανή δημιουργία νέας Λατομικής Ζώνης στην κοινότητα Ανδρολίκου.

«Η πρόσφατη προκήρυξη δημόσιας σύμβασης από την Υπηρεσία Μεταλλείων και Λατομείων για την εκπόνηση Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) και Μελέτης Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης (ΜΕΟΑ) μας ανησυχεί ιδιαίτερα, καθώς η περιοχή έχει ήδη υποστεί σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις από τη λειτουργία των λατομικών μονάδων. Η κοινότητα Ανδρολίκου έχει μεγάλη οικολογική και αρχαιολογική αξία, και οι φυσικοί πόροι της δεν πρέπει να θυσιάζονται για εμπορικούς σκοπούς», αναφέρει στην ανακοίνωση του το Κίνημα Οικολόγων.

Στη συνέχεια προσθέτει ότι η κατασκευή και λειτουργία λατομικών και σκυροθραυστικών μονάδων έχει προκαλέσει μη αναστρέψιμες ζημιές στο περιβάλλον, στη βιοποικιλότητα και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων.

«Η αναγνώριση των δικαιωμάτων των κατοίκων της Ανδρολίκου, οι οποίοι είναι νόμιμοι ιδιοκτήτες και χρήστες γης, είναι επιτακτική. Η γνώμη τους πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Η μη εξέταση εναλλακτικών επιλογών για την κάλυψη των λατομικών αναγκών της περιοχής είναι απαράδεκτη. Πρέπει να προταθούν βιώσιμες λύσεις που να προστατεύουν την περιβαλλοντική και πολιτιστική κληρονομιά της Ανδρολίκου».

Επιπλέον, υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεση αποκατάσταση του περιβάλλοντος και του τοπίου της περιοχής, προκειμένου να αναδειχθεί η ιδιαίτερη οικολογική, γεωλογική, υδρολογική και αρχαιολογική αξία των φαραγγιών της κοινότητας Ανδρολίκου.

«Καλούμε όλες τις αρμόδιες αρχές να σταματήσουν κάθε ενέργεια που στοχεύει στην περαιτέρω επέκταση της λατομικής δραστηριότητας στην περιοχή και να ακούσουν τη φωνή των κατοίκων που βιώνουν τις συνέπειες της 20ετούς λατόμευσης», καταλήγει η ανακοίνωση.