Σίγησε η «μηχανή» του total football

Ο μύθος του ολλανδικού ποδοσφαίρου, ο σκληρός με τη μαλακή καρδιά, Γιόχαν Νέεσκενς έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σε ηλικία 73 ετών βυθίζοντας στη θλίψη το ποδόσφαιρο των Οράνιε.

Eνας από τους κορυφαίους μέσους της γενιάς του αλλά και του 20ού αιώνα, πρωταγωνίστησε στη χρυσή ομάδα του Αγιαξ (1970-1974), με τον οποίο κατέκτησε τρία συνεχόμενα Κύπελλα Πρωταθλητριών. Στενός φίλος του Γιόχαν Κρόιφ, τον ακολούθησε στην Μπαρτσελόνα, όπου ήταν γνωστός ως Johan Secundo. Στο Καμπ Νου κατέκτησε μεταξύ άλλων το Κύπελλο Κυπελλούχων.

Βασικός παίκτης της Εθνικής Ολλανδίας την περίοδο 1970-1981, ηγήθηκε των Οράνιε σε δύο (χαμένους) τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το 1974 και το 1978, και στην τρίτη θέση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 1976.

Το 2004 συμπεριλήφθηκε από τη FIFA στη λίστα με τους 125 κορυφαίους εν ζωή ποδοσφαιριστές. Τα στοιχεία που τον έκαναν να ξεχωρίσει ήταν η αντοχή του, η σκληρότητά του και η τεχνική του κατάρτιση.

Ο Νέεσκενς αισθάνθηκε την Κυριακή αδιαθεσία ενώ εργαζόταν για το πρότζεκτ WorldCoaches της ολλανδικής ομοσπονδίας στην Αλγερία. Τα ακριβή αίτια του θανάτου του δεν έγιναν γνωστά.

«Η KNVB λυπήθηκε βαθύτατα όταν έμαθε για τον απροσδόκητο θάνατο του Γιόχαν Νέεσκενς. Ο Γιόχαν ήταν ένας από τους σπουδαίους μας. Θα μας λείψει πάρα πολύ», ήταν η ανακοίνωση της ολλανδικής ομοσπονδίας. Ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν μεταξύ άλλων ο Αγιαξ και η Μπαρτσελόνα.

Κούμαν: «Ηταν το ίνδαλμά μου»

Σοκαρισμένος ο Ρόναλντ Κούμαν, έμαθε τη θλιβερή είδηση το απόγευμα της Κυριακής. «Οταν ήμουν μικρό παιδί, ήταν το ίνδαλμά μου. Ηθελα να ήμουν αυτός στους δρόμους. Αργότερα έπαιξα εναντίον του και κάναμε τα μαθήματα προπονητικής μαζί. Κάναμε την πρακτική με τους νέους του Αγιαξ κάθε Τρίτη. Στη συνέχεια ήμασταν πάντα σε επαφή», δήλωσε χθες στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου για τα παιχνίδια της Εθνικής Ολλανδίας στο Nations League. Πίσω του υπήρχε μία τεράστια φωτογραφία με τον Νέεσκενς να σκοράρει με πέναλτι στον τελικό του Μουντιάλ του 1974 απέναντι στη Δ. Γερμανία.

Ο Κούμαν θυμάται το αγωνιστικό του στυλ, τη μαχητικότητά του, τα δυνατά τάκλιν του αλλά και τα πέναλτι που εκτελούσε. «Δεν υπάρχουν πια σπεσιαλίστες, και ο Νέεσκενς ήταν ένας απ’ αυτούς. Ηταν ένας ταπεινός άνθρωπος».

Υστερα από αίτημα του Γκους Χίντινκ ο Νέεσκενς μαζί με τους Ράικαρντ και Κούμαν έγιναν βοηθοί του στην εθνική ομάδα της Ολλανδίας στη διάρκεια των προκριματικών και της τελικής φάσης του Μουντιάλ 1998. Οταν παραιτήθηκε ο Χίντινκ, ο Νέεσκενς ανέλαβε τον ίδιο ρόλο δίπλα στον πρώτο πλέον προπονητή Φρανκ Ράικαρντ. Στη συνέχεια προσλήφθηκε από τη Ναϊμέγκεν, την οποία οδήγησε το 2003 στην πρώτη ευρωπαϊκή της συμμετοχή έπειτα από είκοσι χρόνια. Τον Δεκέμβριο του 2005 συνέχισε ως βοηθός στην εθνική ομάδα της Αυστραλίας, ξανά ύστερα από αίτημα του Χίντινκ. Οι επανασυνδέσεις συνεχίστηκαν στην Μπαρτσελόνα, όπου ήταν προπονητής ο Ράικαρντ, και συνέχισαν μαζί στη Γαλατάσαραϊ.

Συγκλονισμένος ο Χάαν

Σε κατάσταση σοκ και ο Αρι Χάαν, συμπαίκτης στον Αγιαξ και στην Εθνική Ολλανδίας: «Εχω σοκαριστεί από την είδηση. Εντελώς απροσδόκητο. Ελεγε πως έχει γυμναστήριο στο σπίτι και γυμνάζεται τέσσερις φορές την ημέρα. Γι’ αυτό είμαι σε σοκ. Ανταμώσαμε πριν από δύο μήνες. Ο Γιόχαν ήταν πολύ γυμνασμένος. Δεν υπήρχε κάτι να τον ενοχλεί. Το ποδόσφαιρο ήταν η ζωή του, ο Γιόχαν δεν μπορούσε να ζήσει χωρίς αυτό».

Ο επίσης παλιός συμπαίκτης του Νέεσκενς, Γιαν Μέλντερ, θυμήθηκε τις μυθικές αναμετρήσεις του Γιόχαν με τον Βίλεμ φαν Χάνεγκεμ γιατί και οι δυο τους ήταν πολύ σκληροί παίκτες.