Ένας 19χρονος από τη Μελβούρνη κατηγορείται ότι σχεδίαζε επιθέσεις σε σχολείο και σε πανεπιστήμιο

Υπό κράτηση παραμένει ένας 19χρονος από τη Μελβούρνη οποίος κατηγορείται ότι σχεδίαζε επιθέσεις, με όπλο σε σχολείο και με βόμβα σε πανεπιστήμιο, καθώς εκφράστηκε ανησυχία ότι αποτελεί σημαντικό δημόσιο κίνδυνο (overwhelming risk).

Το Δικαστήριο απέρριψε την αίτησή του να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση με το σκεπτικό ότι οι σχετικές φερόμενες ως χειρόγραφες επιστολές του, έδειχναν «δολοφονική πρόθεση» (murderous intent) και ότι η ικανότητά του να προκαλέσει κακό δεν μπορεί να υποτιμηθεί.

«Πιστεύω ότι αποτελεί πολύ σημαντικό κίνδυνος για την ασφάλεια της κοινότητας», δήλωσε η δικαστής Luisa Bazzani, σύμφωνα με την The Age. «Όσο ο αιτών αρνείται να συμμετάσχει στις ψυχιατρικές υπηρεσίες που είναι τόσο απαραίτητες γι’ αυτόν, παραμένει κίνδυνος, μη αποδεκτός»

Νωρίτερα, κατά την ακροαματική διαδικασία, αναγνώστηκαν αποσπάσματα από τις σημειώσεις που φέρεται να έγραψε ο 19χρονος, τα στοιχεία του οποίου δεν έγιναν γνωστά για νομικούς λόγους.

Στις σημειώσεις, οι οποίες βρέθηκαν στο σπίτι της οικογένειάς του στα νοτιοανατολικά της Μελβούρνης, φέρεται να περιέγραφε την έρευνα για τα όπλα ως «αλάνθαστη» και εξέφραζε την απογοήτευσή του επειδή τον κορόιδευαν πίσω από την πλάτη του.

«Με αηδιάζει όταν βλέπω τις κατώτερες νοοτροπίες να ανεβαίνουν τη σκάλα με γελοία ευκολία, ενώ εγώ δεν μπορώ καν να πατήσω το πόδι μου (σε αυτήν). Με αρρωσταίνει όταν αναμειγνύεται με αυξανόμενες σκέψεις μελλοντικής εκδίκησης. Μπορεί να είναι πάρα πολλά για να τα αντέξω…», έγραφε ένα από αυτά τα σημειώματα, ο 19χρονος που σύμφωνα με τη δικηγόρο του έχει διαγνωστεί με αυτισμό..

Σε άλλα, εξέφραζε περιφρόνηση για τους επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας και την Αστυνομία, προσδιόριζε πιθανούς στόχους και εξέφραζε την επιθυμία του να σκοτώσει φρικιαστικά ένα άλλο άτομο πριν αφαιρέσει τη δική του ζωή.

«Έδωσα έναν όρκο στον εαυτό μου. Πριν αυτοκτονήσω, θα αφαιρέσω τη ζωή κάποιου άλλου…».

Ενώπιον του Δικαστηρίου αναφέρθηκε επίσης ότι ο 19χρονος χρησιμοποιούσε ταχυδρομικές θυρίδες και διευθύνσεις πρώην γειτόνων του για να παραγγέλνει επικίνδυνα υλικά μέσω διαδικτύου χωρίς να γίνεται αντιληπτός.

Η Αστυνομία πραγματοποίησε έρευνες στο σπίτι της οικογένειάς του, βρίσκοντας 500 σφαίρες, ένα taser και χημικά που οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία εκρηκτικών. Εντοπίστηκαν επίσης μαχαίρια, ένα γιλέκο (tactical vest) και μια μάσκα αερίου.

Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι θα μπορούσε να έχει κρύψει επιπλέον χημικά, καθώς και άλλα αντικείμενα σε μυστικές τοποθεσίες, τις οποίες φέρεται να ανέφερε σε σημειώσεις γραμμένες σε κωδικοποιημένη γλώσσα, που εντοπίστηκαν κατά τις επιδρομές των Αρχών.

Η Αντιτρομοκρατική δεν έχει ακόμα εντοπίσει τουλάχιστον 250 γραμμάρια μιας χημικής ουσίας την οποία αγόρασε ο κατηγορούμενους μέσω διαδικτύου τον Ιούλιο.

«Ανησυχούμε ότι υπάρχει μια τοποθεσία η οποία είναι ενδεχομένως γεμάτη χημικά ή όπλα στα οποία έχει πρόσβαση και κανείς άλλος δεν γνωρίζει πού βρίσκεται», δήλωσε στο Δικαστήριο ντετέκτιβ της Αστυνομίας της Βικτώριας.

Οι χειρόγραφες σημειώσεις που βρήκε η Αστυνομία κατά τη διάρκεια ξεχωριστών επιδρομών στο σπίτι της οικογένειας του 19χρονου από τον Φεβρουάριο περιέγραφαν σχέδια για πυροβολισμούς στο πρώην Λύκειό του, να τοποθετήσει βόμβες σε ένα πανεπιστήμιο, να εκτροχιάσει ένα τρένο χρησιμοποιώντας χημικά, να πυροβολήσει αστυνομικούς και να δηλητηριάσει την παροχή νερού της πόλης.

Το FBI ειδοποίησε την Αστυνομία της Βικτώριας για τον κίνδυνο που εγκυμονούσε ο κατηγορούμενος, αφού φέρεται να ζήτησε στο διαδίκτυο οδηγίες για το πώς να κατασκευάσει ένα όπλο και δήλωσε ότι ήθελε να «εκδικηθεί» την τάξη του Λυκείου του.

Επίσης, ένας λογαριασμός που φέρεται να συνδέεται με τον 19χρονο «μοιράστηκε» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα meme με χαρακτήρες που αντιπροσωπεύουν την τάξη του Λυκείου του με τη λεζάντα: «Δεν ξέρουν ότι θα πεθάνουν επειδή με εκφοβίζουν και με αγνοούν. Αυτή είναι η μέρα που επιτέλους παίρνω εκδίκηση».

Η ανάλυση του κινητού του τηλεφώνου από την Αστυνομία φέρεται να αποκάλυψε και δεκάδες αναζητήσεις στο διαδίκτυο μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου σχετικά με πυροβολισμούς στις ΗΠΑ, τη σφαγή στο Christchurch, οδηγίες κατασκευής όπλων και επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Η συνήγορος υπεράσπισής του, δήλωσε ότι ο πελάτης της ήταν πολύ ευάλωτος υπό κράτηση λόγω της ηλικίας του και της διάγνωσης αυτισμού.

Υποστήριξε ότι η αποκρυπτογράφηση των κωδικοποιημένων σημειώσεων και η επακόλουθη έρευνα θα έπαιρνε πολύ χρόνο, αφήνοντάς τον, ενδεχομένως, στη φυλακή για χρόνια.

Ο 19χρονος, πρόσθεσε, είχε διαθέσιμη υποστήριξη Ψυχικής Υγείας και επεδίωκε να επεκτείνει τις ρυθμίσεις του NDIS για να συμπεριλάβει ατομική υποστήριξη (one-on-one support), πόρους που είναι απίθανο να είναι διαθέσιμοι στη φυλακή.

«Θα αποφυλακιστεί, είτε σήμερα, είτε σε 6 μήνες, είτε σε 12 μήνες, ό,τι κι αν είναι … Κατά την άποψή μου, κύριε πρόεδρε, θα μπορούσε να αποφυλακιστεί τώρα, με όλες τις διαθέσιμες ενισχύσεις», είπε.

Ωστόσο, ο Εισαγγελέας Andrej Trajkovski αντιτάχθηκε στην αποφυλάκισή του, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί μη αποδεκτό δημόσιο κίνδυνο και ότι έχει παραβιάσει την εγγύηση από τότε που συνελήφθη για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο.

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως συνεργασία με τις Αρχές, δεν υπάρχει καμία συνεργασία με τους επαγγελματίες που είναι πρόθυμοι να τον υποστηρίξουν», είπε.

Η εντολή καταστολής (suppression order) που απαγορεύει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης να αναφέρουν το όνομα του 19χρονου παρατάθηκε μέχρι τις 7 Νοεμβρίου, οπότε η υπόθεση επιστρέφει ενώπιον της Δικαιοσύνης.

«Ανησυχώ ότι αν δημοσιοποιηθούν συγκεκριμένες λεπτομέρειες, θα προκαλέσει μεγάλο φόβο στην κοινότητα», επισήμανε η δικαστής.

*Αν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε χρειάζεται υποστήριξη, μπορείτε να επικοινωνήσετε το Lifeline στο 131 114, ή το Beyond Blue στο 1300 224 636.

The post Ένας 19χρονος από τη Μελβούρνη κατηγορείται ότι σχεδίαζε επιθέσεις σε σχολείο και σε πανεπιστήμιο appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.