“Hellenic Dreaming”: 37 ξεχωριστές ιστορίες μετανάστευσης στην Αυστραλία, σε ένα βιβλίο

Από το Σίδνεϊ στην Αγία Παρασκευή, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ και στο στούντιο της “Φωνής της Ελλάδας” βρέθηκε η Δρ. Ελένη Βατσικοπούλου, την Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, και φιλοξενήθηκε στην εκπομπή “Η φωνή που μας ενώνει” ως καλεσμένη της Γιάννας Τριανταφύλλη.

Η δημοσιογράφος και συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου Τεχνολογίας Σίδνεϊ (University of Technology Sydney) Δρ. Ελένη Βατσικοπούλου, μίλησε για την Ανθολογία Hellenic Dreaming Greek-Australian Stories που επιμελήθηκε η ίδια για την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Νέας Νότιας Ουαλίας και αποτελεί μια μοναδική συλλογή μαρτυριών 37 εξεχουσών Ελληνοαυστραλών, ηλικίας από 20 έως 80 ετών, που μοιράζονται τις μοναδικές τους ιστορίες μετανάστευσης.

Όπως ανέφερε, πρόκειται για μαρτυρίες ανθρώπων που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και έχουν έντονες αναμνήσεις από το μεταναστευτικό τους ταξίδι, για μαρτυρίες παιδιών μεταναστών που μοιράζονται τις εμπειρίες τους από τον τρόπο που μεγάλωσαν στα ελληνικά σπίτια της Αυστραλίας (με αυστηρά παραδοσιακά και οικογενειακά πρότυπα που στην Ελλάδα είχαν εγκαταλειφθεί προ πολλού) καθώς και μαρτυρίες εγγονών μεταναστών, κατασταλαγμένων όσον αφορά στην ταυτότητα και την καταγωγή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ολοκλήρωση του βιβλίου χρειάστηκαν τρία χρόνια έρευνας.

Η ανθολογία παρουσιάστηκε πρώτη φορά στο Σίδνεϊ στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ Σίδνεϊ τον Μάιο του 2024 και πρόσφατα, την Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, στην Πρεσβεία της Αυστραλίας στην Αθήνα, με τη συμμετοχή της συγγραφέα και του βραβευμένου δημοσιογράφου και ανταποκριτή του ABC, Mark Corcoran.

Πρόκειται για μια μοναδική συλλογή προσωπικών μαρτυριών 37 εξεχουσών ελληνοαυστραλιανών προσωπικοτήτων, ηλικίας από 20 έως 80 ετών, που μοιράζονται τις μοναδικές τους ιστορίες. Μερικοί γεννήθηκαν στην Ελλάδα και έχουν έντονες αναμνήσεις από το μεταναστευτικό τους ταξίδι. Άλλοι είναι παιδιά μεταναστών, που μεγάλωσαν με αυστηρά παραδοσιακά και οικογενειακά πρότυπα, πολύ καιρό μετά την εγκατάλειψη αυτών των περιορισμών στην πατρίδα, την Ελλάδα. Και τέλος, υπάρχουν τα εγγόνια των μεταναστών με πολύ ξεκάθαρη τοποθέτηση ως προς την ταυτότητα και την καταγωγή που τους αφορά. Όλοι τους έχουν τόσα πολλά να μοιραστούν σχετικά με την ξεχωριστή ελληνοαυστραλιανή υβριδική κουλτούρα που τους καθορίζει και που αναδύεται μέσα στην πολυπολιτισμική αυστραλιανή κοινωνία μας.

Η ολοκλήρωση του βιβλίου χρειάστηκε τρία χρόνια εντατικής δουλειάς, έρευνας, συνεργασίας και συντονισμού με διακεκριμένους συγγραφείς, δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς, ποιητές, καλλιτέχνες, επαγγελματίες ελληνοαυστραλιανής και κυπριοαυστραλιανής καταγωγής ώστε να δημιουργηθεί ένα αριστούργημα αφήγησης που εμβαθύνει στο «ποιοι πραγματικά είμαστε» ως εθνική μειονότητα μέσα σε ένα αμάγαλμα εθνοτήτων της τοπικής κοινωνίας.

«Αυτό το βιβλίο επιζητεί να αναδείξει τη χαρά που βρίσκεται σε ιστορίες της ελληνικής κουλτούρας καθώς και του τι μας συντηρεί, είτε πρόκειται για κοινότητα, φαγητό, κηπουρική, εκπαίδευση, στέγαση ή τραγούδι. Η συγκεκριμένη έκδοση δεν αποτελεί μια ανθολογία τραυματικής υφής, αν και αντλεί έμπνευση μέσα από τραυματικές εμπειρίες. Θα βρείτε αναφορές σε τέτοιου είδους μεταξύ των γενεών που έρχονται στην επιφάνεια είτε από παιδιά μεταναστών είτε μέσα από την εξέταση ιστορικών γεγονότων. Δεν προωθούμε ούτε και λογοκρίνουμε καμιά πολιτική άποψη. Δεν αποτελεί μια ακαδημαϊκή έκδοση, αν και έχουν συνεισφέρει και ακαδημαϊκοί. Θέλαμε να το κάνουμε προσιτό σε όλους. Η ταυτότητά μας είναι πολύπλοκη και εδώ εξερευνούμε αυτήν την υβριδικότητα που μας κάνει μοναδικούς», λέει η Δρ Βατσικοπούλου.

«Ενώ έχει γίνει έρευνα για τις ζωές των Ελλήνων μεταναστών και την εγκατάστασή τους στην Αυστραλία, υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει αναφορικά με τη ζωή των παιδιών και των εγγονιών τους. Αυτός είναι ο λόγος που αναζητήσαμε τα όνειρα και τις σκέψεις της πρώτης έως και της τρίτης γενιάς. Είμαι ιδιαίτερα περήφανη που συμπεριλάβαμε την τοποθέτηση της Generation Z”.

The post “Hellenic Dreaming”: 37 ξεχωριστές ιστορίες μετανάστευσης στην Αυστραλία, σε ένα βιβλίο appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.