Γκρίνια Λιγκ

Το πρωτάθλημα του «αν», της γκρίνιας και των αποδιοπομπαίων τράγων.

Ενα ασόβαρο πρωτάθλημα που κάνει βουτιές στην πισίνα των ανακυκλωμένων δικαιολογιών και αρνείται να κοιταχτεί στον καθρέφτη για να δει τις βαθιές ρυτίδες της αβελτηρίας του.

«Αν» το ένα, «αν» το άλλο και μόνιμη γκρίνια και κυνήγι μαγισσών. Το αποτέλεσμα, οι σφαλιάρες να πέφτουν βροχή κάθε φορά που περνάμε τα σύνορα και να πανηγυρίζουμε για τη 15η θέση στο ranking της UEFA, όταν αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο μόνο στην προσπάθεια μιας ομάδας.

Σούπερ Λίγκα και Ευρώπη αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία. Εκτός συνόρων ωστόσο, υπάρχει αιδώς, σε αντίθεση με την εσωτερική ασυνειδησία και το τεράστιο έλλειμμα αυτοκριτικής.

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στην 179η θέση στο πενταετές ranking της UEFA. Με άλλα λόγια, πάτος. Η ΑΕΚ που έμεινε εκτός Ευρώπης από ομάδα-σοκοφρέτα είναι στην 147η θέση. Και οι δύο αθηναϊκές ομάδες συγκέντρωσαν στην τελευταία πενταετία 17.000 βαθμούς, όσους ο Ολυμπιακός πέρυσι.

Η απορία που έχει η στήλη είναι αν η γκρίνια αποτελεί συνειδητή επιλογή πολιτικής ή αυθόρμητη αντίδραση. Αν ισχύει το δεύτερο, τότε είναι πολύ κακό μαντάτο γιατί δείχνει ανθρώπους και κλαμπ που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

Τα τελευταία χρόνια το ελληνικό πρωτάθλημα έχει γίνει άκρως ανταγωνιστικό. Κατά τη διάρκεια των χθεσινών αγώνων παρατηρήθηκε κάτι μοναδικό στα χρονικά. Τέσσερις ομάδες ισοβαθμούσαν στην πρώτη θέση με 14 βαθμούς. Μοναδικό είναι επίσης το γεγονός ότι για επτά συνεχόμενες αγωνιστικές αλλάζει ο ένοικος στο ρετιρέ. ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ.

Αντί λοιπόν οι πρωταγωνιστές του να κοιτάξουν να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την αγωνιστική τους εικόνα επιδίδονται σε μαστίγωμα του αέρα που αναπνέουν.

Υπάρχουν Σαββατοκύριακα που το τέλος της αγωνιστικής μοιάζει με την έναρξη δημοπρασίας για το ποιος θα διαμαρτυρηθεί περισσότερο. Ποιος είναι ο απώτερος στόχος; Να προλάβουν καταστάσεις, να πέσει το μήνυμα στα επόμενα παιχνίδια να μην αδικηθούν από τους διαιτητές. Γιατί το πρόβλημα είναι ο τύπος με τη σφυρίχτρα, όχι ο επιθετικός που χάνει τα τετ-α-τετ σε κενή εστία και ο αμυντικός που κοιμάται όρθιος. Ο Γκουαρντιόλα που είναι σοβαρός άνθρωπος και αγαπά το ποδόσφαιρο έδινε μετά τη νίκη της ομάδας του Μάντσεστερ Σίτι επί της Φούλαμ συμβουλές στον Τραορέ για να μην αστοχεί σε τετ-α-τετ. Λεπτομέρεια, ο παίκτης ήταν αντίπαλός του.