Το Channel 31 γιόρτασε 30 χρόνια παρουσίας στην κοινοτική τηλεόραση

Το περασμένο Σάββατο, το Channel 31 (C31) γιόρτασε την 30ή επέτειό του ως κοινοτικός τηλεοπτικός σταθμός. Το C31 Μελβούρνης και Geelong (επίσης γνωστό ως Melbourne Community Television Consortium – MCTC) είναι ο κυριότερος μη κερδοσκοπικός φορέας κοινοτικής τηλεόρασης στη Βικτώρια. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Cathedral στο Brunswick, προσφέροντας μια βραδιά γεμάτη ψυχαγωγία, νοσταλγία και εκπλήξεις.

Με εμβληματικές στιγμές και διασημότητες που ξεκίνησαν την καριέρα τους στο Channel 31, καθώς και την παρουσία εκπροσώπων της κοινότητας, δημιουργών και παρουσιαστών, γιορτάστηκε αυτό που έχει γίνει πλέον τοπικός θεσμός στα μέσα ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του MCTC, Μάικ Ζαφειρόπουλος AM, πρώην Διευθυντής του SBS Radio και πρωτοπόρος πολυπολιτισμικός ηγέτης, αναγνώρισε τους Πρώτους Λαούς της Αυστραλίας και καλωσόρισε τους υποστηρικτές, δημιουργούς και κοινοτικούς εκπροσώπους.

Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του MCTC, Mike Zafiropoulos AM, βλέπει το μέλλον του καναλιού ως ραδιοτηλεοπτικού φορέα που δίνει ευκαιρίες στις νέες φωνές να ακουστούν. Φωτογραφία: Mark Gambino

«Το Channel 31 αποτελεί τη φωνή των πολυπολιτισμικών κοινοτήτων στο χώρο των μέσων ενημέρωσης, ένα καταφύγιο για τις τοπικές τέχνες και τον πολιτισμό, έναν χώρο εκμάθησης επαγγελματικών δεξιοτήτων και μια πλατφόρμα με εύκολη πρόσβαση και προβολή», ανέφερε ο κ. Ζαφειρόπουλος και πρόσθεσε ότι το 2024 σηματοδοτεί και ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο: τα 50 χρόνια κοινοτικής τηλεόρασης.

Ο κ. Ζαφειρόπουλος υπογράμμισε ότι το Channel 31 «ήταν πάντα μια πλατφόρμα για πολυπολιτισμικές φωνές, συμπεριλαμβανομένων των Αβορίγινων και των και των Λαών των Κατοίκων των Στενών των Νήσων Torres» και πρόσθεσε: «Με το ίδιο πνεύμα, αναγνωρίζουμε και τον πλούτο της συνύπαρξης πολιτισμών, ταυτοτήτων και δεξιοτήτων που έχουν διαμορφώσει την πορεία του σταθμού και χαρακτηρίζουν την αποψινή βραδιά».

Κάλεσε στη συνέχεια τους παρευρισκόμενους να «κάνουν ένα σύντομο ταξίδι στη μνήμη». «Φανταστείτε τη Μελβούρνη το 1994: δεν υπήρχε διαδίκτυο, και το Channel 31 ήταν ένας μικρός αλλά αποφασισμένος σταθμός που τόλμησε να δώσει φωνή στην κοινότητα — μια φωνή που δεν ακουγόταν στα μεγάλα δίκτυα».

Τόνισε πως, παρά την ψηφιακή και επικοινωνιακή επανάσταση που μεταμορφώνει το τοπίο των μέσων ενημέρωσης, το Channel 31 «είναι ακόμα εδώ». Ο κοινοτικός σταθμός έχει εξελιχθεί «σε αυτή τη νέα εποχή αφήγησης ιστοριών».

«Αγκαλιάσαμε την ψηφιακή εποχή και πρόσφατα λανσάραμε την εφαρμογή CTV Plus, τη δική μας υπηρεσία streaming». Παρά τις αλλαγές, ο κ. Ζαφειρόπουλος τόνισε ότι ο σταθμός «έχει κρατήσει τις ίδιες αξίες» που τον έκαναν ζωτικής σημασίας πριν από 30 χρόνια: να λέει ιστορίες που έχουν σημασία για την κοινότητα και να δίνει φωνή σε αυτούς που δεν φαίνονται και δεν ακούγονται.

Στη συνέχεια ευχαρίστησε την ομοσπονδιακή υπουργό επικοινωνιών, Michelle Rowland, την οποία χαρακτήρισε «μεγάλη υποστηρίκτρια», τον Nick Staikos, Κοινοβουλευτικό Γραμματέα της Πρωθυπουργού της Βικτώριας Jacinta Allan και τη Vivienne Nguyen, Πρόεδρο της Επιτροπής Πολυπολιτισμικότητας της Βικτώριας, την οποία περιέγραψε ως «καλή φίλη».

Ευχαρίστησε επίσης το προσωπικό, «παλιό και νέο», δηλώνοντας πως είναι «η ραχοκοκαλιά αυτού του σταθμού».

Ο κ. Ζαφειρόπουλος αναγνώρισε στη συνέχεια τους δημιουργούς, «αφηγητές, παραγωγούς και δημιουργούς προγραμμάτων», όπως τον Βασίλη από το δημοφιλές «Ο Κήπος του Βασίλη», τον γνωστό δημοσιογράφο και παρουσιαστή του ‘The Project’ του Channel 10, Waleed Aly, και τον κωμικό Nazeem Hussain, που ξεκίνησαν από το Channel 31. Ο Waleed Aly έστειλε το δικό του μήνυμα για την περίσταση μέσω βίντεο, ενώ η Κινεζοαυστραλή κωμικός Annie Louey παρευρέθηκε και μίλησε ζωντανά στην εκδήλωση. Ο Πρόεδρος του Καναλιού 31 αναφέρθηκε επίσης στον Rove McManus, ο οποίος εξελίχθηκε σε μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες της αυστραλιανής τηλεόρασης και της ψυχαγωγίας, τόσο ως παρουσιαστής όσο και ως παραγωγός. Το βράδυ πριν από την εκδήλωση, ο McManus δήλωσε στην εκπομπή «The Project»: «Το Channel 31 είναι ένα εξαιρετικό φυτώριο για ανθρώπους σαν κι εμένα».

Ο κ. Ζαφειρόπουλος δήλωσε ότι το Channel 31 «είναι για ανανέωση, εστιάζοντας σε νέα τοπικά ταλέντα και κοινότητες, νέες ιστορίες και νέες ευκαιρίες».

Πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι να φέρνουμε νέες φωνές, φρέσκες ιδέες και ένα καινούριο κοινό. Παραμένουμε εδώ για όσους δεν εκπροσωπούνται, υποστηρίζοντας εκείνους που δεν βρίσκουν χώρο στα mainstream μέσα — και δεν σκοπεύουμε να σταματήσουμε σύντομα».

Καθώς η βραδιά έφτανε στο τέλος της, ήταν φανερό πως η κληρονομιά του Channel 31 παραμένει ζωντανή — τόσο μέσα από την ιστορία του όσο και από τις νέες φωνές, τις ιστορίες και τις κοινότητες που θα συνεχίσουν να διαμορφώνουν το μέλλον του.

The post Το Channel 31 γιόρτασε 30 χρόνια παρουσίας στην κοινοτική τηλεόραση appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.