Στο στόχαστρο ο CEO της Pfizer, Αλμπερτ Μπουρλά

Ενα hedge fund απειλεί να αναστατώσει τη φαρμακοβιομηχανία Pfizer, απειλώντας ακόμη και τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου Αλμπερτ Μπουρλά, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times».

Οι ακτιβιστές επενδυτές του hedge fund Starboard Value έχουν αποκτήσει μερίδιο 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στη φαρμακοβιομηχανία, που έγινε ιδιαίτερα γνωστή τα τελευταία χρόνια για το εμβόλιό της κατά της COVID-19.

Η Starboard Value φέρεται να έχει συμμαχήσει με πρώην και νυν υψηλόβαθμα στελέχη της Pfizer, όπως ο προκάτοχος του Μπουρλά στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, Ιαν Ριντ, ο οποίος είναι σήμερα εκτελεστικός πρόεδρος της Pfizer. Επίσης, περιλαμβάνεται ο τέως οικονομικός διευθυντής Φρανκ Ντ’Αμέλιο, ο οποίος κάλεσε την περασμένη Κυριακή τουλάχιστον τέσσερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Pfizer για ενημέρωση σχετικά με το όραμα της Starboard Value για την αναδιάρθρωση της εταιρείας, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι «Financial Times».

Για τον Ριντ, ο οποίος διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος της Pfizer για οκτώ χρόνια πριν γίνει πρόεδρός της, η υπόθεση έχει προσωπικό χαρακτήρα, καθώς αυτός ήταν που τοποθέτησε τον Μπουρλά στη θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα. Πλέον, ο Ριντ συνεργάζεται με ακτιβιστές επενδυτές, εγείροντας ερωτήματα για τις αποφάσεις του Μπουρλά, οι οποίες οδήγησαν την Pfizer σε δαπάνες 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως από τα κέρδη της εποχής της COVID-19, όπως σημειώνεται.

Οι συμφωνίες που προσπάθησε να κλείσει η Pfizer δεν εντυπωσίασαν ιδιαίτερα τη Wall Street, με τις μετοχές της εταιρείας να βρίσκονται σήμερα 50% χαμηλότερα από τα υψηλά τους κατά την πανδημία.

Ενα από τα θέματα που φέρεται να έθιξαν οι Ριντ και Ντ’Αμέλιο στη συνάντηση της Κυριακής με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Pfizer αφορά και τον ίδιο τον Μπουρλά.

Τα ακριβή σχέδια της Starboard Value για την Pfizer δεν έχουν γνωστοποιηθεί, αλλά η πορεία των μετοχών της δείχνει ότι οι επενδυτές δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τις κινήσεις της φαρμακοβιομηχανίας. Υπό την ηγεσία του Μπουρλά, η Pfizer πόνταρε όλα τα χαρτιά της γύρω από την πανδημία της COVID-19 και υπερεκτίμησε, μεταξύ άλλων, το πόσο θα μπορούσαν να διατηρηθούν οι πωλήσεις εμβολίων.

Μεγάλες εξαγορές

Στη συνέχεια, ο Μπουρλά προχώρησε σε μεγάλες εξαγορές, οι οποίες δεν ικανοποίησαν τη Wall Street. Οι μεγαλύτερες από αυτές ήταν η εξαγορά ύψους 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων της εταιρείας φαρμάκων κατά του καρκίνου Seagen και η εξαγορά ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Global Blood Therapeutics, η οποία απέσυρε το κύριο φάρμακό της για τη δρεπανοκυτταρική αναιμία από την αγορά την περασμένη εβδομάδα, όπως αναφέρεται.

Τώρα οι επενδυτές της Starboard Value αναμένεται να εμφανιστούν ξανά στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου της Pfizer, και όλοι αναμένουν να δουν την πολιτική που θα ακολουθήσει το hedge fund τόσο απέναντι στη στρατηγική της φαρμακοβιομηχανίας όσο και απέναντι στη διοίκησή της. Πηγές των «FT» ανέφεραν ότι το hedge fund έχει ήδη ετοιμάσει σχετική παρουσίαση, η οποία όμως δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί προς τους υπόλοιπους μετόχους.

Οι «Financial Times» εκτιμούν ότι η Starboard Value μπορεί να ακολουθήσει μια κλασική στρατηγική ακτιβιστών επενδυτών σε τέτοιες περιπτώσεις, ζητώντας αλλαγές στη διοίκηση της Pfizer. Εκπρόσωπος ενός από τους 25 μεγαλύτερους επενδυτές της Pfizer ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα ότι ίσως επανεξεταστεί η θέση του Μπουρλά. Μικρότερος επενδυτής εξέφρασε την άποψη ότι, ως πρώτο βήμα, ο Μπουρλά θα πρέπει να αποχωρήσει, καταλήγει το δημοσίευμα.