Κόβουν και τις… παρέες λόγω της ακρίβειας

Με αρκετά πορτοφόλια να μη σηκώνουν πια ούτε τον ρεφενέ -και τον βερεσέ στα μαγαζιά να έχει «πεθάνει» προ πολλού- δεν είναι λίγοι αυτοί που αναγκάζονται να «κόψουν» εντελώς ή να μειώσουν μέχρι και τις συναναστροφές με φίλους τους -σύμφωνα με νέα έρευνα- καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα που συνεπάγονται μία σειρά από κοινωνικές δραστηριότητες.

Στις μέρες μας, ως επί το πλείστον η… ταρίφα των εξόδων αρχίζει να γράφει από τη στιγμή που θα βγει κάποιος από το σπίτι του. Αν δε μετακινείται με τα πόδια ή το ποδήλατο -μάλλον δύσκολο για τους πιο ηλικιωμένους- χρειάζεται χρήματα για το ακριβό, ακόμη και με έκπτωση, εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς ή για το ταξί/uber/άλλη υπηρεσία ή τη βενζίνη για το αυτοκίνητο/μηχανάκι.

Και αν η βόλτα/συνάντηση δεν είναι σε κάποιο πάρκο ή άλλο δημόσιο χώρο, αλλά σε κάποια καφετέρια ή άλλο κατάστημα προστίθεται το κόστος για το όποιο ρόφημα ή φαγώσιμο.

Τα παραπάνω μάλιστα είναι οι «συντηρητικές δαπάνες» που συνήθως προκύπτουν, οι οποίες πολλαπλασιάζονται αντίστοιχα με τα μέλη μίας οικογένειας.

Σημαντικός είναι και ο παράγοντας ηλικία, με τους νεότερους να θέλουν κατιτίς παραπάνω για την ψυχαγωγία τους, όπως ένα σινεμά, μία νυχτερινή έξοδο για ποτό κ.ά.

Για πολλούς συμπάροικους οι οικογενειακές/φιλικές συγκεντρώσεις σε σπίτια παραμένουν βέβαια θεσμός και ίσως βγαίνουν και πιο… φτηνά.

Αλλά και σε αυτήν την περίπτωση η οργάνωση μίας τέτοιας μάζωξης δεν είναι ανέξοδη, καθώς οι τιμές όλων των αγαθών που προσφέρονται έχουν ξεφύγει, ενώ το άγχος για τα οικονομικά (financial stress) βρίσκεται σε υψηλά 10ετίας, σύμφωνα με άλλη έρευνα.

Μάλιστα, οι άνθρωποι που πλησιάζουν στην ηλικία συνταξιοδότησης είχαν τα υψηλότερα επίπεδα άγχους, με σχεδόν δύο στους πέντε να αναφέρουν μέτριο (moderate) έως σοβαρό (severe) stress.

Από την άλλη, οι νεότεροι σε σημαντικό βαθμό στηρίζονται στο… χαρτζιλίκι του παππού και της γιαγιάς για να τα βγάλουν πέρα, σύμφωνα με την έκθεση Οικονομικής Ελευθερίας της MLC για το 2024.

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ… ΠΑΡΕΕΣ

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα του ιστότοπου σύγκρισης προϊόντων και υπηρεσιών Finder, το 6% των ερωτηθέντων δε βλέπουν πλέον φίλους τους καθώς είναι στριμωγμένοι οικονομικά (το 6% αντιστοιχεί σε 1,25 εκατομμύρια άτομα σε όλη την Αυστραλία).

Επίσης, το 16% (που αντιστοιχεί σε 3,3 εκατομμύρια άτομα) μείωσε τον αριθμό των ανθρώπων με τους οποίους συναναστρέφεται.

Την ίδια ώρα, περισσότεροι από ένας στους τέσσερις (26%) είχαν συνολικά λιγότερες συναναστροφές, με τα πάρτι πριν τον γάμο, τις δεξιώσεις γάμων και τα δείπνα έξω να διαγράφονται από το ημερολόγιο.

Η ειδικός σε θέματα χρημάτων της Finder, Rebecca Pike, δήλωσε στο 9News ότι δεν είναι λίγοι αυτοί για τους οποίους καθίσταται «όλο και πιο δύσκολο» να ανταπεξέλθουν και να δικαιολογήσουν τις δαπάνες για κοινωνικές δραστηριότητες και βραδινές εξόδους με φίλους που αδειάζουν το πορτοφόλι τους.

«Είναι λυπηρό, αλλά οι φιλίες έχουν πέσει στην κατηγορία των διακριτικών δαπανών για κάποιους», επισήμανε η κα Pike.

Οι νέοι Αυστραλοί έχουν επηρεαστεί περισσότερο, με το 10% των Gen Z (γεννημένοι από το 1997 έως το 2012 περίπου) και των millennials (1981-1996) να… κόβουν κάποιον φίλο λόγω του αυξανόμενου κόστους ζωής, σε σύγκριση με μόλις το 2% των baby boomers (1955-1964).

Το να φάει κάποιος έξω, τα πάρτι και τα ψώνια με τους φίλους, είναι συνήθειες το κόστος των οποίων είναι υψηλότερο από ποτέ, πρόσθεσε η κα Pike.

«Μπορεί να είναι δύσκολο όταν οι φίλοι σας δεν ‘παλεύουν’ τόσο πολύ με το κόστος ζωής (όσο εσείς)».

«Είναι καλύτερο να είστε ανοιχτοί και ειλικρινείς και να λέτε στους φίλους σας (για τις οικονομικές σας συνθήκες) και να προτείνετε δωρεάν δραστηριότητες, όπως μια βόλτα αντί για ένα πλούσιο γεύμα».

Προέτρεψε δε όλους να μη χρεώνονται για χάρη μιας πιο ακριβής κοινωνικής ζωής.

«Οι αληθινοί φίλοι θα σέβονται τις επιλογές σας και θα κατανοούν τα όριά σας», είπε.

Κάτι που ωστόσο μόνο εύκολο δεν είναι, ειδικά για τους πιο νέους, οι οποίοι ζουν συχνά με μη ρεαλιστικές κοινωνικές προσδοκίες, αλλά δέχονται και αντιφατική πληροφόρηση για το πώς να βελτιώσουν την ευημερία τους, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να… παρασύρουν.

ΣΕ ΥΨΗΛΑ 10ΕΤΙΑΣ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΓΧΟΣ

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την έρευνα Financial Wellness της εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών AMP, το άγχος για τα οικονομικά (financial stress) στην Αυστραλία βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 10 ετών.

Όπως προαναφέρθηκε, αυτοί που πλησιάζουν στην ηλικία συνταξιοδότησης είχαν τα υψηλότερα επίπεδα άγχους, με σχεδόν δύο στους πέντε να αναφέρουν μέτριο έως σοβαρό stress.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, μόλις ένας στους τρεις εργαζόμενους αισθάνεται πλέον οικονομικά ασφαλής (financially secure), από έναν στους δύο το 2020.

Ακόμα και ένας στους τέσσερις που κερδίζουν μεταξύ 100.000 και 150.000 δολαρίων δήλωσαν ότι δεν αισθάνονται οικονομικά ασφαλείς, ποσοστό αυξημένο κατά 150% σε δύο χρόνια.

Το ένα τρίτο των ερωτηθέντων έχει κόψει ή ακυρώσει αγαθά ή υπηρεσίες όπως συνδρομές streaming και γυμναστηρίου.

Το ίδιο ποσοστό στράφηκε σε φίλους ή μέλη της οικογένειας ή ακόμη και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για συμβουλές σχετικά με τα χρήματα, σε σύγκριση με μόλις έναν στους είκοσι που ζητούν βοήθεια από οικονομικό σύμβουλο.

Το άγχος για τα οικονομικά επηρεάζει το μέλλον πολλών ανθρώπων, με τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό να παραμελείται υπέρ της αναζήτησης άμεσης ρευστότητας.

«Είναι σαφές ότι περισσότεροι δεν αισθάνονται ασφαλείς με τα οικονομικά τους, γεγονός που δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένων των πιέσεων του κόστους ζωής και των προκλήσεων για τη μη προσιτή στέγαση», δήλωσε ο Sean O’Malley, στέλεχος του Ομίλου AMP.

«Και ενώ η έρευνα μας λέει ότι οι περισσότεροι ανταποκρίνονται στις αποπληρωμές των στεγαστικών τους δανείων, γνωρίζουμε ότι τα ποσοστά αποταμίευσης είναι μειωμένα και πολλοί περιορίζουν τις δαπάνες για τα βασικά είδη του νοικοκυριού, όπως τα είδη παντοπωλείου, και άλλα πιο διακριτικά είδη, όπως οι υπηρεσίες streaming και οι διακοπές».

Ο ίδιος προέτρεψε όποιον έχει ανάγκη να αναζητήσει σωστές οικονομικές συμβουλές, από επαγγελματίες, όπως το να μιλήσουν με τράπεζες και μεσίτες για ένα καλύτερο επιτόκιο για το στεγαστικό τους δάνειο.

ΑΓΧΟΥΣ… ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Σε άλλη έρευνα, της Compare the Market για το 2024 Household Budget Barometer, ένας στους πέντε δήλωσε ότι τα χρήματα έχουν γίνει καθημερινό άγχος, ενώ το 46% απάντησε ότι αντιμετωπίζει οικονομικές ανησυχίες τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Ακόμα, ένας στους πέντε ερωτηθέντες δήλωσε ότι οι αποταμιεύσεις του… μειώνονται, ενώ το 15% είχε πλέον χρέη ή έβλεπε τα υπάρχοντα χρέη του να αυξάνονται.

Ο οικονομικός διευθυντής της Compare the Market, David Koch, επισήμανε ότι τα καθημερινά έξοδα προκαλούν τη μεγαλύτερη αγωνία.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν υπερβάλλουν (στις δαπάνες τους) ή δε ζουν πέρα από τις δυνατότητές τους, απλώς προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα, αλλά είναι το αυξανόμενο κόστος των βασικών ειδών που τους σκοτώνει», είπε.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα νοικοκυριά ξοδεύουν σήμερα περίπου 30% περισσότερα για τα είδη διατροφής τους από ό,τι πριν από έξι μήνες.

Η μέση δαπάνη για τα «απλά» ψώνια ήταν 200 δολάρια τον Αύγουστο του 2024, σε σύγκριση με 150 δολάρια τον Ιανουάριο του 2024.

Η αύξηση αυτή μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο ότι πολλοί αποφεύγουν να τρώνε έξω και επιλέγουν πλέον να μαγειρεύουν περισσότερο στο σπίτι.

Οι μέσοι τριμηνιαίοι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκαν επίσης από 300 σε 350 δολάρια σε έξι μήνες (οι κυβερνητικές εκπτώσεις αναμένεται να αμβλύνουν το οικονομικό πλήγμα βραχυπρόθεσμα).

Ενοικιαστές, λόγω της αύξησης των ενοικίων, αλλά και ιδιοκτήτες με δάνεια, λόγω της αύξητης των επιτοκίων, βρέθηκαν υπό πίεση.

Ενδεικτικά, μια οικογένεια με στεγαστικό δάνειο 610.000 δολαρίων πληρώνει τώρα περίπου 1.500 δολάρια περισσότερα σε σχέση με το 2022 σε μηνιαίες αποπληρωμές – ή περίπου 18.000 δολάρια ετησίως.

ΜΕΙΩΣΗ ΔΑΠΑΝΩΝ

Οικονομικό άγχος σημαίνει… περικοπές από τα νοικοκυριά, με συνέπειες ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις.

Όσον αφορά ειδικά στη Μελβούρνη, όπως επισήμαναν οι Φιλελεύθεροι της Βικτώριας, τα στοιχεία της Visa έδειξαν ότι, κατά μέσο όρο, οι κάτοικοι της ευρύτερης μητροπολιτικής περιοχής ξόδευαν 25 δολάρια την εβδομάδα για φαγητό μεταξύ Ιουνίου 2023 και Μαΐου 2024, μια πτώση 11% σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο.

Πτώση 11% ή 163 δολάρια ανά νοικοκυριό την εβδομάδα, καταγράφεται και στη διασκέδαση.

Αξιοσημείωτες μειώσεις σημειώθηκαν στο Maribyrnong, το Brunswick-Coburg και τον Δήμο Μελβούρνης, με πάνω από 15% πτώση, ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στο Hobsons Bay (18%) και στο Sunbury (17%).

Ο «σκιώδης υπουργός» για το Κόστος Διαβίωσης, David Southwick, δήλωσε ότι «η οικονομική κακοδιαχείριση της Εργατικής Κυβέρνησης Allan, η αύξηση των φόρων και η κρίση του κόστους ζωής ανάγκασαν τους κατοίκους της Βικτώριας να περικόψουν τα μικρά πράγματα, όπως ένα απλό γεύμα έξω ή μια βόλτα στον κινηματογράφο».

Η «σκιώδης υπουργός» Μικρών Επιχειρήσεων, Cindy McLeish, επισήμανε ότι «οι συνέπειες για τους κατοίκους της Βικτώριας που περικόπτουν τις δαπάνες τους γίνονται πιο έντονα αισθητές στους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, όπως τα τοπικά εστιατόρια και καφετέριες, πολλοί από τους οποίους αγωνίζονται να επιβιώσουν υπό την κυβέρνηση των Εργατικών της Allan».

ΤΟ… ΧΑΡΤΖΙΛΙΚΙ

Και ενώ η «Τράπεζα Μαμά και Μπαμπά» παραμένει… πυλώνας της αγοράς κατοικίας -και- για πολλούς συμπάροικους, σύμφωνα με την 2024 MLC Financial Freedom Report, οι νεότερες γενιές βασίζονται όλο και περισσότερο στους παππούδες και τις γιαγιάδες για… υποστήριξη, με περισσότερους από τους μισούς να δηλώνουν ότι βοηθούν χρηματικά ή σκοπεύουν να το κάνουν.

«Η οικογενειακή υποστήριξη, ιδίως για τις νεότερες γενιές, υπερβαίνει την παροχή βραχυπρόθεσμης ανακούφισης – ενισχύει τα θεμέλια της οικονομικής ασφάλειας και εμπιστοσύνης», ανέφερε το στέλεχος της MLC, Jenneke Mills, επισημαίνοντας ότι τα ευρήματα της έκθεσης δείχνουν ότι πολλοί άνθρωποι είναι ευάλωτοι σε οικονομικά σοκ.

«Προσφέροντας υποστήριξη … οι γονείς και οι παππούδες συμβάλλουν στη διαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο οι νέοι προσεγγίζουν το οικονομικό τους μέλλον».

Τα ευρήματα έδειξαν ότι το 60% των ατόμων της Gen Z έλαβαν οικονομική υποστήριξη από τους παππούδες και τις γιαγιάδες, μαζί με το 56% των millennials, όταν ενηλικιώθηκαν.

Αυτό συγκρίνεται με το 20% της Gen Χ (1965-1980) και το 6% των baby boomers.

Το κόστος ζωής χαρακτηρίστηκε ως το μεγαλύτερο εμπόδιο για τις οικονομικές φιλοδοξίες, με το 62% να δηλώνει ότι αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα, ακολουθούμενο από τα τρέχοντα επίπεδα εισοδήματος (34%), τα επιτόκια (25%) και τη μη κατοχή κατοικίας (17%).

Όσοι ανήκουν στην Gen X ήταν πιο πιθανό να ανησυχούν για θέματα κόστους ζωής, ακολουθούμενοι από τη Gen Ζ, τους millennials και τους baby boomers.

The post Κόβουν και τις… παρέες λόγω της ακρίβειας appeared first on ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ.