Υπονομεύουν την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς

Για πρόκληση συνεχιζόμενων δυσχερειών στο έργο κατασκευής του αυτοκινητόδρομου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς από τις υπηρεσίες του Τμήματος Δημοσίων Έργων του Υπουργείου  Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου, με αποτέλεσμα το έργο να έχει περιέλθει σε αδιέξοδο, κάνουν λόγο πηγές του Ομίλου Intrakat – ΑΚΤΩΡ που ανέλαβε το μεγάλο αυτό έργο το 2021 και αποτελεί τον μεγαλύτερο κατασκευαστικό όμιλο στην Ελλάδα και έναν εκ των μεγαλύτερων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές παρόλο που η εταιρεία και ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Αλέξης Βαφεάδης προσπαθούν με συνέπεια να βρουν λύσεις για τη συνέχιση του έργου, οι υπηρεσίες του υπουργείου υπονομεύουν εμπράκτως αυτήν την προσπάθεια και έχουν φέρει με τις πράξεις τους το έργο σε πλήρες αδιέξοδο.

Σύμφωνα με όσα τονίζουν, οι υπηρεσίες του υπουργείου προσπαθούν να επιβάλουν στον ανάδοχο τη συνέχιση του έργου αδιαφορώντας για τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον που προκαλούνται  από την «μετακίνηση» ολόκληρων βουνών για την εξεύρεση κατάλληλων υλικών επιχώσεων, και απορρίπτουν περιέργως τις εναλλακτικές προτάσεις που κατέθεσε ο Εργολάβος, όπως του ζητήθηκαν από το Υπουργείο και οι οποίες, αφενός περιορίζουν σημαντικά την απόρριψη υλικών εκσκαφών και αφετέρου αξιοποιούν στο έπακρο τα προϊόντα εκσκαφών που έχουν απορριφθεί έως σήμερα, συμβαδίζοντας με το περιβαλλοντικό δίκαιο της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης..

Συστηματικά και κακόπιστα οι υπηρεσίες του υπουργείου «εφευρίσκουν συνεχώς προβλήματα και θέτουν ξεκάθαρα το έργο εν κινδύνω» αναφέρουν πηγές από την Αθήνα, οι οποίες απορούν με το γεγονός ότι στη Λευκωσία μάλλον δεν έχουν αντιληφθεί τις συνέπειες των ενεργειών των υπηρεσιών, ούτε το ενδεχόμενο όχι μόνο το έργο να μην υλοποιηθεί, αλλά και στο τέλος οι Κύπριοι φορολογούμενοι να επιβαρυνθούν με τεράστια ποσά για την καταβολή αποζημιώσεων στον ανάδοχο– όλα αυτά για τη χάρη μιας παράλογης στάσης των υπηρεσιακών λειτουργών.

Και, μάλιστα, διερωτώνται μήπως τελικά στόχος των υπηρεσιών είναι να εξαναγκάσουν τον εργολάβο να εγκαταλείψει το έργο, αφήνοντας ερωτηματικά για τους λόγους αυτής της συνεχούς αρνητικής στάσης. Ενώ υπογραμμίζουν ότι, εάν και αυτό το έργο οδηγηθεί σε τέλμα, θα είναι μία ακόμη απόδειξη του πως οι υπηρεσίες του Τμήματος Δημοσίων Έργων θα έχουν καταφέρει να ρίξουν στα βράχια άλλο ένα μεγάλο έργο υποδομών στην Κύπρο, όπως άλλωστε έχει συμβεί και στο πρόσφατο παρελθόν με άλλα έργα.

Το έργο «Κατασκευή της Α’ Φάσης του Αυτοκινητόδρομου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς», ύψους €72,9 εκατ. ευρώ αποτελείται από αυτοκινητόδρομο μήκους 15 χλμ. με δύο σήραγγες μήκους 900 μέτρων και πέντε υψηλές γέφυρες μήκους 1.400 μέτρων. Έπειτα από δημόσιο διαγωνισμό, το έργο ανέλαβε το καλοκαίρι του  2021 η Intrakat., η οποία σήμερα εντάσσεται στον Όμιλο INTRAKAT – AKTOR που  είναι μία από τις κορυφαίες δυνάμεις του κατασκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα, με σημαντική διεθνή παρουσία. Συγκεκριμένα ο όμιλος δραστηριοποιείται στους τομείς των δημοσίων έργων υποδομών, των ΣΔΙΤ, των παραχωρήσεων, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς και της ανάπτυξης ακινήτων στον κλάδο του τουρισμού. Σήμερα, το ανεκτέλεστο των υπογεγραμμένων συμβάσεων εκτέλεσης έργων του ομίλου INTRAKAT – AKTOR ξεπερνά τα 5 δις. ευρώ και τα εκτελούμενα έργα στην παρούσα φάση αριθμούν τα 372 και αφορούν έργα οδοποιίας, σιδηροδρομικά έργα, όπως το μετρό της Θεσσαόνίκης, αεροδρόμια, λιμενικά, φράγματα και υδραυλικά έργα, κτιριακά έργα, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, τηλεπικοινωνίες, διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, ενεργειακά έργα, κ.ά.