«Ας τερματίσουμε τον πόλεμο μέσα στο 2025»

Πλήγμα για το Κίεβο, και δη για τις προσπάθειες του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να εξασφαλίσει το πράσινο φως των συμμάχων του για τη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς κατά της Ρωσίας, αποτελεί αναμφισβήτητα η αναβολή της συνάντησης κορυφής της Ομάδας Επαφής για την Ουκρανία που είχε προγραμματιστεί για το Σάββατο στη βάση του Ραμστάιν, στη Γερμανία – αναβολή την οποία επέβαλε η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να ματαιώσει το ταξίδι του, εξαιτίας του τυφώνα Μίλτον.  Ο ουκρανός πρόεδρος συνεχίζει ωστόσο την ευρωπαϊκή του περιοδεία. Χθες, συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής Ουκρανίας – Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, μαζί με τους αρχηγούς κρατών, πρωθυπουργούς ή υπουργούς Εξωτερικών 12 ακόμα χωρών. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Σήμερα το βράδυ αναμένεται να συναντηθεί στη Ρώμη με την ιταλίδα πρωθυπουργό, Τζόρτζια Μελόνι, ενώ αύριο θα μεταβεί στο Βερολίνο για συνομιλίες με τον καγκελάριο Σολτς – αφού πρώτα γίνει δεκτός από τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό.

Η σύνοδος

Σκοπός της χθεσινής, τρίτης κατά σειρά συνόδου κορυφής Ουκρανίας – Νοτιοανατολικής Ευρώπης ήταν να καταδειχθεί, ακριβώς, «η υποστήριξη της περιοχής προς τον ουκρανικό λαό». Ο Ζελένσκι είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κροάτη πρωθυπουργό, Αντρέιγ Πλένκοβιτς, υπέγραψε μαζί του μια δεκαετή διμερή συμφωνία για τη συνεργασία και την υποστήριξη της Κροατίας στην Ουκρανία, και στη συνέχεια, απευθυνόμενος σε όλους τους συμμετέχοντες στη σύνοδο, τους κάλεσε να επενδύσουν στην παραγωγή όπλων στην Ουκρανία, διαβεβαιώνοντάς τους πως το «σχέδιο νίκης» της Ουκρανίας (το οποίο επρόκειτο να παρουσιάσει στο Ραμστάιν…) εγγυάται «αξιόπιστη σταθερότητα» στην Ευρώπη. «Τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο έχουμε την ευκαιρία να κινήσουμε τα πράγματα προς την κατεύθυνση της ειρήνης και τη διαρκή σταθερότητα» δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος. «Η κατάσταση στο πεδίο της μάχης δημιουργεί την ευκαιρία να κάνουμε αυτή την επιλογή, επιλογή για μια αποφασιστική δράση ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος το αργότερο το 2025» πρόσθεσε.

Ο κίνδυνος του Τραμπ

Η αλήθεια είναι όμως πως οι καιροί είναι δύσκολοι για την Ουκρανία· οι δυνάμεις της οπισθοχωρούν στο ανατολικό μέτωπο, καθώς αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε άνδρες και όπλα, και επιπλέον ελλοχεύει ο κίνδυνος να επανεκλεγεί τον Νοέμβριο πρόεδρος των ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ – με ό,τι αυτό μπορεί να σημάνει. Η συνάντηση στο Ραμστάιν θα ήταν η πρώτη που θα πραγματοποιούνταν σε επίπεδο αρχηγών κρατών, η επίσκεψη του Μπάιντεν στη Γερμανία, άλλωστε, θα ήταν η πρώτη από τις αρχές της θητείας του. Οσο για την πιθανότητα επαναπρογραμματισμού της, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου αναγνώρισε πως οι τρεις μήνες προεδρικής θητείας που απομένουν στον Μπάιντεν «δεν είναι πολύς χρόνος».