Υπουργός Εργασίας: Στην ανάπτυξη δεξιοτήτων βασίζεται η επίτευξη αναπτυξιακών στόχων

Πρώτη συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού – Συμμετείχαν και ο Υπουργός Εργασίας, ο Υφυπουργός Έρευνας και η Επίτροπος Περιβάλλοντος

Τη διασύνδεση των ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, με την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της κυπριακής οικονομίας ανέδειξε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιάννης Παναγιώτου, σε δηλώσεις του μετά την πρώτη συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑΝΑΔ).

Τη συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Νικόδημος Δαμιανού, και η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Αντωνία Θεοδοσίου, απασχόλησε το πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για την αναβάθμιση των πράσινων και των ψηφιακών δεξιοτήτων.

«H επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της κυπριακής οικονομίας, βασίζεται στην περαιτέρω ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας μας, ιδιαίτερα σε σχέση με την πράσινη και ψηφιακή διάσταση της μετάβασης στη νέα εποχή», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Παναγιώτου.

Υπογράμμισε τον πολύ σημαντικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει η ΑΝΑΔ σε αυτό το πλαίσιο. «Η παρουσία κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής με τη συμμετοχή του Υφυπουργού που είναι αρμόδιος για την τεχνολογία και της Επιτρόπου, που είναι αρμόδια για το περιβάλλον, είναι ενδεικτική της σημασία που η Κυβέρνηση αποδίδει στον στόχο αυτό», σημείωσε.

Διαβεβαίωσε, επίσης, για τη στήριξη της Κυβέρνησης προς τον Πρόεδρο και στα μέλη του ΔΣ, στα στελέχη και τη διεύθυνση της Αρχής, «έτσι ώστε να καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά τον ρόλο της επαγγελματικής μάθησης και ανάπτυξης, για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της χώρας μας», όπως είπε.

Ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, ανέφερε με τη σειρά του ότι χθες η Κυβέρνηση επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της για την ψηφιακή μετάβαση του κράτους, μέσα από την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της επιχορήγησης 100.000 ηλεκτρονικών ταυτοτήτων για Κύπριους πολίτες. «Ακριβώς αυτό μας φέρνει σήμερα εδώ, για να επιβεβαιώσουμε και τη σημασία – σε αυτό το πλαίσιο – και των ψηφιακών δεξιοτήτων του κόσμου», ανέφερε ο κ. Δαμιανού, προσθέτοντας ότι «για να μπορέσει ο πολίτης, ο επαγγελματίας να αξιοποιήσει τα εργαλεία που προσφέρουμε, θα πρέπει να είναι ψηφιακά καταρτισμένος».

Ακολούθως, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής υπογραφής, η οποία απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, ο Υφυπουργός σημείωσε ότι «πλέον μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης αυτό το σημαντικό εργαλείο».

«Η νομοθεσία μας είναι έτοιμη, υπάρχει αυτό το εργαλείο διαθέσιμο, μπορεί οποιοσδήποτε να το προμηθευτεί από μόνος του, μπορεί να αρχίσει να υπογράφει έγγραφα ηλεκτρονικά με την ίδια νομική ισχύ που έχει και η ιδιόχειρη υπογραφή και αυτό που το κράτος θα πράξει, είναι να βοηθήσει να προμηθευτούν οι Κύπριοι πολίτες αυτό το σημαντικό εργαλείο, ώστε αυτό να λειτουργήσει ως κίνητρο για να ξεκινήσει και η αγορά να προσφέρει λύσεις», εξήγησε ο κ. Δαμιανού.

«Εμείς ως δημόσιο, δεσμευόμαστε ότι θα ενσωματώσουμε την χρήση της ηλεκτρονικής, της ηλεκτρονικής ταυτότητας, είναι ήδη ενσωματωμένη στο CY login, και σε άλλες υπηρεσίες του κράτους», κατέληξε.

Τόσο ο Υφυπουργός, όσο και η Επίτροπος Περιβάλλοντος, υπογράμμισαν τη σημασία της συνεργασίας με την ΑΝΑΔ για την ανάπτυξη ψηφιακών και πράσινων δεξιοτήτων και διαβεβαίωσαν για την πρόθεσή τους να συνεργαστούν με την Αρχή στον τομέα αυτό.

Από την πλευρά τους ο νέος Πρόεδρος του ΔΣ της Αρχής, Κωνσταντίνος Φελλάς, ανέφερε ότι κατά τη συνεδρίαση έγινε μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και σημείωσε ότι η παρουσία του Υπουργού, του Υφυπουργού και της Επιτρόπου, είναι ενδεικτική για τη σημασία της ΑΝΑΔ για την οικονομία και την κοινωνία της Κύπρου

«Προσωπικά προσβλέπω στη συνέχιση και εμβάθυνση της συνεργασίας της ΑΝΑΔ με όλους τους φορείς, εφόσον μόνο μέσω των θεσμών μίας αγαστής συνεργασίας, θα πετύχουμε τους αμοιβαίως επωφελείς στόχους μας», κατέληξε ο κ. Φελλάς.

Πηγή: ΚΥΠΕ