Απειλείται με διάσπαση

Σε κίνηση που δεν έχει προηγούμενο για πιθανή διάσπαση του γίγαντα της τεχνολογίας Google εξετάζει εάν θα προχωρήσει η αμερικανική κυβέρνηση. Πρόκειται για την πιο τολμηρή απόπειρα που έχει γίνει ποτέ να αντιμετωπιστούν μονοπωλιακές πρακτικές τεχνολογικών κολοσσών, αφού η Ουάσιγκτον ανησυχεί για το μονοπώλιο της εταιρείας ως πλατφόρμα αναζήτησης. Την κίνηση αυτή εξετάζει τώρα το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, σχεδόν δύο μήνες ύστερα από δικαστική ήττα της εταιρείας. Δικαστήριο των ΗΠΑ έκρινε ότι η Google είχε παραβιάσει τον αντιμονοπωλιακό νόμο της χώρας και χαρακτηρίστηκε και επίσημα μονοπώλιο. Σε δικαστικό έγγραφο που περιγράφει λεπτομερώς τις κυρώσεις που μπορεί να ζητήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρεται ότι εξετάζονται «δομικά διορθωτικά μέτρα», όπως χαρακτηρίζονται. Το υπουργείο Δικαιοσύνης, σύμφωνα με τους «Financial Times», δεν αποκλείεται επίσης να αναγκάσει την Google να μοιράζεται τα δεδομένα αναζήτησης των χρηστών με ανταγωνιστές της εταιρείας. Στόχος με αυτό είναι να περιοριστεί η ικανότητα της εταιρείας να χρησιμοποιεί τα αποτελέσματα αναζήτησης για την εκπαίδευση νέων μοντέλων και προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης. Η Google από την πλευρά της έκανε λόγο για ακραία μέτρα τα οποία τα χαρακτήρισε ως απειλή για τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις και την αμερικανική ανταγωνιστικότητα.

Τι κάνουν οι θεσμοί στην Αθήνα

Στην Αθήνα βρίσκονται από τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου εκπρόσωποι των θεσμών, δηλαδή οι πάλαι ποτέ «τροϊκανοί», στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας έκθεσης εποπτείας. Τα στελέχη των θεσμών πραγματοποιούν σειρά συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία και στελέχη υπουργείων προκειμένου να διαπιστωθεί η πρόοδος της χώρας σε μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις (π.χ. στο δικαστικό σύστημα) και στόχους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των θεσμών εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία απομείωσης του ληξιπρόθεσμου («κόκκινου») ιδιωτικού χρέους, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού και της τιτλοποίησης δανειακών χαρτοφυλακίων.

Συναντήσεις

Ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit Αντρέα Ορτσελ βρέθηκε χθες στην Αθήνα και είχε συναντήσεις με τον έλληνα κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη, ενώ πραγματοποίησε και κατ’ ιδίαν συζητήσεις με επικεφαλής μεγάλων εξαγωγικών ελληνικών επιχειρήσεων. Ο διευθύνων σύμβουλος της UniCredit βρέθηκε στην Αθήνα για την παρουσίαση επενδυτικών προϊόντων της τράπεζας, μέσω της Alpha Bank. Πρόκειται για τα προϊόντα onemarkets Fund, που είναι διαθέσιμα μέσω της Alpha Bank, στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας των δύο τραπεζών. Τα εν λόγω επενδυτικά πακέτα αποτελούνται από ομόλογα, μετοχές ή μείγμα των δύο και έχουν διαμορφωθεί από κορυφαίους οίκους διαχείρισης κεφαλαίων του εξωτερικού, όπως η Allianz, η BlackRock και η JP Morgan Asset Management. Κατ’ ιδίαν συναντήσεις με αξιωματούχους και επιχειρηματίες είχε ο Ορτσελ μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο Βασίλη Ψάλτη.

Προειδοποιήσεις

Χωρίς εφημερίδες και περιοδικά κινδυνεύουν να μείνουν 2.500 σημεία πώλησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς οι διανομείς Τύπου ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν το επάγγελμα λόγω του νέου τεκμαρτού συστήματος φορολόγησής τους. Η Ενωση Εφημεριδοπωλών Αθήνας, με επιστολή της προς το Πρακτορείο Αργος, την Ενωση Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων και με κοινοποίηση στους Κωστή Χατζηδάκη και Παύλο Μαρινάκη, τονίζει τον κίνδυνο να καταρρεύσει η διανομή του Τύπου από την άδικη φορολογία που επιβλήθηκε με το τεκμαρτό εισόδημα. Οι εφημεριδοπώλες κάνουν λόγο για υπέρμετρη φορολογία, η οποία είναι δυσανάλογη των εισοδημάτων τους με αποτέλεσμα τη διακοπή της δραστηριότητάς τους στη διανομή του Τύπου. Μάλιστα, όπως αναφέρουν, μετά την έκδοση των εκκαθαριστικών των φορολογικών δηλώσεων, περίπου 100 διανομείς Τύπου εγκατέλειψαν το επάγγελμά τους. Το ίδιο θα κάνουν και οι περισσότεροι μέχρι το τέλος του έτους εάν η κυβέρνηση, όπως λένε, δεν εξαιρέσει τους εφημεριδοπώλες από το τεκμαρτό σύστημα φορολόγησης. Σύμφωνα με την Ενωση τα έσοδα των διανομέων δεν μπορούν να αμφισβητηθούν καθώς το Πρακτορείο Τύπου αποτελεί τον μοναδικό φορέα πιστοποίησης του συνόλου των πωληθέντων εντύπων και τον μόνο εκδότη φορολογικών παραστατικών που διαβιβάζονται στα myDATA.

Φιλοδωρήματα

Αλλοι το λένε πουρμπουάρ, άλλοι tip, άλλοι φιλοδώρημα. Οπως και να το πει κανείς είναι κάτι που συνηθίζουμε όταν θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον σερβιτόρο στην καφετέρια ή το εστιατόριο, την κομμώτρια στο κομμωτήριο, τον υπάλληλο του delivery. Τα φιλοδωρήματα είναι σημαντικά για τους εργαζόμενους καθώς ενισχύουν τον μισθό τους. Πώς όμως αντιμετωπίζονται από την Εφορία; Φορολογούνται; Στην περίπτωση που το φιλοδώρημα υπολογίζεται ως ποσοστό επί της αξίας των λογαριασμών που εκδίδονται από την επιχείρηση φορολογούνται καθώς προστίθενται στην αμοιβή των εργαζομένων. Το φιλοδώρημα που καταβάλλεται τοις μετρητοίς από τους πελάτες δεν φορολογείται αφού οι εργαζόμενοι δεν είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τα ποσά αυτά στη φορολογική τους δήλωση ενώ όταν καταβάλλεται μέσω POS φορολογείται καθώς η επιχείρηση το αποδίδει στους εργαζόμενους. Για το θέμα αυτό, οι 11 βουλευτές της Νέας Αριστεράς κατέθεσαν ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, με την οποία ερωτούν τον υπουργό εάν θα δρομολογήσει άμεσα νομοθετική ρύθμιση ώστε τα προαιρετικά φιλοδωρήματα σε εργαζόμενους επιχειρήσεων επισιτισμού να μη θεωρούνται μισθός και να εισπράττονται στο ακέραιο από τους δικαιούχους τους, ανεξάρτητα από τον τρόπο που καταβάλλονται.