Με τιμές ηγέτη η κηδεία του μεγιστάνα Ράταν Τάτα-Στο πλευρό της σορού και ο σκύλος του (video)

Ο επιχειρηματίας, ο οποίος είχε τη φήμη ανθρώπου που ζούσε λιτά, ήταν γνωστός για το φιλανθρωπικό του έργο

Η Ινδία αποχαιρέτησε την Πέμπτη τον Ράταν Τάτα, του δισεκατομμυριούχου που ήταν για δύο δεκαετίες επικεφαλής ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους της χώρας, του Tata Group.

Ο Τάτα πέθανε την Τετάρτη σε ηλικία 86 ετών έπειτα από σύντομη νοσηλεία.

Στην κηδεία, που έγινε στο Μουμπάι παρέστησαν επιχειρηματίες, πολιτικοί και διασημότητες, αλλά και χιλιάδες άνθρωποι που απέτισαν φόρο τιμής στη σορό, η οποία είχε τέθηκε σε δημόσιο προσκύνημα πριν αποτεφρωθεί.

Το φέρετρο του Τάτα, που ήταν τυλιγμένο με την ινδική σημαία, συνόδευαν τιμητικά στρατιώτες.

Παρών ήταν και ο αγαπημένος του σκύλος, ο Γκόα, τον οποίο συνόδευαν δύο υπάλληλοι της Tata. Ο επιχειρηματίας τον είχε σώσει από τους δρόμους της πολιτείας Γκόα.

Ratan Tata’s love for dogs was legendary. His pet (Goa) meeting him for the last time 💔 #Ratan #RatanTata pic.twitter.com/paX54zihwu

— Prashant Nair (@_prashantnair) October 10, 2024

Ο Όμιλος Tata είναι ένας τους μεγαλύτερους της Ινδίας και ένας από τους πιο αναγνωρισμένους διεθνώς, με ετήσια έσοδα που ξεπερνούν τα 100 δισ. δολάρια.

Ιδρύθηκε πριν από 155 χρόνια και σήμερα είναι αυτοκρατορία που εκτείνεται από τη Jaguar Land Rover και την Tata Steel, μέχρι τις αερομεταφορές και… τις αλατιέρες.

Ο Τάτα είχε σπουδάσει αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ στις ΗΠΑ. Πέρασε από πολλές θέσεις στον όμιλο και το 1991 έγινε επικεφαλής διαδεχόμενος τον θείο του.

Κατά τη διάρκεια της 20ετούς θητείας του Τάτα, ο όμιλος πραγματοποίησε αρκετές εξαγορές, όπως της αγγλο-ολλανδικής χαλυβουργίας Corus, των βρετανικών αυτοκινητοβιομηχανιών Jaguar και Land Rover και της Tetley, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας τσαγιού στον κόσμο.

Ορισμένες από αυτές τις αποφάσεις απέδωσαν, ενώ άλλες, όπως μια αποτυχημένη επιχείρηση τηλεπικοινωνιών και το Nano, το οποίο διαφημίστηκε ως το φθηνότερο αυτοκίνητο στον κόσμο, ήταν ζημιογόνες.

Ο μεγιστάνας, ο οποίος είχε τη φήμη ανθρώπου που ζούσε λιτά, ήταν γνωστός για το φιλανθρωπικό του έργο, κυρίως στην προστασία των ζώων, την υγεία και την εκπαίδευση.